Batrakova ja Kotka-Repinski kulutasid kümneid tuhandeid rohkem, kui teenisid (7)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohus uurib täna Tallinna linnapea kohalt kõrvaldatud Edgar Savisaare varalist seisu.

Kuna istung jätkub Savisaart puudutavate kirjalike tõendite uurimisega, siis on saalis kohal ainult peasüüalune üksi. Ka tema põhiline kaitsja Oliver Nääs ei ole täna kohtus, Savisaart esindab tema teine kaitsja vandeadvokaadi abi Gretta Oltjer-Timberg.

Prokurör andis ülevaate varast, mis Savisaarelt 22. septembril 2015 läbiotsimise käigus konfiskeeriti. Läbiotsimisel leiti ja võeti asitõenditena ära 300 000 Eesti krooni ja 186 000 eurot. Valdav osa sellest oli 500-eurostes kupüürides, mida hoiti kilepakendites. Kroonid olid kõik 500-kroonistes kupüürides ehk kokku 600 500-kroonist. See raha seisab kapo laos.

Savisaarel on korter Lasnamäel ja talle kuulub Hundisilma talu.

Eraldi on välja toodud Savisaare finantsülevaade. Uurijad on vaatluse tulemusena välja arvestanud, et perioodil 1. jaanuar 2011 kuni 20. oktoober 2015 oli Savisaarel 215 000 euro suurune erinevus tema sissetulekute ja varade vahel.

Savisaar oli samal perioodil võtnud sularahas välja 97 000 eurot. Samas oli tal väljaminekuid 126 000 eurot, mille tasumist pangaarvetelt ei nähtu. Kuna tal oli 186 000 eurot sularaha, siis oli ta järelikult saanud kuskilt 215 000 eurot veel.

Savisaar ei tasunud ise oma igapäevakulutuste nagu toidu või riiete eest, vaid eri majanduskulusid katsid Siret Kotka-Repinski ja Moonika Batrakova. Ka riigikogu liige Siret Kotka-Repinski ütles oma eilses tunnistuses, et tasus Savisaare majanduskulusid. Meritoni hotell osutas Savisaarele teenuseid 17 000 euro eest, millest 16 000 maksis kinni Batrakova.

Riigiprokuratuur uuris ka mõlema naise tulusid ja kulusid, kuna oli kahtlus, et nad said Savisaarelt sularaha. Kulutuste tuvastamisel vaadeldi sedagi, et Siret Kotka-Repinski registreeris poes isegi sularahas makstes korralikult oma kliendikaardi.

Selgus, et mõlemad kulutasid palju suuremaid summasid, kui nad ise legaalselt teeninud olid. Erinevus kulude ja ametlike sissetulekute vahel oli mõlemal naisel kümnetes tuhandetes eurodes.

Riigiprokurör Laura Vaik avaldas mullu Tallinna ringkonnakohtule vara arestimist arutades Savisaare ja teiste temaga seotud isikute varalist seisundit kajastava vaatlusprotokolli. Toona näitas Savisaare pangakonto analüüs, et pangaarvelt ei tehtud ühtegi makset igapäevaste kulutuste tasumiseks nagu kulutused elektrienergiale, sideteenustele, prügiveole ja nii edasi. Neid kulutusi tegid kolmandad isikud, teiste hulgas tasusid riigikogu keskerakondlasest liige Siret Kotka ja Savisaare kaastöötaja Moonika Batrakova kokku üle 125 000 euro.

2009. aastal laenas Savisaar Kofkinilt 500 000 krooni. 2012. aasta huvide deklaratsioonis on see summa ka ära märgitud. Mõni päev hiljem kandis raha ka Liechtensteini advokaat Peter Kaiser, kes on pangaülekannet selgitanud laenuna teise laenu jaoks. Savisaar tegi seejärel kaks miljonit krooni ületavat pangaülekannet ja asus varsti oma Ühispanga kontot kustutama.

Järgmine nädal hakatakse kohtus arutama rahapesu episoodi. Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus selgitas, et rahapesu tõendamiseks on vaja eelkuriteo toimumist ehk tõestada, et raha ei ole saadud seaduslikul teel.

Savisaarele on süüdistuses tehtud etteheide suures ulatuses rahapesus. Süüdistuse järgi varjas Savisaar suure summa päritolu.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles