Soomusrongi koopia tegemine takerdus veduri leidmise taha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomusrong.
Soomusrong. Foto: Artur Sadovski / Postimees

Sõjamuuseumi tellimusel Eesti 100. aastapäeva tähistamiseks kavandatud soomusrongi koopia ehitamine on takerdunud veduri leidmise taha.

«Toimunud hankega ei õnnestunud soomusrongi koopiat hankida. Praegu uurimegi võimalusi, kuidas saaksime EV100 soomusrongi projektiga siiski edasi minna. See on oluline osa Vabadussõja tutvustamisest, mis oli Eesti riigi loomise aluseks,» ütles EV100 juhtrühma esimees Toomas Kiho.

Sõjamuuseumi direktor Hellar Lill selgitas täna BNSile, et hanke juures sai peamiseks takistuseks soomusrongi koopia valmistamiseks vajaliku vedurit või dresiini leidmine. Tema sõnul arutatakse teemat lähiajal Eesti Vabariigi 100 juubeli korraldustoimkonnaga ning augusti lõpuks peaks selguma, kuidas kavaga edasi minna.

Riigikantselei EV100 programmi raames otsustati tellida Vabadussõjaaegse soomusrongi koopia, kuhu kuuluvad vedur, staabivagun, kuulipildujavagun, meeskonna vagun ja suurtükiplatvorm, seisab projekti tehnilises kirjelduses. Rong sisustatakse vajaliku varustusega ning erinevate väljapanekutega - Vabadussõja üldnäitus, relvanäitused, soomusrongide ajalugu ja seal teeninud inimesed.

Rong hakkab tuleva aasta sügisest kuni 2020. aasta alguseni liikuma mööda erinevaid Eesti piirkondi, jälgides võimalusel Vabadussõja ajaloo kalendrit. Peatuspaikades toimuvad Vabadussõda ja soomusronge tutvustavad taaslavastuslahingud, kontserdid, etendused, avatud on muuseumipood ja pakutakse sõdurisuppi.

Soomusrong valmib Laidoneri muuseumi tellimusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles