Galerii: Sisekaitseakadeemia koolitab välja tulevasi Ukraina pommigrupi demineerijaid

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sisekaitseakadeemias algas humanitaardemineerimisalane täienduskoolitus Ukraina Eriolukordade teenistuse ohvitseridele, et toetada valdkonna koolitussüsteemi loomist Ukrainas.

 «Tegemist on mahuka arengukoostööprojekti ühe etapiga, et luua humanitaardemineerimise kallakuga ohvitseridele võimalikult kaasaegne õppesüsteem,» ütles projekti juht ja Demineerimiskeskuse nõunik Arno Pugonen. 

Viis päeva kestval kursusel osaleb üheksa demineerimivaldkonna väljaõppega ohvitseri Lvivi Turvateaduste Ülikoolist, Harkivi Riiklikust Tsiviilkaitse Ülikoolist, Ukraina eriolukorda teenistuse koolituskeskusest ja Lvivi oblasti 2. operatiivüksusest. 

Kursuse teemad on Pugoneni sõnul valitud vastavalt ukrainlaste soovidele. Kolleegidele antakse ülevaade demineerimisvaldkonna arengust Eestis viimase veerandsaja aasta jooksul ning õpetatakse kaasaegseid demineerimisvahendeid koos nende kasutamise metodoloogiaga.

«Eestil on õnnestunud peale taasiseseisvumist oma demineerimisssüsteemi stabiilselt arendada. Oleme võtnud eeskujuks üldtunnustatud rahvusvahelised standardid ja omandanud rahvusvahelist kogemust ka mitmetel välismissioonidel. Meil on hea väljaõppega demineerimisspetsialistid koos maailmatasemel varustusega,»kinnitas Pugonen.

Koolituse viivad läbi peamiselt Päästeameti Demineerimiskeskuse ametnikud, kaasatud on ka Kaitseväe demineerimiskeskus. 

Arengukoostööprojekti raames ja Eesti ekspertide kaasabil avati Lvivi Turvateaduste Ülikoolis õppekava spetsialiseerumisega humanitaardemineerimise valdkonnale. 2017. aasta kevadel toimus Eestis ka pilootkursus uue õppekava järgi alustanud kursantidele.

Koostöös Lvivi Turvateaduste Ülikooliga on kaasatud sisuliselt kõik humanitaardemineerimialast väljaõpet tegevad üksused Ukraina Eriolukordade teenistusest. Selle aasta lõpus minnakse ka ise Lvivi, et aidata ukrainlastel kõike Eestis omandatut kohapeal ellu rakendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles