Pildid: Savisaare protsessil kuulatakse lindistusi (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohtus jätkub kohtupidamine Edgar Savisaare ja temaga seotud ärimeeste üle. Täna kuulatakse saalis pealtkuulatud vestlusi, mida prokuratuur tõendina on esitanud.

Istungit alustati ärimees Alexander Kofkini ja linnapea Edgar Savisaare kohtumiste lindistuste edasi kuulamisega.

Kolm aastat tagasi 30. juulil taaskord vene restoranis Balalaika kohtunud Savisaar ja Kofkin rääkisid sellest, kuidas advokaat Peter Kaiser neilt 7000 franki nõuab.

Nimelt kasutas Savisaar süüdistuse järgi 2009. aastal üle 170 000 euro liigutamiseks Eestist Šveitsi advokaat Peter Kaiseri abi. Selleks sõlmis Savisaar Pipa Business Corporation esindaja Kaiseriga tegelikkusele mittevastava laenulepingu. Raha liigutati erinevate ettevõtete vahel, sealhulgas ka Siim ja Sulev Seppiku firmasid kasutades nii, et Savisaarega seotud Arsai Investments Ltd-le kuuluvaid rahasummasid poleks võimalik seostada Savisaare isikuga ja tuvastada rahasumma pärinemist Savisaare ja Kofkini vahelisest kuritegelikust tegevusest.

See käivitas 2011. aasta veebruaris rahapesu uurimise.

Keset pealkuulatud vestlust helistas Kofkinile keegi Fischli, kellega ta rääkis saksa keeles. Seejärel hakkas Kofkin rääkima, et Keiser helistas talle kaks-kolm päeva tagasi. Keiser olla öelnud, et tahab advokaadiarvete kinnimaksmist 7000 frangi ulatuses ja kas Kofkin võiks rääkida oma sõbraga, et see võiks kõik kinni maksta. Kofkin seletas Savisaarele, et ta ütles Keiserile, et rääkida võib, aga ta ei näe selleks alust.

Kofkin leidis, et see oli Keiseri enda äririsk ja selline raha küsimine on häbematu. Ta lisas, et Keiser võib ju olla endale ka seitse nõuandjat võtnud, aga seda ei ole Savisaar tal kuidagi teha palunud. Kofkin jutustas edasi, et küsimus polegi rahas, vaid selles, et ta ei näe, et ta peaks sellise asjaga tegelema, et kui kellelegi maksti, siis ta peab ise oma kulud katma. «Ja ta sai ju korralikult makstud oma, oma selle, ee, tegutsemise viisi eest,» rääkis Kofkin lindil.

Savisaar uuris, kas Fischli on mingi Keiseri sõber ja ega ei või tegu olla provokatsiooniga. Kofkin rääkis seepeale linnapeale, et Fischli väriseb oma advokaadilitsentsi pärast, mis võetakse ära, kui ta rahapesuga vahele jääb.

Savisaare kaitsja Oliver Nääs rääkis pärast prokuröri süüdistuskokkuvõtet teisipäevasel istungil, et raha, mille Kofkin laenas, kattis summa, mille Savisaar pidi abielulahutuse käigus andma oma endisele abikaasale Vilja Toomastile.

«See ei olnud soov püstitada Tallinna vorstiputkasid või saada rendilepingute pikendust, vaid see oli soov aidata sõpra, keda ootas ees tõenäoliselt raske abielulahutus, » kõneles Nääs. Kaitsja lisas, et prokuratuuril pole ühtegi tõendit, et selle summa andmise soov oli saada vastutasuna mõnda teenet Savisaarelt linnapeana. Nääs rõhutas, et laen ei ole samaväärne tuluga.

Tuulberg ja Kallo tulevad vestlusi kuulama

Kella kaheks on täna kohtusaali kutsutud Aivar Tuulberg ja Kalev Kallo, kuna siis hakatakse kuulama neid puudutavaid helisalvestisi. 

Tõendeid mängiti istungisaalis ette ka eile. Esimesed pealtkuulatud jutuajamised olid sümboolsed – vaid loetud päevad pärast Alexander Kofkini juttu Savisaarega tema äride rendilepingute pikendamisest alustas kaitsepolitseiamet 2014. aasta juulis nende kahe suhtes ka kriminaalmenetlust. Loe, mida Kofkin ja Savisaar omavahel rääkisid.

Kuigi kohus otsustas eile ajakirjandusel otseblogimise keelata, hoiame lugejaid päeva jooksul toimuvaga kindlasti kursis.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles