Pildid: USA ründelennukid maandusid Piibe maanteel (10)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikide kümme ründelennukit A-10 harjutasid täna Harjumaal Piibe maantee Jägala-Käravete maantee lõigul maandumist ja õhkutõusmist.

Õppus algas NATO lahingugrupi kaitseväelaste kopteridessandi harjutusega Jägala-Käravete maantee laiendusele, ründelennukid A-10 saabuvad Ämari lennubaasist ning pärast maandumisharjutuste sooritamist suunduvad sinna tagasi.

Ämari lennubaasis viiakse sama-aegselt läbi ka USA Marylandi rahvuskaardi ja Eesti kaitseväe ühine küberkaitseõppus Baltic Jungle.

Maanteelõik on harjutuse tõttu vahemikus 8- 17 suletud. Operatiivsõidukitele ning kohalike elanike sõidukitele tagatakse võimalusel läbipääs. Ka ühistranspordile on tagatud läbipääs, kuigi võib esineda viivitusi. Ülejäänud sõidukitele korraldatakse ümbersõit.

Harjutuse ohutuse ja julgeoleku tagamiseks rajatai maanteelaienduse ümber ajutine ohuala, kuhu kõrvalistel isikutel pole lubatud siseneda.

Jägala-Käravete maantee laiendus on juba nõukogude ajal rajatud reservlennuväli, mida saab maandumisrajana kasutada praegugi. Maanteelõik suleti liiklusele kella 13-20.

Maapealsete märkide ründamiseks ning maaväe lähitoetuseks mõeldud ühemeheline ründelennuk A-10 Thunderbolt II on tuntud oma manööverdusvõimelisuse ning madalalt ja aeglaselt lendamise võimete poolest. Samuti on lennuk tuntud oma pardarelvade täpsuse poolest.

Kuigi lennuk A-10 võeti Ameerika Ühendriikides kasutusele juba 1977. aastal, on ta tänu oma võimekusele ja moderniseerimistele kasutusel tänaseni.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles