Jänku-Jussi paroodiatest saab lahti vaid kohtu või koostööga

Agnes Saik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Youtube´i videost «Juss saab gerpese».
Kaader Youtube´i videost «Juss saab gerpese». Foto: Ekraanitõmmis videost

Paroodiaid üles laadiva kasutaja ja Jänku-Jussi autori vaheline autoriõiguste konflikt puudutab seaduse tõlgendamist, seetõttu saab otsuse langetada vaid kohus. Veebikonstaabli sõnul aitab perversset sisu keskkonnast eemaldada ühine prügikoristus.

Autoriõiguse seadus lubab paroodia tegemiseks kasutada originaalteost. Seega on Jänku Jussi multikatest võetud lõikude kasutamine põhimõtteliselt lubatud. Samas aga ei luba seadus parodeerimisega põhjendamatult kahjustada autori huve.

Eesti Autoriõiguste Kaitse Organisatsiooni tegevdirektor Erik Mandre ütles, et on tõlgendamise küsimus, kust läheb piir, millest alates ületab paroodia kõlblusnorme ja hakkab kahjustama autori huve. Seda ei ole Youtube Mandre sõnul piisavalt pädev otsustama.

Ta ütles, et nad teevad Youtube´iga tihedalt koostööd. Mõningate sarnaste juhtumite puhul, kus seaduse rikkumine pole niivõrd vaieldav, on videod ka Mandre sõnul eemaldatud.

Jänku-Jussi looja Janika Leoste, kes enam uusi jänkumultikaid ei loo, ütles eile Postimehe naisteportaalile, et sajad Youtube´ile esitatud kaebused pole siiani tulemust andnud. Ta kutsus kõiki üles Youtube´is sellistele videotele punase lipu märgi andma.

Veebikonstaabel Maarja Punak teavitab oma Facebooki lehel samuti, et kuna kohtuotsust pole ei saa teha muud, kui sobimatust sisust keskkonna haldajale teada anda. Ta võrdleb seda tänavalt prügi üles korjamisega, eesmärk on ju puhas keskkond.

Punaku sõnul ei ole Youtube agar videoid eemaldama, sest keskkonnast video kustutamiseks on vaja selget põhjust. Video eemaldamise pärast võidakse pöörduda kohtusse. Keskonna kohtuasjade eest kaitsmiseks küsitaksegi kohtu otsust, et veenduda autoriõiguste rikkumises.

Veebikonstaabli sõnul polnud ka paroodiate autor nõus neid eemaldama.

Praegu on Kris Kalevipoja kanalil üks video, millel on ka viide 18+ ja see kannab YTP (YouTube Poop) märgistust. Kanaleid, mis erinevaid Jänku-Jussi paroodiaid levitavad, on aga üle viie. Enamik videod on küll leebema teemaga kui suitsiid, zoofiilia ja suguhaigused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles