Võimu valik: kas parseldada Muraste hiigelkinnistu maha või avada rahvale? (5)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muraste piirivalvekool seisab tühjana
Muraste piirivalvekool seisab tühjana Foto: Aivar Pau

Muraste looduskaitsealal, puutumatu ürgmetsa ja miljonivaatega merekaldal laiub juba peaaegu aasta otsa sama hästi kui hüljatuna Schengeni miljonitega aastate eest spetsiaalselt piirivalvekooli tarvis korda tehtud hiigelkinnistu koos uhke hoonekompleksiga.

Asjaosaliste koostöövõimest, riigimehelikkusest ja lähiaja otsustest sõltub, kas kinnistu läheb riigi rahakoti täitmise nimel suures osas erakätesse või avatakse rahvale sporditegemiseks, koolitusteks ja vaba aja veetmiseks.

Igal juhul läheb riigi varaga suurteks tehinguteks. Viimased märgid näitavad, et riigi ja omavalitsuste vahel on õhus aga parasjagu elektrit ning otsustamatust kiputakse peitma ettekäänete taha.

Nukker vaikus

Muraste kinnistu on hiigelsuur – selle pind on 221 000 ruutmeetrit ja sinna mahub 11 hoonet. Aeg-ajalt eksib kinnistu lähedusse mõni lollideküla pangapealselt alla vändanud jalgrattur või jalutaja, aga kaugele edasi neil minna pole – pärast kompleksi suubub Tligu tee kellegi erakrundile ning rändajal jääb üle keerata vaid läbimatusse mülkasse kaitsealuses metsas. 

Üksikuil liivaribadel on ka mere äärde siirdujate autosid, kuid neid on vähe, kuna autosid pole sealkandis kilomeetrite kaupa kuskile parkida. Mõni üksik on vallalt saanud loa looduskaitsealale krunt soetada ning nii on siin ja  seal värskelt puid maha võetud nii uue maja ehitamiseks kui lihtsalt merevaate tekitamiseks.

Kõikjal valitseb vaikus ja rahu, ühistransport siiakanti ei sõida, õhus on tunda pangaaluse mädasoo tummist lõhna ning kunagist kinnistu aktiivset kasutust meenutab vaid plinkiv tõkkepuu ja üle pea kasvanud maltsade vahelt paistev hoiatavate siltide rida.

Kompleks on aasta algusest saadik koduks vaid Riigi Kinnisvara ASi palgatud valvurile ja koerte treeninguväljakuke, aeg-ajalt käivad saalis vutti tagumas Tabasalu jalgpalliklubi poisid.

Sellisesse nukrasse seisu on viinud aastate eest kõrgemal pool tehtud otsused. Esiteks politsei ja piirivalve ühendamine, mis viis piirivalvurite eneseteadvuse vähenemiseni ja lõppeb peagi ametnike ühendatud väljaõppega Sisekaitseakadeemias, kes kompleksi siseministeeriumilt kümne aasta eest enda kasutusse sai.

Akadeemia otsustas mullu, et parem ja odavam on sügisel jätkata mujal: Paikusel, Pirita-Kosel, Narvas. Isegi kui neis kohtades pole värskeid ühiselamuid ja tegevametnike täienduskoolitus toimub kaugemal.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles