Peapiiskop: Oudekki Loone kostitas meid kõiki Juuda suudlusega! (56)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peapiiskop Urmas Viilma.
Peapiiskop Urmas Viilma. Foto: SCANPIX

Peapiiskop Urmas Viilma võrdles Keskerakonna poliitiku Oudekki Loone toetusavaldus Kreeka ministrile Stavros Kontonisile Juuda suudlusega, kirik­likus traditsioonis esindatud kui teadlikult salakavala, kuritahtliku teo võrdpilt.

«See on nagu üks vana anekdoot, kus kapten teeb laeva logiraamatusse sissekande: «Pootsman on täna purjus». Sellele vastab pootsman omapoolse sissekandega: «Kapten on täna kaine», jättes mulje, et muudel päevadel on kapten purjus,» kirjutas peapiiskop Urmas Viilma sotsiaalmeedias. Ta lisab, et Loone on see pootsman, kes Kreeka ministrile kirja saates jättis mulje, et kuna siin räägitakse kommunismi kuritegudest, siis ongi Eesti natsiriik.

«Sest mida peaks tähendama lause: «Kahjuks on katsed kaudselt õigustada natside režiimi ning natside ideoloogiat Eesti praeguses poliitilises elus tugevalt päevakorral.» Oma kirjas oleks ta võinud anda kena ülevaate ka selle kohta, et Eestis siiski on toime pandud ka kommunistide poolt inimsusevastaseid kuritegusid ning keegi ei unusta seda, mida nii natsid kui kommunistid eesti rahvaga tegid,» kirjutab Viilma.

Peapiiskopi sõnul vaikib Loone ajaloo maha, kiidab Kreeka kommunistidele takka ning õngitseb Eestit ja eestlasi natsidena maha müües endale valimisteks sovietiaega tagaigatsevate muulaste hääli.

«Mul on kahju peaminister Jüri Ratasest, kes peab selliseid hõbeseeklitega kauplevaid Eesti rahva ja ajaloo suhtes reeturlikke Juudas Iskariote oma erakonnas sallima,» leidis peapiiskop

Parlamendiliige Oudekki Loone (Keskerakond) avaldas Kreeka ajalehes Tribune toetust Kreeka ministrile Stavros Kontonisile, kes kritiseeris Tallinnas korraldatud kommunismikuritegude konverentsi. Eesti justiitsministeeriumile saabunud kirjas teatas Kontonis muu hulgas, et Kreeka rahvas ja valitsus ei saaks iialgi aktsepteerida üleskutset võrdsustada kommunism natsismiga.

Loone kirja on kritiseerinud ka Keskerakonna liikmed.

Kommentaarid (56)
Copy
Tagasi üles