Fotod: Eestist üle käinud äikesetorm murdis puid, välgutabamusest süttis kolm elumaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Päästeameti andmetel murdis eile päeval, õhtul ja ööselgi Eesti eri paigus möllanud äikesetorm hulga puid ning välgutabamusest süttis kolm eluhoonet, inimesed õnnetustes kannatada ei saanud.

Päästeameti pressiesindaja Kristi Kais ütles Postimehele, et kõige rohkem tegi torm eile kahju Järvamaal ja Lääne-Virumaal ning öösel Valgamaal. Tema sõnul oli tormiga seotud juhtumeid omajagu, kuid kõik lõppesid üsna väikeste kahjudega ning inimesed õnneks kannatada saanud.

Enim ehk 133 väljakutset said päästjad viimase ööpäeva jooksul murdunud puude tõttu. Enamasti olid puud langenud kas sõiduteele või elektriliinidesse. Lisaks avastasid päästjad ka ise väljakutsele sõites või neilt naastes murdunud puid, mis ohtlikest kohtadest kõrvaldati.

Tõenäoliselt välgutabamusest sai alguse kolm eluhoone põlengut, neist üks Tapa vallas, üks Rapla vallas ja pärast südaööd ka Jõgevamaal. Tulekahjud kustutati.

Õhtul sai päästeamet kaks väljakutset ka Võrtsjärvele, kus inimesed olid pimedal ajal hätta sattunud. Ühel juhul sattus hätta paadiga järvele läinud viieliikmeline seltskond, kes ei pääsenud oma jõududega enam kaldale. Kaisi sõnul oli paadimootor katki läinud ja paat lekkis, kusjuures viie inimese peale oli paadis ainult kaks päästevesti. Päästjad leidsid seltskonna järvelt üles ja aitasid nad kaldale.

Samuti sattusid eile õhtul hätta kaks jetiga Võrtsjärvele läinud inimest, kes ei leidnud pimedas koduteed. Lõpuks said nad siiski ise kaldale ja päästjate abi vaja ei läinud.

Tallinna lahel sattus eile õhtul merehätta jaht, mille pardal oli neli inimest. Politsei- ja piirivalveameti teatel reageerisid abipalvele Tallinna kordoni kaatri toimkond ja vabatahtlikud merepäästjad, kelle abil saadi hätta sattunud jahi mootor taas käima. Ühe reisija, kes vajas meedikute abi, toimetas merepääste toimkond kaldale ning andis kiirabile üle. Jaht teiste reisijatega suundus Tallinna vabatahtlike merepäästjate kaatri turvamisel Tallinna Vanasadamasse.

Kais ütles, et olukorras, kus ilmateenistus on andnud äikesehoiatuse, tuleb arvestada, et ilm võib hetkega muutuda ja sel ajal veekogule minna on väga riskantne. Tema sõnul peavad inimestel olema kindlasti seljas päästevestid ning peab olema teada, kuhu minnakse ja kuidas sealt tagasi tulla. Tema sõnul tuleks ilmaprognoosi võtta tõsiselt, et mitte seada oma elu ohtu.

Tuhanded majapidamised jäid elektrita

Laupäeva õhtupoolikul Lääne-Eesti saared katnud äikesefront oli keskööks jõudnud juba suuremalt jaolt Venemaale. Harjumaal, Lääne-Virumaal, Raplamaal ning mitmel pool mujal jäid elektrita tuhanded majapidamised.

Elektrikatkestuste seis kesköö paiku.
Elektrikatkestuste seis kesköö paiku. Foto: Ekraanitõmmis Elektrilevi kodulehelt.

Kui täna hommikul oli elektrita veel peaaegu 5000 majapidamist, siis kella 14 paiku oli vooluta veidi üle 3000 majapidamise. Elektrikatkestuste kohta saab täpsemat infot siit.

Paides lõpetas torm enneaegselt arvamusfestivali ja tekitas korraliku kaose. Teateid tormi tekitatud kahjudest tuli ka mujalt Eestist.

Kuressaare merepäevade alal keerutasid rajuga kaasnenud iilid liiva üles ning pealtnägijate sõnul tahtsid laadaliste telgid suisa lendu minna, kirjutas Saarte Hääl.

Ilmateenistuse valvesünoptik ütles laupäeva õhtul Postimehele, et Osmusaarel puhus kella 17-18 ajal äikese ajal tuul 38,2 m/s, Dirhamis mõõdeti tuule tugevuseks 31,4 m/s.

Kõige soojem oli laupäeval Viljandis, kus õhutemperatuuriks mõõdeti 30,8 kraadi. Valgas oli õhusooja 30,3 kraadi. Seda, kas tegemist võis olla aasta soojarekordiga, ei osanud sünoptik veel öelda.

Sademete rohkuselt tõi valvesünoptik esile Kuusiku, kus kella 19 ja 20 vahel tuli maha 14,4 millimeetrit sademeid.

Ilmateenistus hoiatas juba päeval, et laupäeva jooksul on mitmel pool äikest, millega kaasnevad tugevad vihmahood, rahe ja pilvealused tuulepuhangud ning kohati ei ole välistatud, et tekib tromb. Mandri-Eestis püsis hoiatuse kohaselt suur äikeseoht ka öösel.

Päästeamet soovitas jälgida ilma ning ilmastikuolude tõsisel muutumisel võimalusel väljas mitte liikuda. Samuti kutsus päästeamet tähelepanelikkusele liiklejaid, sest tugev tuul võib murda puid, mis võivad kukkuda teele.

Pühapäeval on ilmateenistuse prognoosi kohaselt pilves selgimistega ilm, mitmel pool sajab hoovihma ja võib olla äikest. Puhub valdavalt edelatuul 5–11, saartel ja rannikul puhanguti kuni 14 m/s. Sooja tuleb 18–23 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles