Fotograaf kaalub Savisaare reklaamvideo pärast prokuratuuri pöördumist (2)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Savisaare Liidu videoklipis on jätkuvalt alles ilma loata võetud pilt Vabadussõja võidusambast. Postimees avaldab foto autori loal.
Savisaare Liidu videoklipis on jätkuvalt alles ilma loata võetud pilt Vabadussõja võidusambast. Postimees avaldab foto autori loal. Foto: Mehis Palotu

Fotograaf Mehis Palotu nõuab Savisaare Liidu videoklipi valmistajatelt tema pildi eemaldamist videost, kuna selle kasutamiseks pole keegi luba küsinud ning fotograaf ei soovi oma loomingu kasutamist poliitreklaamis. Palotu on üritanud mitu päeva klipi loojatega ühendust saada, kuid kuna see pole õnnestunud, näeb ta viimase võimalusena prokuratuurile avalduse tegemist.

Postimees kirjutas üleeile, et nädalavahetusel avaldatud Savisaare Liidu videoklipis on loata kasutatud mitme fotograafi pilte. Kuigi pärast Postimehe artikli ilmumist kadusid videoklipist seal ilma loata kasutatud pressifotograafide pildid, on seal endiselt alles Mehis Palotu foto Vabadussõja võidusambast.

«Ilmselt peeti mind liialt tühiseks inimeseks pressifotograafide kõrval, kelle autoriõigust tuleks austada,» ütles Palotu Postimehele.

Fotograaf pöördus oma video eemaldamiseks Keskerakonna peakontori poole, kuid sai sealt vastuseks, et erakond ei ole selle klipi valmistamisega kuidagi seotud. Erakonna pressiesindaja Andre Hanimägi soovitas pöörduda Edgar Savisaare abi Andres-Marius Rosenblati poole ning andis Palotule ka tema kontaktid.

Mitme päeva jooksul pole Palotul õnnestunud Rosenblatiga ühendust saada, kuna tema telefon on välja lülitatud, samuti ei ole ta saanud vastust saadetud SMSidele ja e-kirjadele.

«Kuna mul ei ole võimalik saada asjaosalistega ühendust, siis puudub mul võimalus enda õigusi kaitsta. Ilmselt ei jää mul muud üle, kui esitada kuriteoteade prokuratuurile,» ütles Palotu ja lisas, et sellist sammu ta meelsasti ette ei võtaks, aga kui tal midagi muud üle ei jää, kavatseb ta seda teha.

Palotu on nõus ainult oma pildi eemaldamisega videoklipist ning ta ei oleks sellega nõus, kui klipi loojad talle pildi kasutamise eest tasu maksaksid. «Ma ei soovi põhimõtteliselt oma loomingu kasutamist poliitreklaamis, olgu tegemist mulle meeldiva või ebameeldiva poliitilise jõuga,» lausus Palotu.

Täna pärastlõunaks oli Savisaare Liidu video Youtube'i keskkonnast eemaldatud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles