Süüria võimud kaaluvad eriolukorra tühistamist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Bashar al-Assadi tagasiastumist nõudvad meeleavaldajad.
President Bashar al-Assadi tagasiastumist nõudvad meeleavaldajad. Foto: SCANPIX

Süüria valitsus kiitis täna heaks seaduseelnõu, mis tühistab riigis 1963. aastast kehtinud eriolukorra.

Eelnõu, mis lubab rahumeelsed meeleavaldused, peab jõustumiseks pälvima ka parlamendi ja president Bashar al-Assadi heakskiidu. Rahvasaadikud ei kogune teemat arutama enne 2. maid, vahendas uudistevõrk AFP.

Tegemist on viiendat nädalat tänavatel meelt avaldava opositsiooni peamise nõudmisega. Rahvusvahelise inimõigusorganisatsiooni Amnesty International andmetel on 15. märtsil puhkenud rahutustes hukkunud vähemalt 200 inimest. Ka on inimõiguslased ja opositsioon süüdistanud võime meeleavaldajate pihta tule avamises.

Võimude kinnitusel on protestijaid ja ka julgeolekujõude tulistanud relvastatud grupeeringud, kelle eesmärgiks on riigis läbi viia riigipööre. President Al-Assadi hinnangul on riigipöördekatse taga välisriigid.

Täna sai riigi keskosas asuvas Homsi linnas toimunud kokkupõrgetes surma vähemalt kümme inimest. Opositsiooni teatel avasid julgeolekujõud Baathi režiimi lõppu nõudvate meeleavaldajate pihta tule. Võimude sõnul on meeleavalduste taga äärmuslikud salafistid.

Riigi siseministeerium hoiatas aga rahvast protestiaktsioonides osalemise eest ning kinnitas, et julgeolekujõud ei kavatase terroristlikku tegevust kannatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles