Videoreportaaž: vaata, kuidas hävitati 5000 liitrit viina (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna läks hävitamisele maksu- ja tolliameti (MTA) konfiskeeritud kange alkohol, mida oli kokku ligi 5000 liitrit.

MTA uurimisosakonna talitusejuhataja Siim Rudissaare sõnul pole nii suure koguse alkoholi hävitamine kuigi tavapärane, sest nii suures koguses illegaalse alkoholi avastamist tuleb tema sõnul ette hinnanguliselt mõni kord aastas. Seda, et illegaalse vägijoogi liikumine kuidagi tihenenud oleks, pole Rudissaare sõnul paista, pigem on näha suurte koguste vedamise vähenemist.

Kui aga amet salakauba konfiskeerib, läheb see pärast vastavaid uurimistoiminguid hävitamisele, mis tehakse MTA koostööpartneri Ragn-Sellsi territooriumil. Enne salakraamist vabanemist fikseeritakse ning kaalutakse laadung tollitöötajate järelevalve all üle ning koorem liigub edasi purustisse, saades niiviisi osaks jäätmekäitlusest.

Pärast eelpurustamist liigub mass edasi järeltöötlusesse, kus eraldatakse metall, klaas ning papp. Purustatud euroalustest ja papist saab lõpp-produktina jäätmekütus.

Siirupi asemel viin

Seekord läks hävitamisele kahe kriminaalasjaga seotud alkohol, millest esimesel juhul jäädi 2015. aasta oktoobris vahele Valgamaal, kui dokumentide järgi siirupit vedanud auto kontrollimisel tuli muu kauba hulgast ilmsiks 4032 liitrit viina «Smirnoff». Uurimine tuvastas, et auto laaditi Lätis ning alkohol pidi läbi Eesti liikuma Rootsi. Süüdistust kellelegi ei esitatud, sest Eestist palgatud vedaja polnud kursis, et siirupi asemel on koormaks hoopis kuus alust üheliitriseid viinapudeleid.

Teisel juhul leiti 2016. aasta detsembris salaalkoholi Viljandimaalt, kui MTA ametnikud kontrollisid garaažiboksi, millest tuli välja 855 liitrit viina «Stolitšnaja» ning «Dikaja utka». Ka teises kriminaalasjas ühtegi süüdistust ei esitatud, sest garaaži omanik polnud hoiustatavast alkoholist teadlik ning rentis ruumi vaid välja. Seda, kellele garaaž välja üüriti, uurimine paraku ei tuvastanud.

Seaduse järgi on võimalik illegaalse alkoholi käitlemise eest karistada rahatrahvi või kuni viieaastase vanglakaristusega.

Kui palju alkoholi on MTA viimastel aastatel hävitanud:

  • 2015 – 52 804,8 liitrit (sh piiritus, 40% alkohol, õlu, siider)
  • 2016 – 7725,71 liitrit (sh piiritus, 40% alkohol, õlu, siider)
  • 2017 – 9.08 seisuga 7893,49 liitrit (sh piiritus, 40% alkohol, õlu, siider)
Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles