Puust ja punaseks: kuidas tibusid hukatakse? (4)

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loo alevikus asuva Talleggi haudejaama kõrval seisvates prügikastides säutsusid nädalavahetusel munakoorte ja surnud lindude vahel ka elusad tibud.
Loo alevikus asuva Talleggi haudejaama kõrval seisvates prügikastides säutsusid nädalavahetusel munakoorte ja surnud lindude vahel ka elusad tibud. Foto: Kaader videost

Tallegi haudejaama kõrval seisnud prügikastidest leitud elusad tibud tekitasid küsimuse, kuidas ja millistel tingimustel tibusid üleüldse hukatakse.

HKScan Estonia juhatuse esimehe Anne Mere sõnul hukatakse ainult elujõuetud tibud ja välja haudumata embrüod. «Protsess näeb välja selline, et munad pannakse hauduma, haudumisprotsess kestab 21 päeva, mille lõpus tibud kooruvad. Kuid nagu ka looduses, kõik tibud ei osutu elujõuliseks,» selgitas Mere.

Elujõuetute tibude tunnuseks on jalgade vale asend, tibu kõhul ei ole rebukott korralikult sisse tõmbunud, tibud on kas pimedad või ristnokaga.

«Haudejaama töötajad tuvastavad elujõuetud tibud kohe pärast haudeprotsessi lõppu ning nad purustatakse kasutades rahvusvaheliste standardite järgi humaanseimaks lahenduseks nimetatud masinaga,» rääkis ta.

Purustaja koosneb kiirelt pöörlevatest teradest, mis tagavad tibu kohese hukkumise. «Selle eesmärk on välistada elujõuetute tibude jõudmine farmidesse, mis tekitaks neile kannatusi,» rääkis Mere.

Purustamine on ette kirjutatud Euroopa Liidu õigusaktides ning seda kasutatakse kõikides haudejaamades üle maailma kui kõige kiiremat ja tõhusamat viisi hukata tibud humaanselt. Ligikaudu 1 protsent kõigist tibudest on elujõuetud.

Juhul, kui purustaja on mingil põhjusel katki, siis tuleb sellest töötajal koheselt teavitada tööjuhti, kes organiseerib kohe operatiivse seadme paranduse. Mere sõnul ei tohiks selline seisak rohkem kui 2 tundi kesta, seda enam, et elujõuetud tibud tuleks koheselt hukata.

Anne Mere sõnul on möödunud laupäeval prügikastidest leitud elusate tibude juhtum neile teadaolevalt esimene seesugune. «Kuid kuna see juhtum paljastas puudused meie haudejaamas töötavate inimeste väljaõppes ning hukkamisprotsessi regulatsioonis, siis viime läbi täiendava analüüsi, et selgitada välja, kas ka varasemalt on rikutud meie põhimõtteid ja tööprotseduure,» selgitas Mere.

Loe lähemalt: Video ja fotod: Talleggi haudejaama kõrval prügikastis olid elusad tibud segamini surnutega

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles