Ukraina saadik: kaks Eesti marjulist ja ukrainlased leiti Soomes üles

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marjad.
Marjad. Foto: SCANPIX

Soomes Tuupovaaras teisipäeval kadunud Ukraina marjakorjajad ja kaks Eesti marjulist leiti üles, teatas Ukraina suursaadik Soomes Andri Olefirov.

Suursaadik kinnitas, et 40-st marjulisest koosnenud rühm lahkus Tuupovaarast, kuna seal polnud neil tööd. Selle tõttu sõideti teiste marjulistega Hyrynsalmi piirkonda Ukkohallasse, vahendas Yle.

Olefirovi sõnul kasutasid marjulised teekonna jätkamiseks oma kontakte.

Suursaadiku sõnul on praegu Ukkohallas ka kaks Eesti marjulist. Kolmanda Eestist pärit marjulise asukohta diplomaat ei maininud.

Ukraina välisministeeriumi konsulaartöötaja Vassil Kirilitši sõnul on alust arvata, et 20 ukrainlasel õnnestus lõpuks tööd saada, aga 17 naaseb kodumaale, vahendas Unian.

37-st Ukraina ja kolmest Eesti marjakorjajast koosnenud rühma sihtkohaks pidi olema Põhja-Karjalas asuv Juuka, kuid ootamatult nende majutus tühistati ja rühm jäi justkui kadunuks.

Sündmuste ahel algas 30. juulil, kui Joensuus Tuupovaaras tegutseva jahiseltsi sekretärile Sulo Suhonenile helistati ning paluti majutada üks marjakorjajate rühm. Helistaja nime ei soovinud Suhonen avaldada, kirjutab Yle ajalehele Karjalainen viidates.

Kuna 40 inimese majutus oli Juukas viimasel hetkel tühistatud, toodi marjakorjajad mõni tund pärast telefonikõnet Tuupovaara jahimajakesse. Rühma liikmete jaoks laotati põrandale madratsid ning neile anti süüa.

Järgmisel nädalal pöördus Suhonen päästeameti poole küsimusega, mida marjakorjajatega edasi teha. «Me ei saanud neid näljasurma saata,» rääkis Suhonen.

3. augusti õhtul helistati politseist ja öeldi, et rühma ei maksa jahiklubist välja tõsta. Päev hiljem tõi kohalik kirikukogudus rühmale süüa, 6. augustil aitas neid toidukraamiga kohaliku kaupluse omanik.

7. augustil võttis Suhonen ühendust politsei immigratsiooniametnikega ja küsis neilt nõu. Kui Suhonen täna koos politseinikega jahimajakese juurde jõudis, selgus, et marjakorjajad oli sealt minema viidud.

«Nägin teel väikebussi jälgi ja sain aru, et majas pole kedagi,» rääkis Suhonen.

Eesti välisministeeriumist öeldi täna õhtul Postimehele, et ametkonna poole ei ole seoses marjulistega pöördutud. Ukraina saadiku sõnul on Eesti marjuliste puhul tegemist kolme noore mehega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles