Video ja galerii: Savisaar andis pressikonverentsi (11)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kohtu all olev Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud Edgar Savisaar andis täna rahvusraamatukogus pressikonverentsi. Postimees tegi üritusest otseülekande.

Kohalike valimiste asemel tahtis Savisaar rääkida hoopis oma kohtuasjast. Kohal oli ka Savisaare kaitsja vandeadvokaat Oliver Nääs.

Savisaar ütles, et korraldas pressikonverentsi, et rääkida, miks ta enda protsessi poliitiliseks peab. «Tuletan teile meelde, et see lugu on kestnud kuus aastat. Teate, kui sellel oleks mingi sisu olnud, siis ei oleks seda lihtsalt niisama üleval hoitud, oleks seda väga kiiresti menetletud,» rääkis ta.

Teine tähelepanek oli Savisaarel see, et tema kohtuasja ehk nn «loo» arhitektid olid Norman Aas (endine riigi peaprokurör – toim) ja Erik Heldna (endine kapo peadirektori asetäitja – toim), kes on leidnud tee erasektorisse ning õiguskaitseorganeid enam ei juhi. «Mulle tundub see veider, Heldna lahkumine eriti. Kui asjaolud hakkavad selguma, paneb ta kaabet kapost,» lausus ta.

Kolmandaks tahtis Savisaar kuulajate tähelepane juhtida sellele, kuidas protsess on mõjutanud Eesti poliitikamaastikku. «See, et seaduslikult valitud linnapea ei saa täita ametiülesandeid. See, et järgnes võimupööre Keskerakonnas ja Eestis,» loetles ta.

Savisaar tõi edasi välja kolm põhjust, miks teda enda arvates tahetakse karistada. Esiteks aastatetagused kaadrid, kuidas kapo tungis 2008. aastal linnavalitsusse, mis linnavalitsus avaldas. Teiseks meeleavaldused riigiprokuratuuri ees ning kolmandaks Tallinna TV seriaal «Savisaare protsess». «Need on need põhjused, miks mind tegelikult hakati karistama,» kõneles Savisaar.

Savisaar arvab, et teda karistatakse

Edasi rääkis Savisaar tunnistajate mõjutamisest, ta tõi välja, et tema kriminaalasjas on 14 inimest, kellele esitati alguses kahtlustus, kuid kelle suhtes menetlus lõpetati.

Savisaar alustas Villu Reiljani tunnistuse analüüsimist. «Reiljan kinnitas, et altkäemaksu ta ei pakkunud ja mina ei nõustunud ka millegi sellise vastuvõtmisega. Minu meelest see Reiljani lugu ei jõudnud mitte kuskile,» kõneles ta.

Priit Kutseri puhul ei pidanud prokuratuur aga Savisaare arvates oma sõna. Kutser peab nn tarbetut võitlust edasi pidama. «Kaebad Savisaare peale ja me laseme su lahti ja vastupidi, ei kaeba, siis me kiusame edasi,» leidis Savisaar, et prokuratuur kaupleb tunnistajatega.

Savisaar ütles ehitusärimees Tarvo Tederi ütlusi kommenteerides, et tema huvi linnapeana oli, et ehitataks Baltikumi kõrgeim pilvelõhkuja. Pilvelõhkujat pole aga siiani ehitama hakatud.

Savisaar ei saa enda sõnul siiani aru, miks reklaamiärimeest Paavo Pettaid nn kroontunnistajaks nimetatakse. Savisaar tõi välja, et Pettai ütles ka ise oma tunnistuses, et pole Hillar Tederilt saadud laenust Savisaarega kunagi rääkinud.

Savisaar rääkis, et ta ei tea tänaseni, miks teda esimest korda üldse jälitama hakati. Ta ütles, et küsis neid dokumente kohtult, kuid kohtunik ei pidanud dokumentide avalikustamist menetluste osalistele vajalikuks. Savisaar lubas, et ta ei jäta enne, kui saavad avalikuks tema jälitamise asjaolud.

Ajakirjaniku küsimusele, kas Savisaarel on Šveitsis raha, vastas too, et selle teema juurde ta tuleb tagasi siis, kui on nende aeg esitada tunnistajaid ja asitõendeid. Pärast paari küsimust pressikonverents lõppes.

Kommentaarid (11)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles