Fotod: kohtus kuulati lõpuni Tallinna linnapea pealtkuulatud kohtumiste vestlused (2)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohtus kuulati tänasel kohtuistungil lõpuni kõik Tallinna endise linnapea Edgar Savisaare ja temaga seotud isikute pealtkuulatud kohtumiste vestluste salvestised.

Istungi algul tõstatas riigiprokurör Steven-Hristo Evestus küsimuse Savisaare tervise kohta. Nimelt tundis ta huvi, kas Savisaar ikka jälgib oma raviplaani, nagu Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi ekspertkomisjon oli soovitanud, kuna eelmisel nädalal olid kohtualuse tervisenäitajad halvad ja Savisaar tuli kohtumajast haiglasse viia.

Kaitsja Oliver Nääs ütles, et tema haiglas ei käinud ega oska kommenteerida, kas kaitsealune ravimeid plaani järgi võtab. Kohtunik küsis, kas Savisaar ise seda kommenteerida soovib. Savisaare napp kommentaar oli, et ta tänab Evestust tema tervise vastu huvi tundmast.

Nääs kinnitas, et nemad on valmis istungiga jätkama.

«Kuule, teeme need valimised ära, aga teeme nad kohe niimoodi...tõsiselt. Tule mulle appi, ja ilma sinuta ma hakkama ei saa, aga sina ei saa ka ilma minuta hakkama.»

Savisaar toetas Meritoni valimist

Esmalt kuulati lõpuni Alexander Kofkini ja Savisaare oktoobris 2014 toimunud kohtumise salvestis. Juba varem suvel olid Kofkin ja Savisaar arutanud korduvalt 2015. aasta jaanuaris toimuma pidanud INTA kongressi. Kofkin soovis, et kongress korraldakas temale kuuluvas Meritoni hotellis.

Savisaar kurtis, et linnavalitsuse ametnikud eelistavad Viru hotelli. Mäletatavasti oli abilinnapea Taavi Aas see, kes algselt rääkis, et Viru hotell tundub parem variant. Savisaar andis Aasale vestluses mõista, et eelistada võiks Meritoni hotelli. Savisaar ütles ka Kofkinile, et on oma arvamuse alluvatele öelnud, et toetab Meritoni.

Natuke hiljem arutasid nad Hispaania kuurordi Marbella üle ja Kofkin avaldas järjekordselt lootust, et Savisaar saaks sinna tulla millalgi.

Savisaar palus kohtusaalis kella 10.40 ajal 15-minutilist pausi.

Kultuurikatla arutelu

Edasi jätkati Aivar Tuulbergi ja Aleksander Tammerti kohtumise kuulamist Tallinna linnapea kabinetis.

Helilindistus läks huvitavaks sel hetkel, kui linnapea kabineti tagaruumis jätkus jutuajamine Tuulbergi ja Savisaare vahel kahekesi. Tuulberg võttis teemaks Kultuurikatla ehitushanke, kus ta palus Savisaarel teiste ühispakkujate Antifire Tuleohutuslahendused OÜ ja OÜ Tafrix pakkumus kõrvaldada. Tuulberg soovis, et linn sõlmiks hankelepingu tema ettevõttega.

Savisaar ja Tuulberg kuulasid helilinti ja lugesid seinale kuvatud vestluse transkriptsiooni kohtusaalis väga keskendunult, Savisaare käsi oli suule asetatud.

Raha küsimine Venemaalt

Edasi soovis prokurör ette mängida 30. novembril Kadriorus Poska majas toimunud kohtumise lindistust Edgar Savisaare, Kalev Kallo, transpordiettevõtja Stanislav Alteri ja Tallinna Majanduskooli õpilaskodu valvuri Viktor Tarassoviga.

Sellele oli vastu ärimees Vello Kunmani kaitsja Kristi Rande, kes leidis, et kuna selle vestluse alusel ei ole kellelegi süüdistust esitatud ja see ei puuduta ühtegi kuriteoepisoodi, ei peaks seda tõendit arvestama ning kohtusaalis ette mängima. Evestus vaidles vastu, et see annab üldise fooni, kuidas kohtuasjas süüdistatavale juriidilisele isikule, MTÜ-le Eesti Keskerakond üritati enne valimisi raha hankida ebaseaduslikul teel nii Eestist kui ka Venemaalt. Kohus leidis, et võistlevas menetluses on prokuröril õigus tõendeid esitada.

Kohtunik märkis, et peaasi, et ei pea 8 lehekülge kuulama juttu Rassolnikust ja pelmeenidest, sest esiteks läheb selle jutu peale kõht tühjaks. Evestus teatas, et Balalaika (vene restoran, kus Savisaar ja Kofkin pidevalt kohtusid – toim) peod nüüd lõppesid ehk nende kohtumiste lindistused on juba kuulatud.

Korraks mängiti siiski ette veel üks Balalaika restoranis toimunud vestlus, kus Savisaar ütles juba avaldatud lause, et «me sobisime ikka väga hästi sinna Nõukogude Liitu».

Tarassovi ja Alteriga arutati peamiselt selle üle, kuidas võiks raha liikumine Putini parteilt Ühtne Venemaa Eestisse Keskerakonda käia. Savisaar selgitas, et see peaks käima mõne Eesti inimese või firma kaudu, muul juhul järgneks skandaal.

Loe Savisaare ja Kallo jutuajamist Tarassovi ja Alteriga siit: Väljavõte toimikust: Savisaare ja Kallo kohtumine Stanislav Alteriga Poska majas

Reiljani jõuluvisiit

Kuigi prokuratuuriga kokkuleppele läinud ärimeest Villu Reiljani kohtusaalis enam ei ole, kuulati täna nn jõuluvisiiti, kui Reiljan linnapea kabinetis käis oma ülemuse, ärimees Vello Kunmani tütre Kerstin Kunmani majaehituse probleemist rääkimas.

Alguses räägitakse salvestisel muud juttu, Savisaar uurib muu hulgas, kuidas tema vanal sõbral Seppikul (Ain Seppik – toim) Reformierakonna tagapingis ka läheb.

Ühel hetkel viib Reiljan teema Sihi tänava majaehituse teemale. Tallinna linnapea lausub jutu ajal mõistvalt, et tema ka ei mõista, miks inimesi, kes midagi kurja pole teinud, pigistatakse asjatult. Ka uurib Savisaar, mis on selle ametniku nimi, kes Kunmanide majaehitust Nõmmel takistab.

Savisaarel ei näinud saalis lindistust kuulates mugav olevat, ta kõõlus ratastooliga edasi-tagasi.

Kofkin, Savisaar ja Kotka Hundisilmal

Istung jätkus pärast lõunapausi Kofkini külastuse kuulamisega 14. detsembril Hundisilma talus, kus oli lisaks Savisaarele kohal ka praegune riigikogu liige Siret Kotka. Kotka ja Savisaar ütlevad, et jäid reisiga Hispaaniasse rahule. Kotka mainib, et peale skandaali, mille kohta Kofkin lugeda võis ja naerab. Kofkin annab mõista, et võib ju teinekordki minna. Seejärel on kolmel põgus arutelu terviseteemade üle, mida kohtusaalis ei näidatud kolmandate isikute kaitseks.

Kotka uurib ka juba loetletud päevade pärast, 25.-27. jaanuaril toimunud INTA kongressi kohta. Edasi räägitakse sellest, et Kalev Kallo üritab Keskerakonnale kaheaastast laenu saada nii, et nende vanalinnas Toom-Rüütli 3/5 asuv Keskerakonna kontor oleks garantiiks. Kotka helistab Kallole.

Kofkin tõdeb, et pangad ei taha praegu laenu anda, aga ta lubab sel teemal mehega Šveitsist, Fischliga läbi rääkida ja oma tuttavate seas uurida. Savisaar ütleb, et kui vaja, siis ta saadab Kalev Kallo. Kofkin lisab, et kui läbirääkimisteks läheb, siis ta peabki tulema. Kofkin nimetab Luksemburgi, Šveitsi ja Saksamaad, Savisaar ütleb, et Šveits on kõige julgem, kuna on iseseisev.

Kallo kohtub kellegi Raimondiga

Tallinna linnavolikogu esimees Kalev Kallo kohtus 18. detsembril Meritoni all kohvikus Mademoiselle kellegi Läti Vabariigi telefoniabonenti kasutava Raimondiga. Kapo kuulas vestlust pealt.

Kallo seletab lätlasele, et Eestis on nii, et pangad ei taha parteidele raha anda. Ta räägib, et nad tahtsid ühe Läti panga Baltic Baltikums filiaalist krediiti üks miljon eurot 25 kuuks. Aga «mitte sittagi», nagu Kallo end väljendab. Samas rõhutab Kallo, et tahaks raha saada ikkagi ametlikult ja parteikontor võiks olla tagatiseks. Raimond lubas asja Baltic Baltikumis uurida.

Savisaar kinnitas Tuulbergile, et uuris Kultuurikatla asja

Poska majas kohtusid 9. jaanuaril 2015 Tallinna linnapea Edgar Savisaar, abilinnapea Kalle Klandorf, ehitusärimees Aivar Tuulberg, MTÜ Eesti Spordiselts Kalev esimees Aleksander Tammert ja tuvastamata meesterahvas.

Põgusalt arutatakse 20. jaanuari paiku osalist Kultuurikatla avamist. Savisaar selgitab, et uuris Sarneti (Väino Sarnet – toim) käest situatsiooni, kes kirjeldas talle olukorda ja avaldab Tuurbegile, et nad lõpus ikkagi venitasid asjaga, kuid tal on hea meel, et kuskile on sellega välja jõutud. Mehed arutavad edasi Kalevi staadioni ehitamist. Tuulbeg räägib, et kultuuriministri sõnul on riigi kõige suurem mure see, kas tantsurahvas tahab sinna tulla. Tuulberg seletab, et kõige võti ja alus on linna poolt detailplaneering, siis saab juba Euroopa rahasid 2020. aastani küsida.

Tuulberg käib Savisaarele välja idee, et ta võiks valimiste-eelsel ajal teatada, et algatab nn rahvusstaadioni detailplaneeringu tegemise ja sellest võiks veel väikse klipi teha (peab silmas reklaamklippi – toim).

Savisaar naljatleb, et nemad koos Tuulbergiga siis kahekesi seal klipis uisutaksid. Tuulberg vastab, et see on siis korruptsioon, kui tema ka kuskil pildis on.

Savisaare intiimset kohtumist Nataljaga ette ei mängitud

Kohus otsustas, et Meritoni sviidis 17. jaanuaril 2015 toimunud intiimset kohtumist Savisaare ja Natalja vahel ei mängita kohtusaalis üldse ette, kuna selle sisu on, nagu kaitsja Oliver Nääs ütleb, intiimne. Samas ei nõustunud riigiprokurör Steven-Hristo Evestus kaitsja väitega, et tegu on vähetähtsa tõendiga. Kohus tutvub tõendiga ise.

Savisaar palus taas 15-minutilist vaheaega. Teda tuli saali sel ajal justkui lohutama Keskerakonda esindav Marika Tuus-Laul, kes Savisaare selga silitas ja patsutas.

Istung jätkus Hillar Tederit puudutava osa kuulamisega. Teder käis 19. jaanuaril koos Kalev Kalloga Tallinna linnapea kabinetis Savisaarega kohtumas.

«Kuule, teeme need valimised ära, aga teeme nad kohe niimoodi...tõsiselt. Tule mulle appi, ja ilma sinuta ma hakkama ei saa, aga sina ei saa ka ilma minuta hakkama,» lausub Savisaar vestluses Tederile otsekoheselt.

Teder vastab, et nende võimalused on antud hetkel piiratud, aga kuu aja pärast on neil võib-olla lihtsam. Teder pakub välja, et ehk kui Jüri Mõis annaks, siis nemad saaksid garantii anda. Savisaar kinnitab, et tal on Mõis Jüriga ka päris head suhted. Teder vastab seepeale, et jõi Mõisaga veini ja viimane ütles ka, et pidid head olema.

Savisaar kutsub Tederit ka poliitikasse, Teder vastab tagasihoidlikult, et tema ei jaga seda matsu. Savisaar kiidab, et Kalev (Kallo – toim) oli ka kunagi võhik, aga nüüd on Eesti parim ärimees-poliitik. Kallo märgib, et Palts (Tõnis Palts – toim) ka üritas, Savisaar teatab seepeale kiirelt, et Paltsist ei tulnud midagi välja.

Teder kurdab Savisaarele korduvalt, kuidas on vaja kaasata kedagi, kel oleks likviidsust ja tal endal natuke keerulised ajad. Savisaar märgib, et kui nad suudavad valimistega ära lahendada poliitilised küsimused, siis lahenevad ka need teemad, mida Teder tõstatas.

Järgmisel kohtumisel veebruaris võtab Teder teemaks oma tegeliku soovi, mille pärast ta Kallo vahendusel esimesel kohtumisel käis. Tederi soov oli süüdistuse järgi, et Tallinna linnapea kasutaks vastutasuna Keskerakonnale vara lubamise eest oma ametiseisundit ning korraldaks Promptus Capital OÜ-le, mille juhatuse liikmeks on Hillar Tederi abikaasa Natalie Teder, kuuluva kinnistu Mäekalda tänaval vahetuse Tallinna linnale kuuluva kinnistuga L. Koidula tänaval.

Teder hakkab rääkima tennisehallidest Kadriorus. Ta märgib, et talle tundub, et neil oleks mõistlik Tallinna linnaga kaks kinnistut vahetada.

Süüdistuskokkuvõttes seisab, et Teder andiski MTÜ-le Keskerakond vara, korraldades oma pojale Rauno Tederile kuuluva Retail Real Estate OÜ poolt 275 000 euro ülekandmise Paavo Pettaiga seotud ettevõttele Midfield OÜ, kes kasutas kõnealust summat Keskerakonna kampaaniaarvete eest tasumiseks. Savisaar lubas vastutasuna Keskerakonnale 275 000 euro andmise eest korraldada kõnealuste kinnistute vahetuse.

Veel mängiti istungil ette Priit Toobali, Kallo ja Savisaare kohtumist 18. veebruaril 2015. Toobal märgib, etärimees Urmas Sõõrumaa on neid juba kaks korda 25 000 euroga toetanud.

Probleemid on aga reklaamiärimees Paavo Pettaiga, kes Savisaare sõnul iga päev tema juures nutmas käib. Kallo märgib, et neil on suures koguses sularaha ja avaldab samas, et tema muretseb papi pärast, kui seda otse Pettaile anda. Kokkulepe jäi, et Pettaiga tegeleb edasi Priit Toobal.

Pealtkuulatud kohtumiste lindistused on nüüd protsessil kõik kõlanud.

Lõpuni kuulati 2014. ja 2015. aasta kohtumiste lindistused

Kohtusse on kohale tulnud ehitusärimehed Aivar Tuulberg ja Vello Kunman koos oma kaitsjatega, vandeadvokaatide Indrek Leppiku ja Kristi Randega, ning Tallinna linnavolikogu esimees Kalev Kallo.

Nagu igal istungil, on kohal Edgar Savisaar koos oma kaitsja Oliver Nääsiga. Keskerakonda esindab täna juhatuse liige Marika Tuus-Laul. Saalis ei pea viibima need süüalused, keda puudutavaid lindistusi istungil ei kuulata.

Keskerakonna eksliider Edgar Savisaar teatas möödunud neljapäeva pärastlõunal kohtus, et tal hakkas halb. Savisaar märkis, et tal on lihtsalt halb olla ja ta sooviks istungi edasilükkamist. Savisaar lisas, et on mitu päeva kohtus vastu pidanud.

Kohus kutsus Savisaarele kiirabi, mis viis kohtualuse haiglasse. Savisaar sai haiglast sama päeva õhtul välja.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles