Galerii: Vabaduse väljakul mälestati kommunismi ja natsismi ohvreid

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Vabadussõja võidusamba juures mälestati täna 78 aasta möödumist Molotovi- Ribbentropi pakti sõlmimisest.

Kell 12 alanud tseremoonial astusid sõnavõttudega üles justiitsminister Urmas Reinsalu, tema Leedu kolleeg Milda Vainiutė ning represseeritute esindaja Leo Õispuu. Mälestuspalvuse pidas peapiiskop Urmas Viilma. Esines ETV tütarlastekoor Aarne Saluveeri juhatusel ning võidusamba jalamile asetati kommunismi ja natsismi ohvrite mälestamiseks pärjad. Mälestustseremooniat juhtisid kodutütar Anette Rulli ja noorkotkas Sander Kukk.

Eesti Memento Liidu esimees Leo Õispuu rõhutas oma sõnavõtus, et toimunud kuritegusid ei saa andestada. «Vaatan uue õppeaasta eel lapsi rõõmuga, kuid ka hirmuga. Kas tõesti on võimalik, et praeguses ärevas maailmas lahvatavad samad protsessid, mille pidi üle elama minu põlvkond? Sõjad ja kuritegelikud aktsioonid ei tohi enam kunagi korduda! Ka meie noored peavad iseseisvust ja demokraatiat kaitsma ning kui vaja, siis selle eest võitlema,» lausus ta.

Justiitsminister Urmas Reinsalu meenutas, et 2009. aastal otsustas Euroopa Parlament tunnistada 23. augusti üleeuroopaliseks totalitaarsete ja autoritaarsete režiimide mälestuspäevaks. «Täna mälestame üle Euroopa miljoneid inimesi, kes langesid inimvaenulike kommunistliku ja natsionaalsotsialistliku ideoloogiate sünnitatud režiimide ohvriks. Me seisame õiguse eest. See tähendab ka kohustust mäletada,» ütles ta.

Võidusamba jalamile asetasid mälestuspärja riigikogu, valitsus, kaitsevägi ja kaitseliit, diplomaatiline korpus, Euroopa rahvaste ja Euroopa Liidu esindajad, Tallinna linn ja Eesti Memento Liit.

Euroopa parlamendi ettepanekul tähistab Euroopa 23. augustil Molotovi-Ribbentropi pakti aastapäeva, mis on kuulutatud totalitaarsete režiimide ohvrite mälestuspäevaks. Üleeuroopalist mälestamist korraldavad Euroopa riigid järgemööda. Sel aastal toimub üleeuroopaline mälestuspäev teist korda Tallinnas.

23. augustil 1939. aastal sõlmisid Natsi-Saksamaa ja kommunistlik Nõukogude Liit Molotovi-Ribbentropi pakti, mis pani aluse iseseisvate riikide annekteerimisele ja okupeerimisele ning ohtratele kommunismi ja natsismi kuritegudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles