Raport: Egiptuse julgeolek kasutas liigset jõudu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Egiptuses.
Meeleavaldus Egiptuses. Foto: SCANPIX

Egiptuse valitsuse koostatud uurimisraporti kohaselt kasutasid julgeolekujõud 25. jaanuaril riigis puhkenud rahvaülestõusu mahasurumiseks liigset jõudu.

Riiki ligi 30 aastat juhtinud president Hosni Mubaraki ametist lahkumiseni viinud sündmuste käigus tapeti uurimisgrupi andmetel vähemalt 846 ja sai viga üle 6400 tsiviilisiku. 18 päeva kestnud rahutuste käigus sai surma ka 26 politseinikku, vahendas BBC.

Raporti koostanud kohtunikud heitsid julgeolekujõududele ette seda, et nad avasid rahva pihta tule ning kasutasid demonstrantide laiali ajamiseks nii snaipreid kui ka sõidukeid, millega meeleavaldajatest lihtsalt üle sõideti.

Uudisteagentuur AFP vahendas Egiptuse prokuratuuri teadet, mille kohaselt kuulasid võimud üle aga endise asepresidendi Omar Suleimani, kellele esitati küsimusi nii rahumeelsete meeleavalduste käigus toime pandud tapmiste kui ka ekspresidendi ja tema perekonna vara koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles