Kasahstani president tuleb koos ministritega Eestisse visiidile

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nursultan Nazarbajev
Nursultan Nazarbajev Foto: SCANPIX

20.-21. aprillini viibivad Eestis riigivisiidil Kasahstani president Nursultan Nazarbayev ja kolm ministrit.

Nazarbayevil on kavas kohtumised president Toomas Hendrik Ilvese, riigikogu esimehe Ene Ergma ja peaminister Andrus Ansipiga. Lisaks kohtub ta ka president Arnold Rüütli ja Tallinna linnapea Edgar Savisaarega, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

Kohtumistel arutatakse kahepoolseid suhteid, keskendudes peamiselt majandusteemadele. Samuti käsitletakse Euroopa Liidu ja Kasahstani suhteid ning olukorda Kesk-Aasia regioonis. Lisaks tulevad kõne alla ka julgeolekupoliitika ja rahvusvaheliste organisatsioonidega
seonduvad teemad.

Nazarbayevit saadavad visiidil välisminister Yerzhan Kazykhanov, kommunikatsiooni- ja informatsiooniminister Askar Zhumagaliyev ning transpordi- ja kommunikatsioonide minister Berik Kamaliyev.

Visiidi käigus on kavas allkirjastada ka investeeringute soodustamise ja vastastikuse kaitse
kokkulepe ning arhiivinduskoostöö leping Eesti Rahvusarhiivi ja Kasahstani side- ja
informatsiooniministeeriumi vahel.

Eestis olles asetab Nazarbayev pärja Vabadussõja võidusamba jalamile, tutvub Jüri Kuuskemaa juhendamisel Tallinna vanalinnaga ning kohtub ka Eesti ettevõtjatega.

3. aprillil aset leidnud Kasahstani presidendivalimistel kogus Nazarbayev 95,55 protsenti häältest, kuid rahvusvaheliste organisatsioonide väitel ei olnud tegemist ausate ja tasakaalustatud valimistega.

OSCE (Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon organisatsioon) vaatlejate hinnangul Nazarbajevile reaalseid konkurente polnud.

Oletuste järgi kavatseb Nazarbajev aastal 2016 kandideerida ka viiendaks ametiajaks, kui tervis vähegi lubab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles