Oopiumikasvatus on levinud ka Põhja-Afganistani

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani sõjaväe ohvitser selgitamas Kandahari põllumeestele, et nood peavad oma moonipõllud hävitama.
Afganistani sõjaväe ohvitser selgitamas Kandahari põllumeestele, et nood peavad oma moonipõllud hävitama. Foto: SCANPIX

Põhja-Afganistanis on järsul tõusuteel oopiumimooni kasvatamine, narkotaime on külvatud ka piirkondades, mis varem olid kuulutatud moonivabaks, vahendab uudistevõrk AFP ÜRO teadet.


Terve Afganistani oopiumitoodang peaks maailmaorganisatsiooni prognooside kohaselt tänavu pisut langema. Seda ennekõike tänu moonikasvatuse mõningasele vähenemisele kahes enim seda kultuuri külvavas provintsis Helmandis ja Kandaharis.

ÜRO Narkomaania ja Kuritegevuse Büroo (UNODC) iga-aastase uuringu andmeil on oopiumi hind kolmekordistunud. Sama amet ennustab suurimat moonikasvatuse tõusu Põhja-Afganistani Badakhshani, Baghlani ja Faryabi provintsidesse, samuti valendab varasemast märksa enam moonipõlde Heratis, Ghoris ja Kapisas. 2010. aastal olid kõik eelmainitud provintsid peale Badakhshani moonivabad.

Kui uuringu koostajad talunikelt pärisid, miks nad oopiumimooni kasvatavad, põhjendas 73 protsenti neist oma tegevust selle narkootilise aine kõrge hinnaga. 15 protsenti põhjendas moonikasvatust valitsuse toetuse puudumisega. 56 protsenti oopiumimooni kasvatavatest küladest pole möödunud aastal valitsuselt mingit põllumajanduslikku abi saanud.

Afganistan toodab umbes 90 protsenti kogu maailma oopiumist. Sellest omakorda 87 protsenti tuleb lõunaprovintsidest – Helmandist ja Kandaharist. Suur osa oopiumirahast liigub lõpuks edasi Talibani kaukasse, kes kasutab seda oma valitsusvastase võitluse finantseerimiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles