Artur Talvik: president Kaljulaid pani kraaklevad ideoloogiasõdurid paika (2)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Talvik.
Artur Talvik. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vabaerakonna esimehe Artur Talviku sõnul mõjus president Kersti Kaljulaidi ühiskonna põhiväärtustele rõhuv 20. augusti kõne külma dušina selle lõhestajatele ning näitas, kuidas on võimalik säilitada Eesti omapära endasse sulgumata.

«Eestis õhutatakse ideoloogiasõda, milles osalejad eitavad keskmaa olemasolu rahvusriigi ja liberaalse demokraatia vahel. See sõda pakub valijale terviklahenduste asemele puru silmadesse ja mõtterelvi teineteise vaimseks tapmiseks. Usun, et valdav enamus eestlasi on kahe jalaga maas inimesed, kes väärtustavad vabadust ning ei taha kodusõda. Uued vastandujad – sotsid ja EKRE – kopeerivad haledalt Keskerakonna-Reformierakonna vana kaklust ja loodavad naiivselt astuda ise nende asemele. Sellistes tingimustes ei jää Vabaerakonnal midagi muud üle kui, täita sisulise poliitika eestkõneleja rolli,» ütles Talvik.

Talviku sõnul ei saa Eesti ühiskond oma väiksuse ja geograafilise asetuse tõttu lubada endale vihaseid konflikte, vaid hoida tuleb mõistlikku ühisosa ning tegeleda suurte väljakutsetega nagu nutika majanduse arendamine ja kohalike kogukondade potentsiaali ärakasutamine.

«Mina ei ole kuulnud EKRE-lt, sotsidelt ega tegelikult ka Reformierakonnalt, mida tuleb teha selleks, et Eesti rabeleks välja keskpärase sissetuleku ja vähenutika majanduse küüsist. EKRE on kahjuks läinud kartellierakondade nägu. Keegi neist ei seisa tublide väikeettevõtjate ning kohalike kogukondade tugevdamise eest, kuigi seal on suur potentsiaal kohaliku elukvaliteedi parandamiseks. President tegi väga tänuväärse sammu, rõhutades tugevalt poliitika intellektuaalse vaesestumise probleeme ja julgustades pakkuda pärislahendusi,» oli Vabaerakonna esimees seisukohal.

Anvelt ja Reinsalu vastandumist ei näe

President Kersti Kaljulaid rõhutas eilses iseseisvumise taastamise aastapäeva kõnes, et rahvuslus ja liberaalsed väärtused ei ole teineteise vastandid. Andres Anvelt (SDE) ja Urmas Reinsalu (IRL) omavahel vastandumist ei näe.

«Me kindlasti Urmasega kuidagi ei vastandu, me teeme oma tööd valitsuses nii nagu peab,» sõnas Anvelt, «ma arvan, et erinevad maailmavaated ainult rikastavad riigijuhtimist.»

Reinsalu seevastu leidis, et presidendi tähelepanu juhtimine vastandumisele on oluline teema, mis tuligi tõstatada.

Välisminister Sven Mikser (SDE) avaldas samuti eile Roosiaias tunnustust presidendi kõnele ning tõi välja, et liberaalseid väärtusi ei tohiks ohverdada olupoliitikale.

«Presidendi mõte oli, et liberaalne demokraatia oli see, mida me iseseisvust taastades tahtsime saada – selle me oleme saanud ja seda me ei tohi ohverdada mingisugustele muudele olupoliitilistele kaalutlustele. See on üks väga õige mõte,» märkis Mikser.

«Eesti asi ei ole mitte kuidagi vastuolus liberaalse demokraatia ja reeglitepõhise maailmakorraga, mis on ju kõik tegelikult Eesti huvides ja meie iseseisvust toetab,» lisas välisminister.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles