Interfax: Liibüa tahab osta kahe miljardi eest Vene relvi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa liider Muammar Gaddafi võõrustas aprillis veel president Vladimir Putinit.
Liibüa liider Muammar Gaddafi võõrustas aprillis veel president Vladimir Putinit. Foto: RIA Novosti / Reuters / ScanPix

Liibüa liider Muammar Gaddafi tahab meedia andmetel sel kuul toimuva visiidi ajal Moskvas sõlmida rohkem kui kahe miljardi dollari väärtuses relvatehinguid Venemaaga.

 

Interfax tsiteeris anonüümseks jäänud relvatööstuse allikat, kelle sõnul on Gaddafi visiit plaanitud kuu lõppu, vahendas Reuters.

OPECi naftariikide klubisse kuuluv Liibüa on allika väitel huvitatud maa-õhk tüüpi raketisüsteemide S-300, TOR-M1 ja Buk ostmisest, aga ka mitmest hävituslennukist, kümnetest helikopteritest ja poolesajast tankist. Lisaks valmistuvat venelased uuendama Liibüale minevikus müüdud relvastust.

Vene agentuuri andmetel tahab Tripoli relvaostutehingute eest vastutasuks, et Moskva kirjutaks korstnasse kokku nelja ja poole miljardi dollari suuruse võla, mis pärineb Liibüale veel nõukogudeaegsetes rublades antud laenudest.

Liibüa saatkond Moskvas ei soovinud neid väiteid kommenteerida, samuti polnud selleks nõus Vene relvaekspordimonopol. Kahe riigi soojenevatest suhetest annab aga märku Vene sõjalaevade hiljutine külaskäik Tripolisse.

USA on viimastel aastatel samuti Liibüaga sidemeid tihendanud ning varem paariariigiks peetud maal käis alles septembris riigisekretär Condoleezza Rice. Sellegipoolest soovib Tripoli laiendada koostööd Moskvaga, milles nähakse vastukaalu ameeriklastele Vahemerel.

Venemaa presidendina käis veel tänavu aprillis Liibüas praegune peaminister Vladimir Putin, kes arutas võimalusi kahe riigi energiakoostööks ning lubas abi aatomielektrijaama ehitamisel Põhja-Aafrika riiki. Putin mainis juba tookord, et Liibüa soovib osta ka Vene relvi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles