Kalle Laanet: peidame pea liiva alla ja teeme näo, et kõik on korras

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Laanet.
Kalle Laanet. Foto: Mihkel Maripuu

Keskerakonna juhatusest välja astunud Kalle Laanet ütleb, et erakonna probleemid on seotud ühe inimesega – partei juhi Edgar Savisaarega.


Teatasite oma lahkumisest Keskerakonna juhatusest. Mis on siis teie poliitiline hetkeseis?

Minu osalemine Keskerakonna juhatuse töös on selles mõttes kasutu, et need seisukohad, mida mina olen esindanud – kuidas erakonna juhtimist ja ideoloogiat parandada –, on jäänud selgesse vähemusse. Ma ei ole see tüüp, kes istub lihtsalt laua taga ja noogutab kaasa.

Teiseks: kui juhatuse selja taga võtavad üks-kaks inimest vastu otsuseid, mis pärast pööratakse juhatuse otsusteks, mille eest ka mina pean vastutama, siis ma ei saa selliste asjadega kaasa minna.

Kas olete mõelnud ka Keskerakonnast välja astumise peale?

Mul ei ole küll praegu plaanis Keskerakonnast lahkuda, aga olen varem öelnud ja ütlen ka praegu, et kui ma lahkun Keskerakonnast, siis lahkun ka poliitikast.

Tallinna linnas on Keskerakond hiljuti teinud olulisi kaadrimuudatusi, millest kõige rohkem kõneainet on pakkunud need noored tütarlapsed, kes määrati linnaasutuste ja ettevõtete nõukogudesse. Mina ei tunne neid ja ehk on nad väga tublid inimesed, aga ikkagi… Mida teie sellistest otsustest arvate?

Kõige selgema vastuse, kui sealt üldse vastus tuleb, saab anda Edgar Savisaar. Ma ei oska neid konkreetseid inimesi kiita ega laita, võib-olla on nad väga võimekad spetsialistid, aga kindlasti tunduvad need valikud kummalised, nii erakonnast väljaspool kui ka paljudele inimestele Keskerakonnas.

Ütlesite, et Keskerakonna juhatuses ei võeta teie seisukohti kuulda, sellepärast ka taandusite. Mis seisukohad need on?

Küsimus on taktikas, kuidas me oma ideoloogiat ellu viime. Näiteks me ei pea vastanduma, me ei pea teisi maha tegema. Kui teeme midagi valesti, ei pea me ütlema, et keegi teine tegi ka või keegi tegi veel halvemini. Vastandumine ei vii edasi.

Keskerakond ei peaks olema viriseva ja vinguva mainega erakond. Ta peaks olema suur ja soliidne erakond.

Parteijuhi vahetamine on paljudes erakondades tihti keeruline samm. Keskerakonna ja Savisaare puhul tundub see aga eriti keeruline olevat.

Kui natuke ajalukku vaadata, siis Keskerakond loodi enne Edgar Savisaart. Savisaar tuli ja liitus Keskerakonnaga. Keskerakond ja Savisaar ei ole üks ja seesama.

Jah, kuvand on loodud selline, et Keskerakond – see ongi Savisaar. Või Savisaar ongi Keskerakond. Ühtpidi on see hea, teistpidi halb. Iga muutus on muidugi väga valus, aga see valu tuleb üle elada, kui räägime Keskerakonna kui organisatsiooni tulevikust.

Mina olen ainult kõrvaltvaataja. Ma ei tunne Edgar Savisaart, aga vahel tundub tema väljaütlemiste põhjal, et Savisaar ei taju enam reaalsust adekvaatselt. Ta näeb vandenõusid seal, kus neid pole, tõlgendab asju nii, nagu need ei ole. Mida teie arvate?  

Olen teiega selles ühte meelt, et teatud ajahetkedel ta ei saa aru, mida inimesed ootavad temalt kui Keskerakonna juhilt ja avaliku elu tegelaselt.

Aga see pole ju alati nii olnud. Minu mulje järgi on just viimastel aastatel Savisaare reaalsustajuga midagi juhtunud.

Mul on sama tunne.

Kes võiks Edgar Savisaare asemel olla Keskerakonna juht?

Neid kandidaate võiks olla isegi mitu. Mina näen kahte väga tugevat uue põlvkonna liidrit. Need on Jüri Ratas ja Kadri Simson, kes võiksid olla Keskerakonna juhid.

Kas nad ise tahavad kandideerida? Keskerakonnas koos Savisaarega kandideerimist võidakse kohe ju tõlgendada kui Savisaare vastu olemist või lausa vaenlaseks olemist.

Jah, ma saan aru. Osal inimestel on see kartus ja see kartus on ilmselt ka põhjendatud. Minu arvates on see väga oluline tööpõld, et inimestele ka enne Keskerakonna kongressi seletada, et kui keegi kandideerib, siis see ei tähenda, et ollakse Savisaare vastu või Savisaare vaenlane.

Kuidas hindate Keskerakonna tulemust riigikogu valimistel?

Faktid räägivad enda eest. Kaotas kolm kohta. Ja ka häältepagasis kaotati. Kui vaatame järele, siis ainult kahes piirkonnas suudeti rohkem hääli koguda. Need on Tallinn ja Ida-Virumaa. Mujal aga hääli kaotati. See on sügava märgilise tähendusega. Eestikeelsetes piirkondades on rahulolematus Keskerakonnaga väga suur.

Kas Keskerakond võib lõhki minna?

Kunagi pole mõtet midagi välistada. Aga ma loodan, et seda ei juhtu. Ma tahaksin rõhutada, et nii suurt organisatsiooni nagu Keskerakond ei saa juhtida üks inimene. Peaks olema selge organisatsioon ja kokkulepitud mängureeglitega juhtimine.

Meil on kolm parlamendierakonda, kes on teatanud, et Edgar Savisaare juhitud Keskerakonnaga koostööd ei tehta, ja see on tõsine probleem Keskerakonnale. Me ei saa mängida oma liivakastis, peita pead liiva alla ja teha nägu, et kõik on korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles