Hea valimistulemus päästis sotsid

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Tammsaare pargis meeste-naiste palgalõhe vastu protestinud sotsid võivad rõõmustada mitmel rindel. Riigikogu valimistel saadud tulemus annab juurde poliitilist kaalu, kuid aitas partei välja ka võlaorjusest. Paremal heatujuline Urve Palo.
Eile Tammsaare pargis meeste-naiste palgalõhe vastu protestinud sotsid võivad rõõmustada mitmel rindel. Riigikogu valimistel saadud tulemus annab juurde poliitilist kaalu, kuid aitas partei välja ka võlaorjusest. Paremal heatujuline Urve Palo. Foto: Liis Treimann

Hea valimistulemus säästis sotse näljapajukile minekust. Swedbanki laenu abil suutsid nad katta vaid veerandi oma valimiskampaania hinnast, ülejäänud osa aga elati võlgu.


«Jah, meil oli ka plaan B juhuks, kui poleks tulnud nii head valimistulemust,» räägib Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär Kalvi Kõva partei rahaasjadest «Siis oleksime pidanud uuesti panga ukse taha minema, et täiendavat laenu küsida.»

Põhimõtteliselt võib öelda, et sotsid läksid riski peale. Finantsseis lausa nõudis valimistelt head tulemust, mis tagaks erakonnale rohkem raha riigieelarvest ja päästaks partei võlaorjusest. Kõva sõnul olid nad siiski igaks juhuks juba Swedbankiga läbirääkimisi pidanud, et kui hea valimistulemus jääb tulemata, siis saaksid nad edasi tegutsemiseks uut laenu küsida.

Annetused eristavad

Kui välja jätta Reformierakond, on kõikide ülejäänud parteide rahaline seis suhteliselt nadi. Põhjuski lihtne: Reformierakond suudab koguda parteivälistest annetustest konkurentsitult rohkem raha kui keegi teine.
Viimaseks kampaaniaks koguti nii 690 000 eurot, sealhulgas terve rida suuri annetusi sellistelt ärimeestelt nagu Arti Arakas, Mati Polli, Joakim Helenius, Toomas Luman, Viktor Siilats, Rain Lõhmus, Märt Vooglaid.
Ka IRL on suutnud väljastpoolt erakonda saada märkimisväärse summa annetusi – 364 000 eurot.

Ülejäänud, eelkõige sotsid, rohelised ja Keskerakond, sõltuvad aga peamiselt riigi kassast erakondadele jagatavast rahast, mis omakorda teeb nad eriti haavatavaks valimistulemuste osas. «Näeme roheliste näitel, mis juhtub erakonna finantsseisuga siis, kui valimistel hääli ei saada,» viitab ka sotside peasekretär Kõva.

Teadupärast müüvad riigikogust välja jäänud rohelised oma kontoritarbeid, koguvad parteiliikmetelt kautsjoniraha tagasi, vaja on läinud isegi erakorralisi annetusi, et parteikontorist võlgade tõttu elektrit välja ei lülitataks. «Meie saame nüüd riigieelarvest rohkem toetust ja see päästab meid laenust,» lisas Kõva.

Hea valimistulemus ei tähenda muidugi veel seda, et sotside finantsseis oleks nüüd superhea. Mullu kirjutas sotside rahaasju auditeerinud vandeaudiitor Anne Nuut, et erakond on pankrotiseisus ja 2009. aasta lõpu seisuga ületas võõrkapital partei enda varasid juba 38 korda. See nõudis mitmeid järske samme.

Palgaliste töötajate arvu vähendati poole võrra, 14 pealt seitsmele. Kõva ise hakkas peasekretärina tööle n-ö vabatahtlikus korras riigikogu töö kõrvalt. Samuti alustas erakond kampaaniat liikmemaksude paremaks kättesaamiseks.

Kuigi ametlikku numbriliselt kindlaks määratud liikmemaksu pole, küsiti kampaania ajal 300 krooni aastas. Liikmemaksu tuligi ligi 40 protsenti rohkem. Lisaks kärbiti muidugi kõike, mida kärpida saadi – kontori-, haldus- ja hoolduskulusid.

Käibelaen aitas

Ometi oli raha ikkagi nii otsas, et olukorra leevendamiseks pidid sotsid eelmisel aastal võtma Swedbankist aastase tähtajaga miljon krooni käibelaenu. Piltlikult öeldes, samal ajal kui Sven Mikser valmistus partei esimeheks saama, tuli tal ja ka kõigilt ülejäänud sotside juhatuse liikmetel seda laenu isiklikult käendada.

Kõva sõnul on see konkreetne Swedbanki laen praeguseks tagasi makstud, nagu ka enne seda Sampost võetud laen – mõlemad selle aasta alguses. Valimiskampaaniaks võeti Swedbankist uus laen 191 000 eurot (3 miljonit krooni) ning sõlmiti ka eelkokkulepe, et vajadusel võib laenusummat poole võrra suurendada.

Sotside pikaajalise rahahäda põhjus on olnud just annetuste puudumine. Näiteks seekordseteks valimisteks koguti annetusi 24 620 eurot, peaaegu kõik tuli erakonna liikmetelt. Valimiskampaania ise läks aga aruande järgi maksma 725 000 eurot. Üks osa sellest kaetigi eelmainitud Swedbanki laenust, aga ülejäänud summa elati võlgu, sisuliselt va banque, et äkki tuleb valimistelt hea tulemus. Ja tuligi.

Siiski oli märtsi alguse seisuga sotsiaaldemokraatlikul parteil veel üleval rohkem kui poole miljoni euro eest valimiskampaanias tasumata arveid. Nüüdseks on tasumata arvete hulk vähenenud 350 000 euro peale. Kõva sõnul loodavad nad aasta lõpuks oma võlgadega ühele poole saada.

Rahakott
Valimiskampaania hind

•    Reformierakond – 1,25 miljonit eurot (annetusi 690 000 eurot)
•    IRL – 1,46 miljonit eurot (annetusi 364 000 eurot)
•    Keskerakond – 497 000 eurot (annetusi 84 000 eurot)
•    Sotsiaaldemokraadid – 725 000 eurot (annetusi 24 000 eurot)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles