Külamees tahab vanu sildu kokku osta

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõgeva kõrtsi sild.
Jõgeva kõrtsi sild. Foto: Urmas Lauri/Lääne Elu

Läänemaa Kullametsa külamees Ago Kirsipuu tahab osta kolme vana kivisilda, mis paiknevad Risti–Virtsu vanal maanteel ja on muinsuskaitseametis arvel ehitismälestistena.

Viis aastat kestnud asjaajamine pole meest oma soovist seni oluliselt kaugemale viinud, kirjutab Lääne Elu. «Sillad ei kuulu kellelegi,» laiutas Kirsipuu käsi.

Et sillad asuvad kunagisel Risti–Virtsu maanteel, tegi Kirsipuu loogilise järelduse, et seega võiksid need olla maanteeameti omad. Maanteeameti Lääne regiooni hooldevaldkonna juht Hannes Vaidla teatas Kirsipuule, et sillad ei kuulu maanteeameti haldusalasse, mistõttu pole neil ka raha nende remontimiseks.

Kirsipuu tee sildade omandamise poole on olnud konarlik, esimese avalduse sildade ostmiseks kirjutas mees Lääne maavalitsusele juba viis aastat tagasi. Toonane maavanem Innar Mäesalu tegi Kullamaa vallavalitsusele ettepaneku sildade peremehetuse väljaselgitamiseks. Sinna asi tookord ka sumbus.

Uue avalduse kirjutas Kirsipuu tänavu ja praegune maavanem Neeme Suur uuris taas vallavalitsuselt, kes on sildade omanik ning kui omanikku pole, siis tuleks vallal algatada sildade kui peremehetu ehitise hõivamise menetlus.

Kullamaa vallavanem Jüri Ott on seda meelt, et sildadel on omanik ikkagi olemas – ehitismälestistena kuuluvad nad ju riigile.

«Need sillad on muinsuskaitse all ja on sisuliselt riigi omad,» nentis Ott ja lisas, et paraku pole maavalitsus leidnud silla omandisuhet tõendavaid dokumente, millega nad arvel on. «Käib arutelu, et kuulutada nad peremehetuks varaks. Paneme selle küsimuse vallavalitsusse ja augusti lõpul arutatakse seda volikogus,» ütles Ott.

Kui omandiküsimus on lahendatud, sillad peremehetuks varaks kuulutatud, saab riik need soovi korral maha müüa. Müüa saab riigivara aga ainult oksjonil.

«Ega mina neid sildu niiväga tahagi,» tunnistas Kirsipuu. Tema sõnul soovinud ta oma sillaostusooviga lihtsalt provotseerida, et asjad liikuma hakkaksid.

Kui ühel heal päeval kuulutab riik sildade oksjoni välja, kavatseb Kirsipuu sellel siiski kindlasti osaleda.

Koluvere–Kullamaa kant on Läänemaa sildaderohkeim nurk. «Neljal kilomeetril on tosin silda,» ütles Kirsipuu. Vaiknal kaks, Koluveres kaks, Jõgeval kolm, Sillal kaks, Kullametsal kaks. Kaheteistkümnes sild on Kirsipuu kodus Kärneri talus mehe enda tehtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles