Uhkeim maadeavastus – Antarktika avastamine

Risto Berendson
, uuriva toimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Antarktika avastamise au kuulub Saaremaalt pärit baltisaksa mõisnike järeltulijale Fabian Gottlieb Benjamin von Bellingshausenile (20. september 1778 – 25. jaanuar 1852). Ehkki külma mandri esmaavastajate au omistatakse kolmele inimesele, oli esimesene Antarktikat oma silmaga näinud inimene ajaloos tõesti Pilgusel sündinud Bellingshausen.

Von Bellingshausen valis meremeheameti juba kümneaastasena, kui ta Kroonlinna mereväe kadetikorpusse õppima asus. Kartograafina jõudis ta osaleda legendaarse von Krusensterni juhitud ümbermaailmareisil, teenida juhtivatel ametikohtadel Balti ja Musta mere laevastikes, kuid saadeti 1819. aastal Kroonlinna laeva Vostok komandöriks.

See oli von Bellingshauseni seisukohast saatuslik üleviimine, sest veel samal aastal saatis keiser Aleksander I Kroonlinnast teele kaks uut maadeavastusreisi, millest ühe teekond viis lõuna- ja teine põhjameredele. Bellingshauseni osaks jäi põhjameredele suunduva ekspeditsiooni juhtimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles