Ilves: Eestit ja Kasahstani ühendab asukoht kaubateede ristumiskohal

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves ja Kasahstani riigipea Nursultan Nazarbajev Kadriorus.
President Toomas Hendrik Ilves ja Kasahstani riigipea Nursultan Nazarbajev Kadriorus. Foto: Raigo Pajula

President Toomas Hendrik Ilves meenutas tänasel kohtumisel Kasahstani presidendi Nursultan Nazarbajeviga, et nii Eesti kui Kasahstan asuvad suurte kaubateede – Hansatee ja Siiditee – ristumiskohtades.

«Neid ajaloolisi sidemeid tuleks senisest enam taaselustada ja ühendada. Mööda uut Siiditeed liiguvad nüüd idast läände nafta ja gaas ning läänest itta innovaatilised tehnoloogiad ja palju muud,» ütles Ilves.

Eesti sadamad on valmis kaasa aitama Kasahstani jõudmisel maailmamereni ja maailmakaubanduseni, kinnitas ta.

Eesti riigipea nimetas edukaks kahe riigi valitsuste vahelist komisjoni, kus vastastikku huvitavates valdkondades – transport, transiit, energeetika, infotehnoloogia – on loodud ka vastavad töögrupid.

Ta julgustas vaatama kahe maa suhteid laiemalt kui vaid majandushuvid. Näiteks võin Eesti Kasahstaniga jagada e-riigi käimalükkamise ja küberjulgeoleku alaseid kogemusi ning pakkuda õppimisvõimalusi siinsetes kõrgkoolides, ütles Ilves.

«Kasahstan, kes peab läbirääkimisi liitumaks Maailma Kaubandusorganisatsiooniga WTO, võib olla kindel ka Eesti toetusele,» kinnitas Ilves Eestisse riigivisiidile saabunud Nazarbajevile. «Samuti pooldame läbirääkimiste kiiret alustamist Euroopa Liidu ja Kasahstani uue partnerlus- ja koostööleppe sõlmimiseks.»

Ilves ja Nazarbajev kõnelesid pikemalt olukorrast Kesk-Aasias. Eesti riigipea hinnangul võiksid Euroopa Liidu ja Kesk-Aasia majandus- ja kaubandussuhted olla aktiivsemad just energeetika ning transpordi vallas, samuti on vaja tihedamat koostööd piirikontrolli tõhustamiseks ja narkokaubanduse tõkestamiseks.

Seoses president Nazarbajevi riigivisiidiga allkirjutasid Eesti riigiarhivaar Priit Prisko ning Kasahstani kommunikatsiooni- ja informatsiooniminister Askar Zhumagaliyev arhiivinduskoostöö lepingu.

President Nazarbajev kohtub täna ka Riigikogu esimehe Ene Ergma ja peaminister Andrus Ansipiga, õhtul annab Eesti riigipea külalise auks riigiõhtusöögi. Homme kohtub Kasahstani riigipea president Arnold Rüütliga ja Tallinna linnapea Edgar Savisaarega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles