Tervise lühiuudised 15.08

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

B3-vitamiini võtmine võib kindlustada muretu raseduse

Austraalia teadlaste murrangulise uuringu põhjal on B3-vitamiini võtmisega võimalik vähendada nurisünnituste ja sünnidefektide arvu. Toidulisand B3 on tuntud ka niatsiini nime all. Praegu sünnib üle maailma igal aastal 7,9 miljonit sünnidefektiga last ja teadlaste sõnul võib see ülemaailmset probleemi vähendada. Vitamiini leidub lihas ja köögiviljades ning see on vajalik NAD-molekuli tootmiseks. Uuringus testitud hiirtel langetati niatsiini abil nurisünnituste ja sünnidefektide arvu. Järgmise sammuna näevad teadlased, et tuleks mõõta NAD-molekuli taset raseduse ajal ja veenduda, et praegused B3-vitamiini toidulisandid sisaldaksid vitamiini piisaval määral.

Peavalu leevendamiseks tuleks välja selgitada selle põhjus

Peavalu võivad valuvaigisti asemel leevendada lihaspinge vähendamine, korralik toitumine ning veejoomine. Migreeni puhul tuleks võtta valuvaigistit piisavas koguses võimalikult valu alguses, samuti aitab enesetunnet leevendada jahedas ruumis pikutamine. Peavalu puhul võib proovida ka lõdvestusharjutusi ja teha hingamisharjutusi. Valu võib olla tingitud ka liiga pikast söömata olekust või vedelikupuudusest, mille puhul tuleks süüa kerge eine ning juua vett. Peavalu ennetamiseks tuleks toituda regulaarselt ning tarbida piisavalt vett. Samuti võib üheks peavalu tekitajaks olla stress ja sellele järgnev pingelangus. Stressi leevendamiseks on soovitav mõõduka koormusega regulaarne liikumine, mis parandab meeleolu ja unekvaliteeti. Lisaks on soovitav hoida tasakaalu töö ja puhkuse vahel ning lihaspingete puhul otsida abi füsioterapeudilt.

Kas müristamise ajal on ohtlik ujuma minna?

Keskkonnaagentuuri pressiesindaja Valdo Jahilo sõnul ei tohiks äikesega ujuma ega paadiga sõitma minna, sest välk lööb suure tõenäosusega elektrijuhtivasse kohta, milleks on kahtlemata vesi. Samuti pole vees viibimine soovitatav, kui müristab ja välku näha ei ole, sest müristamine tekib välgust. Seega tuleks äikese või müristamise korral igal juhul veest välja tulla. Eestis võib olla sõltuvalt äikese sagedusest kaks kuni kolm äikeseohvrit aastas. Sagedamini saavad viga äikese ajal puude alla varjunud inimesed. Äikese ajal on soovitav hoida eemale metallesemetest ja seinakontaktidest. Suhteliselt ohutu on viibida äikese ajal autos, sest välgulöögi korral maandatakse löök läbi märgade kummide.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles