Esimesed lindistused Kofkini ja Savisaare vestlustest, mis täna kohtus ette mängiti (6)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Kofkini ja Edgar Savisaare sõprus – fotojäädvustused Meritoni hotelli fuajeest.
Alexander Kofkini ja Edgar Savisaare sõprus – fotojäädvustused Meritoni hotelli fuajeest. Foto: Uurimistoimikud

Harju maakohtus jätkus täna pärast blogimise keelamist istung kõige esimeste Savisaare jälitustoimingute käigus pealtkuulatud vestluste lindistuste kuulamisega.

Esimesed pealtkuulatud jutuajamised olid sümboolsed – vaid loetud päevad pärast jutuajamist Alexander Kofkini ja Edgar Savisaare vahel alustas kaitsepolitseiamet juulis 2014 nende kahe suhtes kriminaalmenetlust.

Istungil kuulati kahte vestlust, esimene neist toimus 30. juunil 2014 Balalaika restoranis, teine 4. juulil.

Esimene kohtumine 30. juunil vene restoranis Balalaika

Kapo lühikokkuvõte:

Alustavad juttu, et millal nad viimati omavahel kohtusid. Mõlemate arvates oli see väga ammu, umbes poolteist kuud tagasi. Arutavad rohtudest. Kofkin kasutab tervise parendamiseks toidulisandeid. Räägivad vererõhust. Savisaar ütleb, et tema kontrollib hommikul oma vererõhku, mis on 80. Kofkin pakub napsu. Savisaar ei soovi. Kofkin küsib jaanitule toitude kohta. Savisaar tänab ja ütleb, et olid normaalsed. Räägivad jaanipäeva ilmast, mis oli väga halb, pool päeva sadas vihma. Savisaare arvates väga hullu polnud, kuna oli muretsenud endale palju telke.

Kofkin küsib, et kas Savisaar viimasel ajal reisinud ka on? Savisaar vastab, et käis nädalakese Singapuris ja ütleb, et muuseas tegi «selle» ära. Kofkin ütleb, et «see» on tore.

Kofkin küsib, et kui Savisaare tervis nii kehv on, et kuidas ta sellele vastu peab? Savisaar paljastab, et kasutab abiliste abi, kes süstib talle teatud rohtusid, mida kasutatakse just pikkade lendude ajal ja süstitakse nabasse vererõhu alandamiseks.

Kofkin räägib, et jättis oma Bali saare reisi tervise pärast, kardab lennata ja just vererõhu pärast. Kofkin küsib, et kuidas Singapuris läks, millele Savisaare vastab, et väga meeldis.

A. KOFKIN: Härra Savisaarele toote noh, need pliinid selle…

ETTEKANDJA: Lõhe?

A. KOFKIN: …ee, kolme, jaa, balõkiga.

ETTEKANDJA: Mhmh, kolme balõkiga.

A. KOFKIN: …aga pange üks portsjon, ee, kalamarja ka sinna juurde.

ETTEKANDJA: Jaa, selge.

A. KOFKIN: Tehke üks ilus, rikas portsjon.

ETTEKANDJA: Jaa.

A. KOFKIN: Ja mina proovin, mida ma kunagi siin ei ole, see on see…ee, selle kolme heeringa tartari.

ETTEKANDJA: Mhmh.

A. KOFKIN: Ja kõik.

ETTEKANDJA: Selge.

A. KOFKIN: Kas sa midagi napsu ka tahad või ei taha?

E. SAVISAAR: Kuule, ole sa tänatud, aga ma hoidun praegu. Küll jõuab ka selleni.

A. KOFKIN: Jah. Jaanipäev võib-olla sai võetud?

E. SAVISAAR: No jaanipäeval nagunii.

A. KOFKIN: Kuidas see toit oli, ma ei saanud tulla, et-et ...?

E. SAVISAAR: Ee…

A. KOFKIN: Oli positiivne?

E. SAVISAAR: Normaalne.

ETTEKANDJA: Kas pearoog pärast?

A. KOFKIN: Ei tule pearooga.

ETTEKANDJA: Aa, ei tule. Selge.

E. SAVISAAR: Jah.

ETTEKANDJA: Aitäh.

A. KOFKIN: Aitäh.

E. SAVISAAR: Tegelikult oli nii, et jaanipäeval oli kõik hästi, välja arvatud see, et, ee … ee, noh, taevast kallas alla …

A. KOFKIN: Jah.

E. SAVISAAR: ... algul. A kuskil poole õhtu pealt jäi järele …

A. KOFKIN: Läks ilusaks.

E. SAVISAAR: … ja siis ülejäänud osa võis juba … niimoodi ennast hästi tunda. A tegelt oli nii, et meil oli ... no, igasuguseid telke seal pusti, nii et ega …

A. KOFKIN: Rahvas sai peita, jah?

E. SAVISAAR: Jah. Ee, ega keegi ei pidanud väga kannatama...

A. KOFKIN: Mhmh.

E. SAVISAAR: … selle, sellest.

A. KOFKIN: Mis su sõitudega on, oled sa kuskil käinud ka pikemalt ära?

E. SAVISAAR: Noo-oo ... ma olin Singapuris.

A. KOFKIN: Seda … seda on hea kuulda. Mitu päeva?

E. SAVISAAR: Nädala kuskil.

A. KOFKIN: Kuidas sa need lennud kannatad? Ütle, sa nii palju neid rohtusid võtad … ee, nagu mina või isegi rohkem … kuidas need lennud mõjuvad sulle?

E. SAVISAAR: Süstin, ee, nabasse, süstib, ee … kes mul siis kaasas on ... ee, on olemas mingisugune rohi, mida kasutatakse pikkade lennureiside ajal selliseks summutamiseks. Et ennast paremini tunda.

A. KOFKIN: A mida nad tee ... mida see rohi teeb, mida ta summutab?

E. SAVISAAR: No, kui sa arvad, et ma nii väga hästi seda tean … (Tooli nihutamine.)

A. KOFKIN: Ahah, okei.

E. SAVISAAR: Aga-a ...

A. KOFKIN: Noh, vererõhuga, ee … üks asi on see, et vererõhk ju mängib, eks ole.

E. SAVISAAR: Jah.

A. KOFKIN: Et, ee, seda tuleb võib-olla toetada kuidagimoodi ... et ta liiga kõrgele või liiga ei lange.

E. SAVISAAR: Vaata, ma rääkisin, et omal ajal mul oli ju see probleem, et, ee, kuskil, e … iga kord lennuki peal lõi mul, e …

A. KOFKIN: Jaa midagi oli. Mhmh. (Toidunõude kõlin.)

E. SAVISAAR: … midagi alla või üles.

A. KOFKIN: Ükskord Hiina … Hiinas oli kah?

E. SAVISAAR: Hiinas oli jah. Hiinas põhiliselt oligi … noh, Hiina oli ka pikim, ee, ots tol ajal. Aga-a ... nüüd pärast seda, kui ma hakkasin siis võtma … neid, ee-ee, süste ... on kõik nagu rahulikuks jäänud. Noh ...

A. KOFKIN: See on huvitav, see on hea teadmiseks võtta, sest … ee, ma jätsin mõned sõidud praegu ära … oli ka plaanis, ma tahtsin Balile minna. Et mis …

E. SAVISAAR: Bali saarele või?

A. KOFKIN: Jah, tahtsin minna. Jan ... ma ei julge lennata, sellepärast, et e, väsitab mind jubedalt ara.

E. SAVISAAR: Balil on suurepärane … suurepärane ... Noh, loomulikult, kui ma olin juba Singapuris...

A. KOFKIN: Jah.

E. SAVISAAR: … siis tegin ma mõningaid selliseid …

A. KOFKIN: Tegid ära sina?

E. SAVISAAR: Jah.

Kapo kirjutab memos: Kaitsepolitseiameti kogutud teabe kohaselt kohtusid esmaspäeval 30.06.2014 Tallinnas Meriton Hotels ASi ja osaliselt OÜ Estkompexim omanik Alexander Kofkin ning Tallinna linnapea Edgar Savisaar.

Muu jutuajamise hulgas esitas Kofkin palve Savisaarele seoses Mündi2/ Raekoja plats 10/ Saiakang 1 asuvate ja OÜ Estkompexim renditavate äriruumidega. Nimelt on vastavate ruumide rendileping poole aasta pärast lõppemas ning Kofkin soovib rendilepingut linnaga pikendada ja palub selleks Savisaare nõusolekut. Kuivõrd Savisaar ei näe rendilepingu pikendamises probleemi, esitab Kofkin kohtumisel ettepaneku pikendada lepingut praegusega ette nähtud 5 aasta asemel 10 aastaks ning palub selleks Savisaare lahket luba ja abi asjaajamise korraldamiseks. Kofkini sõnul on ta nimetatud ruumidesse 1987. aastal investeerinud 300 000 dollarit ja soovib nüüd uut rendilepingut 10 aastaks. Savisaar lubab Kofkinile, et uurib antud teemat.

Täiendavalt palub Kofkin taas Savisaarel Raekoja platsi asi kontrolli alla võtta, kuna see on niivõrd palju tema südamel. Savisaar lubab asja uurida ning arvab, et sel teemal võiks hiljem kokku saada. Kofkin ei soovi asjaga venitada, kuna lepingu lõppemiseni on jäänud veel pool aastat ning tahab uut lepingut siiski kümneaastase tähtajaga, kuna viie aasta pärast võib olukorras palju muutunud olla ning Savisaart ei pruugi siis enam olla. Kofkini otsese küsimuse peale, kas Savisaar teda aitab, vastab viimane, et kui asi on talle selge, siis otsib ta Kofkini üles.

Sama nädala lõpus reedel, 04.07.2014 toimus E. Savisaare initsiatiivil tema ja Kofkini vahel teine kohtumine, mille käigus soovis Kofkin teada, kas tema asjaga seoses on Savisaar midagi teada saanud. Savisaare sõnul on ta teemaga kursis, kuid enne augustikuud ei juhtu midagi, kuni linnavalitsus taas kokku tuleb. Kofkinil on ainult mure, kas linnavalitsuse ametnik Eha Võrk teab, et ta tahab rendilepingut 10 aastaks, millele Savisaar vastab: «Jaa-jaa.» Seepeale avaldab Kofkin, et on Savisaare ees 100 protsenti võlgu.

Kohtumise lõppedes Kofkin tänab Savisaart uuesti ning ütleb, et seda ta kindlasti ei jäta jumala hooleks ja lõpuks saab selle asja ära teha, pidades silmas rendilepingu jätkamist.

Teine kohtumine 4. juulil Balalaika restoranis

Kapo lühikokkuvõte:

Kohtumise alguses tellitakse süüa ja räägitakse maailmapoliitikast: Süüria konfliktist, Venemaa-Ukraina konfliktist. Enamuses ajast räägib Kofkin. Savisaar sekkus vestlusesse üksikute repliikidega.

Kofkin küsib Savisaarelt puhkuse kohta. Savisaar vastab, et ta ei ole veel endale täpselt selgeks teinud, aga paar nädalat on kindlasti veel tööl. Kofkin küsib, et mida Savisaar puhkuse ajal planeerinud on, et kas Eestis olla või sõidab kuhugi? Savisaar vastab, et pigem läheks ikka mujale.

Kofkin räägib Hispaaniast, et kui Savisaar planeerib tulla, siis paneb ta elama villasse, mis asub kolme minuti tee kaugusest Kofkini elukohast. Ja kui Savisaar planeerib Hispaaniasse üksi tulla, siis saab ta elada ka Kofkini juures.

Savisaar märgib vestluse lõppedes, et peab hakkama minema ka. Kofkin ütleb, et sööme ikka ära ja tellime kohvi ka. Savisaar ütleb, et ärme tellime, et kuule ega see meil viimaseks kohtumiseks ei jää. Kofkin avaldab lootust, et ei jää ja Savisaar küsib, et mis mõttes.

Seejärel Kofkin küsib, et mis ta tema asjast on teada saanud? Savisaar vastab, et on saanud küll, et eks see ole liikumise värk, aga enne suve ei juhtu midagi, et augustikuus tuleb linnavalitsus uuesti kokku. Kofkin küsib, et kes seda ette valmistab ja kas tema poolt oleks ka vaja midagi teha.

Savisaar vastab, et Eha Võrk valmistab ette ja seda, kas Kofkini poolt midagi vaja on, ta ei oska öelda. Kofkin ütleb, et väga hea, Peedu Zeiger (Meriton hotelli tegevjuht) tunneb Eha Võrku ja laseb siis enda poolt asjad ette valmistada. Kofkin tunneb muret ja küsib, kas Eha Võrk teab, et Kofkin tahab rendilepingut ikka kümneks aastaks. Savisaar vastab jaatavaltt. Kofkin teatab seepeale, et nüüd on ta Savisaare ees 100 protsenti võlgu.

Savisaar lisab, et nägi ka advokaat Üllar Talvistet ja küsis, kas midagi uut on, viimane vastas, et ei ole. Kofkin vastab, et kindlasti on seal osa asju aegunud ja aeg on nende kasuks positiivselt töötanud.

Lauast lahkudes tänab Kofkin Savisaart veelkord ja ütleb, et ei jäta seda kindlasti jumala hooleks ja lõpuks saab selle asja ära teha (ilmselt peab silmas rendilepingu jätkamist).

Katkend rohkem kui pooleteisetunnisest vestlusest:

A. KOFKIN: Ja sul on siis täna üritus …ee lauluväljakul (askeldamine) või kus see toimub?

E. SAVISAAR: Ei, see on seal, kus on need tantsupeo üritused. seal Kalevi, ee... spordiväljakul.

A. KOFKIN: Ahah. Mina nagu sellega ei ole kursis, ma ei ole eriti huvitatud. Aga sa pead, see on loomulikult.

E. SAVISAAR: Tead sa, ma ütlen sulle midagi…

A. KOFKIN: Jah?

E. SAVISAAR: Ma lähen esimest korda tantsupeole.

A. KOFKIN: Tõsiselt, jah?

E. SAVISAAR: Ma ei ole varem olnud. Nii et…

A. KOFKIN: No siis väga huvitav on minna.

E. SAVISAAR: Just.

A. KOFKIN: Jah. Mina olen. noore mehena olen küll …ee noh, käinud ja vaadanud ja

ETTEKANDJA: Palun teile pannkoogid, mhmh.

E. SAVISAAR: Ega ma pean hakkama nüüd minema ka.

A. KOFKIN: Sul on kellaaeg jah? (Nuuskamine või nina luristamine, ähkimine.) Noh, sööd ära ja siis lähed.

ETTEKANDJA: Head isu!

A. KOFKIN: Kohvi ka tellime või?

E. SAVISAAR: Ärme tellime…

A. KOFKIN: Ärme telli.

E. SAVISAAR: …ma ei jõua lihtsalt.

A. KOFKIN: Okei.

E. SAVISAAR: Aga muidu, ee, kuule, ega see meil viimane kord ei ole.

A. KOFKIN: Ma loodan, ma loodan… (Muhelevad.)

E. SAVISAAR: Nooh …mis sa sellega tahad öelda?

A. KOFKIN: Et see ei ole viimane kord. (Nõudega kolistamine.) Ma olen kindel selles. Me proovime nüüd neid pannkooke, need on värskelt tehtud ja… (Väike paus. Söömine.) Kas sul minu asjas on ka midagi uut? Oled saanud teada?

E. SAVISAAR: Olen saanud küll, ei noh… no, eks see on liikumise värk.

A. KOFKIN: Jah.

E. SAVISAAR: Ega nüüd suvel ei praegu ei juhtu nagu enne midagi, kui… augusti algul, kui linnavalitsus jälle kokku tuleb.

A. KOFKIN: Aga kes selle va… ette valmistab? Pean ma ka midagi tegema või rääkima? (Väike paus)

E. SAVISAAR: Hmm (väike paus) Ütleme, Eha valmistab ette, Võrk.

A. KOFKIN: Jah.

E. SAVISAAR: Ja ma isegi ei tea, kas... sinu poolt on midagi vaja või ei, ma uurin seda asja.

A. KOFKIN: (Matsutab) No see oleks väga hea. Aga siis on selline asi, et… et Zeiger tunneb seda Eha.

E. SAVISAAR: Mhmh.

A. KOFKIN: …et ma lasen siis… on ta teadlik juba või ei ole veel?

E. SAVISAAR: Jaa-jaa, on küll.

A. KOFKIN: Mhmh. Siis, ee võtab sellega kontakti.

E. SAVISAAR: Jah.

A. KOFKIN: Väga hea. Ütle mulle ...ee, ma tahan ikka seda kümmet aastat saada, eks ole. 10 aastat.

E. SAVISAAR: Jaa-jaa.

A. KOFKIN: Okei. (Matsutab.) Siis ma olen sinu üürnikvõlglane (Söögiriistade kolksatused.)

17. juulil alustas kaitsepolitseiamet üht suuremat ja mahukamat kriminaalasja, kirjutades riigiprokuratuurile:

«Käesolevaga teatame, et kaitsepolitseiamet on 17.07.2014 algatatud kriminaalasi nr 14913000039 seoses kaitsepolitseiameti kogutud teabega, mis viitab KarS § 293 lg 2 p 4 ning § 297 lg 2 p 3 järgi kvalifitseeritavate kuritegude toime panemise tunnustele selles, et Edgar Savisaar on ametiisikuna nõustunud talle Alexander Kotkini poolt vara lubamisega suures ulatuses vastutasuna selle eest, et Savisaar Tallinna linnavalitsuse juhina paneks toime oma ametiseisundit kasutades seadusega lubatud teo, korraldades Kofkinile tema soovitud ruumide rendile andmise 10 aastaks.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles