Sadakonna aastaga on meeste osakaal õpetajate seas oluliselt vähenenud

Agnes Saik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate soo-vanusjaotus 1922. ja 2016. aastal
Õpetajate soo-vanusjaotus 1922. ja 2016. aastal Foto: Statistikaamet

Sadakond aastat tagasi olid ligi pooled üldhariduskoolide õpetajad mehed ja 40 protsenti alla 30-aastased. Eelmisel aastal oli mehi 15 protsenti ja alla 30-aastaseid veerand.

Statistikaameti analüüs näitab, et kui 1922. aastal oli vähemalt 50-aastaseid õpetajaid alla 15 protsendi, siis 2016. aastal oli neid umbes pool. Sellal ligi sajand tagasi oli alla 30-aastaseid õpetajaid ligikaudu 40 protsenti, siis eelmisel aastal oli neid veidi üle veerandi.

1922. aastal olid pooled üldhariduskoolide õpetajatest mehed. 2016. aastal oli mehi üldhariduskoolide õpetajate seas alla 15 protsent. Tulevikus võib loota, et õpetajate sookoosseis veidi tasakaalustub, sest noorte õpetajate seas on praegu meeste ja naiste osakaalud võrdsemad, sest naisi on vähem. 1922. aastal oli noori naisõpetajaid oluliselt rohkem kui meesõpetajaid.

Statistikaameti peaanalüütik Mihkel Servinski kirjutas, et on raske hinnata, kas ligi sajandiga toimunud muutused on positiivsed või negatiivsed, sest ei saa üheselt vastata, mis on ideaalne soo-vanusjaotus.

«Võib siiski üsna kindlat väita, et aastal 1922 oli õpetajate sooline jaotus Eestis tasakaalustatum kui aastal 2016, aga kus jookseb piir elukogemuse ja nooruse energia tasakaalu vahel, jääb pedagoogikateadlaste otsustada,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles