Ärimees sai tuntud poliitikult kingituse

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalu linnapea Urmas Sukles.
Haapsalu linnapea Urmas Sukles. Foto: Peeter Langovits

Haapsalu linnapea Urmas Suklese valimisliidus HaRi kandideeriv ärimees Siim Saareväli ostis linnalt krundi ja lasi lepingusse sisse kirjutada punkti, mis läheb linnale maksma pea 100 000 eurot. Asja avalikuks tulles kiirustati uuesti notari juurde.

Saareväljale kuuluv Siim Varad OÜ ostis Haapsalus Kuldnoka 2 krundi oksjonilt alghinnaga 21 000 eurot ja ostja ettepanekul lisas Haapsalu linnavaraspetsialist Madis Raudsepp ostu-müügilepingusse punkti, et müüja ehk Haapsalu linnavalitsus kohustub tuleva aasta 30. juuniks ehitama valmis Kuldnoka ja osaliselt ka Lõokese tänava ning paigaldama sinna tänavavalgustuse, kirjutab Lääne Elu.

Ajalehe käsutuses olevast kirjavahetusest selgub, et Raudsepp teavitas enne lepingu koostamist Suklest, et selline punkt ostja soovil lisatakse. Raudsepp, Sukles ja Saareväli kandideerivad sügisel ühes nimekirjas linnavolikokku ja on koos kandideerinud ka varem. Siim Saareväli ütles, et tema soovil ei ole punkti lepingusse lisatud.

Kui Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman avastas, et allkirjastatud lepingus on punkt, millega linnavalitsus ühe käega müüs 21 000 euro eest krundi ja teise käega võttis hinnanguliselt kuni 100 000 euro suuruse kohustuse, asus ta Raudsepalt aru pärima.

Vikmani protestide tõttu läksid Sukles ja Saareväli uuesti notarisse ja sõlmisid uue ostu-müügilepingu, kus ei olnud enam linnavalitsuse kohustust ehitada Kuldnoka ja Lõokese tänava ühele lõigule tänavakate ja -valgustus.

Lääne Elu küsimusele, kuidas sattus lepingusse lubadus tänav korda teha, vastas linnaametnik, et antud leping enam ei kehti. Küsimusele, kuidas sattus see esimesse lepingusse, vastas Raudsepp: «See oli apsakas. Kirjaviga. See punkt ei oma mingit tähtsust.»

Väljaandele teadaolevalt ei olnud tegu vana lepingupõhja vm apsakaga, sest 15. juunil kirjutas Raudsepp Haapsalu linnapeale Urmas Suklesele: «Lepingusse palun sätestada kaks täiendavat punkti: ehitada lõplikult välja Kuldnoka tänava ja Lõokese tänava kasutuses oleva osa lõplik teekate tähtajaga 30. juuni 2018 ja ehitada välja Kuldnoka tänava ja Lõokese tänava kasutuses oleva osa tänavavalgustus tähtajaga 30. juuni 2018.»

Sukles ütles reedel Lääne Elule, et ei pannud punkti lepingus tähele. «Kuna see tuli Vikmani ja Raudsepa poolt alt. Ma muidugi nägin seda, aga arvasin, et see on suht normaalne,» ütles Sukles.

Põhjalikku ülevaadet toimunust loe Lääne Elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles