Narva jätab kommunistliku libamonumendi Pimeaeda alles (7)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestusmärk paigaldati Pimeaeda 1965. aastal.
Mälestusmärk paigaldati Pimeaeda 1965. aastal. Foto: Kultuurimälestiste riiklik register

Ehitajad valmistuvad Narva ajaloolise kaitsebastioni tipus asuva Pimeaia viimasteks uuendustöödeks, üle poole sajandi tagasi sinna paigaldatud punaarmeelaste mälestusmärk otsustati taktitundeliselt oma kohale jätta, ehkki loogiline oleks see teisaldada.

Narva linna arenduse ja ökonoomika ametist anti teada, et pargi keskossa (sissepääsu lähedale) ehitatakse väike plats suveürituste läbiviimiseks, kirjutab Põhjarannik.

Umbes tulevase lava kohal paikneb 1965. aastast Narva linna vabastamise lahingutes 1918. aastal langenud Viljandi kommunistliku polgu ja teiste Punaarmee väeosade võitlejate mälestusmärk.

Narva linna muinsuskaitse vaneminspektor Madis Tuuder ütles, et rekonstrueerimisprojekti kohaselt jääb mälestusmärk endisele kohale. Samas kinnitas ta, et usaldusväärsed uuringud on näidanud, et sellesse kohta, kus mälestusmärk paikneb, pole tegelikult kedagi maetud. «Tegemist on fiktiivse hauaga − see on meile teada −, kuid sellest hoolimata ei hakata selle mälestusmärgiga praegu midagi ette võtma. Heakorrastatakse vaid seda ümbritsev territoorium.» Tuuderi sõnul oleks õigem, kui see mälestusmärk paikneks Siivertsis, kuhu hukkunud tegelikult maetud on. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles