Karilaid: Loone väited on tekkinud kas rumalusest või isiklikust traumast (2)

Siim Kams
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oudekki Loone
Oudekki Loone Foto: Liis Treimann

Riigikogu keskfraktsiooni liige Jaanus Karilaid nimetas Oudekki Loone väiteid kommunismikuritegude kohta rumalaks ja ütles, et ei tea, kas need on erakonnakaaslasel tekkinud isiklikust traumast või tema rumalusest.

Karilaiu sõnul puudub Oudekki Loone väljaütlemisest igasugune loogika ja mõttesügavus. «Need on rumalad väited, ma ei, kas isikliku trauma tõttu on need väited tekkinud või on need rumalusest tekkinud, aga väga kurb, et ta sellist teksti produtseeris,» rääkis ta.

«See paneb ka omale kohale tema varasemad väited, kus ta on nimetanud vabadussõjalasi fašistideks, ju siis tal ongi selline kummaline arusaam maailma asjadest,» lisas Karilaid.

Riigikogu esimees, sotsiaaldemokraat Eiki Nestor Loone väljaütlemistega ei nõustu. «Oudekki Loonel pole oma vanuse tõttu ja Kreeka justiitsministril oma elukoha tõttu kunagi olnud vaja kommunismikuritegusid tunda,» rääkis Nestor.

Nestori sõnul ei ole natside režiimi ja Nõukogude Liidu kuritegudel erilist vahet. «See, et natsismi- ja kommunismikuriteod on Euroopa Parlamendi ühes ja samas otsuses hukka mõistetud on minu meelest väga õige,» lausus ta.

Riigikogu liige Siret Kotka-Repinski (KE) Oudekki Loone väljaütlemiste kohta otseselt arvamust ei avaldanud. «Debatt ideoloogiate üle ning neist tulenevate totalitaarsete ning kuritegelike režiimide defineerimine tuleks jätta eelkõige ajaloolastele ning poliitikategemisest välja,» selgitas Kotka-Repinski.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles