Eesti on viie kõige kõrgema noorte tööpuudusega ELi riigi hulgas

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti töötukassa
Eesti töötukassa Foto: Elmo Riig / Sakala

Vastavalt 2010. aasta statistikale kuulub Eesti 15-24-aastaste noorte kõrge töötuse määra poolest negatiivses mõttes Euroopa Liidu viie esimese riigi hulka.

«Eestist suurem noorte töötuse määr on ainult Hispaanias, Lätis, Leedus ja Slovakkias,» märkis Vikerraadio hommikuprogrammis Praxise analüütik ja noorte tööpuudust uurinud Kirsti Nurmela.

2010. aastal oli Eestis keskmiselt tööta 23 400 noort vanuses 15-24 eluaastat, mis on kokku 33 protsenti noortest, kes parasjagu ei õpi. Samas 25-64-aastaste seas oli tööpuudus rohkem kui poole väiksem (15 protsenti).

Töötute noorte taust on väga erinev: on väga hea haridusega tööturule sisenevaid noori kui ka neid, kes on varasemalt oma haridustee pooleli jätnud. Nurmela lisas, et koolitee katkestamine on üks probleem, millega riigil tegeleda tuleks.

Nurmela nentis, et noorte suure tööpuuduse määra üks põhjus on kindlasti majanduskriis. «Noored peavad konkureerima vanemate ja tööturul kogenenumate inimestega,» selgitas ta.

Samuti noorte tööpuudust uurinud Marti Taru lisas, et tööandjad eelistavad tööturul kogenud inimesi. Tema hinnangul tuleks tähelepanu pöörata sellele, et noored saaksid esmase töökogemuse omandada erinevatel praktikatel ja töölaagrites. Selleks oleks tema meelest vajalik luua keskkond, kus tööotsijad ja tööpakkujad saaksid infot vahetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles