Linnaametnikud: keegi ei suunanud otsustama Meritoni kasuks (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohtusse olid täna ütlusi andma kutsutud 2015. aastal Edgar Savisaarega Meritoni hotellis aega veetnud Natalja, Meritoni hotelli tollane vastuvõtuadministraator ning Tallinna linnavalitsuse välissuhete teenistuse töötajad Kersti Kont ja Jonatah Heinap, samuti Tallinna linnapea ülesandeid täitev Taavi Aas ja riigikogu liige Siret Kotka-Repinski.

Linnaametnikud: keegi ei suunanud otsustama Meritoni kasuks

Keskerakonna eksliidri Edgar Savisaare süüasjas kolmapäeval Harju maakohtus tunnistusi andnud Tallinna linnavalitsuse välissuhete teenistuse töötaja Kersti Kont ja tema kolleeg Jonatah Heinap märkisid, et linnavõimust ei suunanud keegi neid tegema otsust ärimees Alexander Kofkinile kuuluva Meriton hotelli kasuks INTA kongressi toimumiskohana.

Kont märkis, et puutus INTA kongressi korraldamisega otseselt kokku, nimelt oli tema ülesanne korraldada õhtusöök üritusest osavõtjatele, samuti lõi ta kaasa kongressi toimumiskoha otsustusprotsessis. 

Kont märkis, et tema kolleeg Jonatan Heinap võttis mitmetest hotellidest pakkumised ning lõpuks jäid sõelale Viru hotell ja Meriton hotell. Kont tunnistas, et esialgu oli linna eelistus Viru hotell ning seda just hotelli suuruse ja konverentsiruumide valiku osas. Kont meenutas, et Viru hotelli teemat ei kooskõlastatud linnapea Edgar Savisaarega.

Et lõpuks otsustas linnavõim Meritoni kasuks, oli Kondi sõnul tingitud sellest, et ürituse formaat muutus, nimelt osalejate arv kahanes, samuti aitas Meritoni kasuks otsustada mõlema hotelli külastamine. Sealjuures kinnitas Kont, et ei saa väita, nagu eelistanuks linna juhtkond Meritoni, kuigi selline kahtlus tal tekkis. Seda seetõttu, et Keskerakond, kes oli Tallinnas võimul, armastas korraldada oma üritusi just Meritonis.  

Kaitsja küsimusele, kas Edgar Savisaar andis INTA kongressi toimumiskoha osas korraldusi, vastas Kont eitavalt. 

Jonatan Heinap rääkis, et oli peamine isik, kes suhtles Tallinna linnakantselei poolt INTA kongressi asjus hotellidega. Ka Heinap märkis, et Meritoni kasuks aitas otsustada hotellide külastamine, nimelt tundus Meriton õdusam. Ta kinnitas, et keegi ei survestanud töögruppi minema vaatama just Meritoni. Ühtlasi lisas Heinap, et kui Viru hotell oleks teinud parema pakkumise, oleks kindlasti valik langenud Viru kasuks.

Meritoni töötaja: kapo võttis tunnistuse hotelli parkimisplatsil

Kohtus tunnistusi andnud Meritoni töötaja Sigrid rääkis tunnistajapingis, et kaitsepolitsei võttis temalt tunnistuse hotelli parkimisplatsil.

Tema sõnul helistas kaitsepolitsei talle veidi aega ette ja tunnistus võeti kohe hotelli parkimisplatsil, sealjuures ei tutvustatud tunnistaja sõnul talle õigusi võtta esindaja. Kui kaitsja Oliver Nääs tunnistajalt küsis, kas uurija võis oma suunavate küsimustega panna ta ütlema midagi, mida ta ei soovinud, vastas tunnistaja sellele jaatavalt.

Meritoni endine administraator tunnistas, et tema Savisaarega isiklikult kokku ei puutunud, kuid teadis, et Savisaar hotellis peatub. Tunnistaja rääkis, et ei mäleta, kes arve Savisaare eest maksis. Kuigi arvel oli tema nimi, ei käinud tunnistaja sõnul Savisaar temale arve eest tasumas.

Selle peale avaldas prokurör kohtueelses menetluses töötaja tunnistuse, et «keegi tuli ja tasus selle Savisaare eest». Kohtus ei suutnud hotellitöötaja meenutada, kes selle arve tegelikult tasus.

Tunnistaja rääkis, et Savisaar oli hotellis sage külaline, kuid pole näinud, et Savisaar oleks ise oma arveid tasunud. Sellest, et Savisaar hotellis peatus, kuulis töötaja kolleegidelt.

Kohtus andis ütlusi Savisaarega aega veetnud Natalja

Kui tunnistajapinki astus salapärane Natalja, kellega Savisaar Meritonis kohtus, tegi Savisaare kaitsja Oliver Nääs kohtule taotluse, et sarnaselt Nataljaga seotud salvestiste kuulamisega, ei tuleks eraelu kaitseks Natalja ütlusi kuulata.

Prokurör vaidles vastu, tuues paralleeliks Siret Kotka-Repinski tunnistuse, kus eraelulisi punkte ei puudutatud. Kohtunik nõustus prokuröri seisukohaga.

Natalja rääkis kohtus, et Savisaarega kohtuti töö juures, sest töötatakse samas majas. Natalja sõnul viibis ta Meritonis, kuna Savisaar kutsus ta lõunale. Natalja kinnitas, et tegemist oli suurte akendega numbritoaga, kus oli kaetud laud.

Lõunatamiseks saadi kokku Vene Draamateatri juures, linnavalituse kõrval. Hotelli saabuti ühes autos, kuid hotelli siseneti eraldi. Natalja sõnul läks ta numbrituppa üksi, sest ta ei soovinud Edgari seltsis nähtav olla ning ka Savisaarele oli see ebamugav.

Kellegi teisega Natalja hotellis ei suhelnud. Numbritoas viibiti Natalja ütluste järgi umbes tund aega ning lahkuti eraldi. Natalja sõnul tegi Savisaar ettepaneku ta koju viia, milleks kohtuti hotelli nurga taga, kuhu Savisaar autoga talle järgi tuli. Natalja kinnitusel ei teadnud ta hotelliarvete maksmisest midagi.

Rohkem pole Natalja enda sõnul Meritonis viibinud.

Aas: Savisaare eelistus oli Meriton

Taavi Aas rääkis kohtu ees, et otsus INTA konverentsi korraldamiseks Meritoni hotellis tuli selleks kokku pandud töögrupilt, kes hotelli vaatamas käis. Aas selgitas, et Viru hotell oli alguses pikalt kaalumisel, kuid välisteenistus leidis, et Meriton on parem.

Aas tunnistas, et rääkis Savisaarega konverentsiga seonduvatest erinevatest asjadest ning ka variantidest, kus see toimuda võiks. Aasa kinnitusel ütles Savisaar, et see võiks toimuda Meritonis ning selleks ajaks polnud töögrupp jõudnud veel otsust teha.

Tema sõnul võttis ta seda kui linnapea eelistust ning ei näinud selles midagi erakordset, kui linnapea ütleb, mis on tema eelistus. Samuti ei tundnud Aas ka huvi, miks just Meriton Savisaare eelistus on.

Kotka-Repinski tasus Hispaania reisi eest

Tunnistusi andma tulnud riigikogu liige Siret Kotka-Repinski ütles, et tasus üht kuriteoepisoodi puudutava Hispaania reisi lennupiletid ja enda raviprotseduurid ise.

Kotka-Repinski ütles, et tunneb Savisaart sõbrana, erakonnakaaslasena. Priit Kutserit nimetas ta samuti sõbraks.

Reis Hispaaniasse oli Kotka-Repinski sõnul seotud eelkõige tema terviseprolbeemiga. Naise sõnul rääkis Savisaar Kofkinile, ühiselt otsiti kuupäevad, mis kõigile sobisid.

Kotka-Repinski ülesandeks jäi tegeleda lennupiletitega. Savisaar pidi korraldama ööbimise. Riigikogu liige kasutas lennupiletite broneerimiseks oma hea sõbra Priit Kutseri abi. Kutser töötas varem reisiagentuuris, märkis Kotka-Repinski, ja aitas piletid internetist osta.

Riigikogu liige meenutas, et Hispaanias pöörduti Kofkini poole, kes omakorda võttis ühendust enda reisikorraldajaga, et saada lennupiletite aega varasemaks muuta. Kotka-Repinski ütles, et tema sai aru, et piletite eest tasus Savisaar.

Savisaarega koos läks Kotka-Repinski enda selgitusel seepärast, et riik oli temale võõras ja Savisaar tuli talle sõiduga appi. Hispaanias kohtuti ka Kofkiniga. Kui mitmel korral, ta ei mäleta. Peamiselt olid Marbella linnas, kus olid Kotka-Repinski terviseprotseduurid.

Hispaanias olles kasutasid tema ja Savisaar vahepeal Kofkini isiklikku autot ja autojuhti.

Arsti, kes Kotka-Repinskiga Hispaanias tegeles, leidis Kofkin. Lõppsumma tasus Kotka-Repinski otse Kofkinile sularahas. Tema mäletamist mööda polnud summa suur, kuna kaasa võetud sularahast piisas.

Kui Savisaar oli raskelt haige Tartu Ülikooli kliinikumis, siis Kofkin oli naise sõnul üks väheseid sõpru, kes oli temaga iga päev kontaktis ja tundis tema tervise pärast suurt muret.

«Kaks suurt meest, kes arutavad, mis maailmas toimub,» kirjeldas Kotka-Repinski Savisaare ja Kofkini vaheliste suhete iseloomu. Nimelt meeldib meestele tema sõnul filosofeerida ja maailma asjade üle arutada.

Kotka-Repinski meenutas, et reisil olles tekkis Keskerakonnas segadus ja Kadri Simson tahtis peaministriks saada, mistõttu tahtis Savisaar varem tagasi tulla. Meditsiiniasutusest öeldi, et ta oleks kohapeal pidanud kauem viibima, et lennureis ei ole nii ruttu hea, mis tegi olukorra tema jaoks keeruliseks.

Ta tõdes, et kandis Savisaare eest aastal 2014 ka muid kulusid. Igapäevaseid majanduskulusid on Kotka-Repinski samuti kandnud Hundisilma talu eest.

Kotka-Repinsi ütles Savisaare kaitsja Oliver Nääsi küsimustele vastates, et ta ei mäleta kordagi, et Kofkin oleks pakkunud temale ja Edgar Savisaarele tasuta reisi Hispaaniasse. Kui see oleks juhtunud, oleks ta enda sõnul seda kindlasti mäletanud, kuna see oleks juhtunud esimest korda.

Kofkin ja Savisaar on tema sõnul sõbrad olnud aastakümneid. Mehed suhtlevad tunnistaja väitel üsna tihti, kui Kofkin Eestis viibib.

Aivar Pilve küsimusele, kas Savisaar on lubanud Kofkinile midagi linnapeana vastuteenena osutada, vastas Kotka-Repinski eitavalt.

Tunnistama tuleb tegevlinnapea

Täna peaks kohtu ette astuma ka endine Tallinna abilinnapea ja praegu linnapea ülesandeid täitev Taavi Aas.

Kui algselt pidi ütlusi andma tulema ka Tallinna abilinnapea Eha Võrk, siis prokuröri taotlusel ilmub abilinnapea tunnistajapinki alles 7. novembril, kuna tal on rääkida ka Hillar Tederit ja Kalev Kallot puudutavast süüdistusest. Hiljem peaks saabuma ka salapärane Natalja, kellega meer Meritoni hotellis kohtus.

Tänased esimesed tunnistajad olid Kofkini hotellis Meriton töötav Rasmus-Rai Kuuspu ning aastatel 2014–2015 Viru hotellis konverentsikoordinaatorina töötanud Siiri Mark.

Mark rääkis, et tutvustas kolmele linnavalitsuse ametnikule – Jonatan Heinap, Heli Luik ja Kersti Kont – äsja renoveeritud hotelli osa ja talle jäi mulje, et linnaametnikele meeldis hotell konverentsi korralduspaigana väga. Kersti Kont ütles tunnistaja sõnul, et nad tahaksid INTA konverentsi väga nende juures korraldada, aga tihti otsused ei sõltu ainult neist. Mark märkis, et Viru hotell tegi linnavalitsusele väga hea pakkumise, kuna jaanuar on turisminduses madalhooaeg ja konverents oli nende jaoks ahvatlev võimalus.

Hotellitoa eest maksti sularahas

Kofkini hotellis Meriton töötav Rasmus-Rai Kuuspu kirjeldas Meritoni sviiti, milles Savisaar Nataljaga jaanuaris 2015 kohtus. Seesuguseid tube on tema sõnul hotellis vaid neli. Kuuspu sõnul ei ole ta ühestki hotelli broneeringust härra Kofkiniga isiklikult rääkinud. Toa broneeris Savisaarele mees ise.

Arve saajaks oli märgitud Edgar Savisaar, arve peal on üks restorani arve ning 19. jaanuaril on sinna postitatud majutus. See arve on 19. jaanuaril tasutud sularahas. Öö sviidis maksis kõigest 100 eurot. Kuuspu sõnul ongi hotellitubade maksumus periooditi ja kliendist sõltuvalt väga erinev. «Ma arvan, et see hind sai öeldud ka selle inimese poolt, kes palus selle toa broneerida ehk hotelli direktori poolt,» lausus ta.

Kuigi prokuröril oli teisipäeval plaanis kuulata seitsme tunnistaja ütlusi, piirduti pärast lõunapausi viie tunnistaja kuulamisega. Eile astusid tunnistajapinki Alexander Kofkini alluvad, Estkompeximi juhatuse liikmed Kristjan Kasak, Aleksandr Burõhh, Peedu Zeiger ning linnaametnikud Heili Luik ja Jüri Lump.

Kofkinile kuuluva Estkompexim Toitlustus OÜ juhatuse liige Kasak kinnitas kohtule, et talle ei ole teada, et Estkompexim Toitlustus OÜ ja Tallinna linna vahelise üürilepingu asjus oleks keegi suhelnud Tallinna linnapea Savisaarega. Sarnaselt Kasakuga kinnitas teine Kofkini alluv Aleksandr Burõhh, et ei tea midagi Kofkini ning Savisaare omavahelistest ärihuvidest.

Tallinna linnakantselei välissuhete valdkonna juhi Heili Luige sõnul langetas INTA kongressi korralduskoha osas eelistuse ürituse korraldusmeeskond ning tema teada pole Tallinna linnapea Edgar Savisaar selle teema juures kaasa rääkinud. Luige sõnul käidi koos korraldusmeeskonnaga mõlemas hotellis ning pärast seda jõuti järeldusele, et Meriton sobib INTA ürituse korraldamiseks rohkem.

Praegu arutatakse kohtus ärimees Alexander Kofkinit puudutavaid kuriteoepisoode.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles