Galerii: Toompeal kogunes taas 20. Augusti Klubi (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kogunes taas Toompeal pidulikule aastakoosolekule 20. Augusti Klubi -  need on endise Eesti Vabariigi Ülemnõukogu liikmed, kes 20. augustil 1991 andsid 69 poolthäält otsusele «Eesti riiklikust iseseisvusest».

Peaminister Jüri Ratas sõnas oma kõnes, et meie riigi lugu ei ole kaugeltki valmis. Ratas rõhutas, et kuni peame Eesti vabadust kõige kallimaks, loome iga hoolest kantud otsusega endale parema tuleviku.

«Eesti ajalugu näitab korduvalt, kui tähtis on väiksearvulisel rahval tunda ära õige hetk, see erakordne võimalus, mis hiljem edu toob. Ka uued põlvkonnad peavad mõistma, et olulised sündmused ja kaalukad otsused ei ole lõppenud ega oota meid kuskil kaugel. Me teeme ajalugu iga päev,» lausus Ratas ning lisas, et meie teod ja sõnad peavad sellele teadmisele toetuma, sest «ajaloolisi murranguid ei saada alati Ülo Nugise selge hääl ja vali haamrilöök.»

Kõneldes ajalooliste otsuste meenutamisest, sõnas peaminister, et seisame täna meenutatavast inimpõlve kaugusel. Vabas Eesti on sellest ajast saati üles kasvanud kümneid tuhandeid lapsi, kes teavad toimunust vaid lugude põhjal.

«Kõikjal meie ümber, terves ühiskonnas püüavad uued põlvkonnad praegu enam kui kahe kümnendi taha jäänud pöördelist aega enda jaoks mõtestada. Mis viis meie iseseisvuse taastamiseni ja kuidas me seda järgnenud ajal põlistasime? Ma loodan südamest, et suudame neile näidata, mida me toona mõtlesime ja tundsime.»

Peaminister rõhutas oma kõnes, et Eesti saatus ei ole ette kirjutatud, meie lugu ei ole veel kaugeltki valmis. «Tõsi, vahel meie looming variseb, kuid sellest pole midagi. Niikaua, kui me Eesti vabadust kalliks peame, loome iga hoolest kantud otsusega endale parema tuleviku,» lisas ta.

Riigikogu esimees Eiki Nestor soovis oma tervitussõnades klubile jõudu, jaksu ja pealehakkamist. Nestori sõnul ei ole 26 aastat iseseisvust olnud asjatud. Ta meenutas, et kui 1990ndate aastate alguses oli kohalike omavalitsuste probleemiks, et neil polnud ei kütust ega raha, et kortermajad talvel soojaks kütta, siis täna arutavad nad hoopis teistsuguseid küsimusi.

Nestor viitas ka põlvkondade vahetusele nii poliitikas kui avalikus elus laiemalt. «Eile rääkis üks noorem inimene, et vaadake kui hea, et Ivo Linna osales Eesti laulu konkursil, muidu ei oleks noored teda laulupeol ära tundnud,» rääkis Nestor. «Kasvab peale uus põlvkond ja neil on oma kangelased, kes on sama tähtsad uuele põlvkonnale nagu meile Ivo Linna.»

Päevakohase ettekandega esinenud 20. Augusti Klubi liige Tiit Made ütles, et Eestist on saanud mõnus riik. «Meie inimesed on avatud maailma sisse sukeldunud rohkem kui kunagi varem. Oleme saanud looduse oluliselt puhtamaks ja nautimisväärsemaks kui see oli veerand sajandit tagasi. Oluliselt parem on rahvusvaheline positsioon,» loetles Made. Ta lisas, et Eestile on olnud tõhusaks abiks kuulumine Euroopa Liitu ja NATO liikmelisus on aidanud kindlustunnet suurendada.

Made sõnul on raske oodata veelgi kiiremat arengut, kui Eestil on seni olnud. Ta rõhutas, et majandus on riigi eksisteerimise alus ja majandus on pikaajalise mõjuga. «Kui majandusele valistejate muudatused sobivad, siis kingib ta sissetulekute kasu ja konkureerimisvõimaluse, kui majandusel otsused ei sobi, tuleb karm kättemaks“ rääkis Made. «Seepärast ongi raske öelda, mis tagajärjed võivad olla 1994. aastast kehtinud maksusüsteemi muutmisel.»

Lahendamist vajava probleemina tõi Made välja halli passi omanikud, keda ei ole küll lubatud parlameti valida, kuid kes mõjutavad kohalike omavalituste valimiste tulemusi. 

30. märtsist 2015 on klubi president Ants Veetõusme, asepresidendiks Indrek Toome ja juhatuse liikmeteks teistes ülesannetes Tõnu Saarman, Alar Maarend ning Andrus Ristkok.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles