Portugali ekspresident: Soomet tahavad valitseda kääbused

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali kolm ekspresidenti (vasakult): 
Jorge Sampaio, Mario Soares ja Antonio Ramalho Eanes.
Portugali kolm ekspresidenti (vasakult): Jorge Sampaio, Mario Soares ja Antonio Ramalho Eanes. Foto: SCANPIX

Portugali ekspresident ja ekspeaminister Mario Soares leiab, et Soome on muutunud äärmuskonservatiivseks maaks, kuhu naasevad natsionalism ja isekus.

Sotsialist Soares meenutab üleeile avaldatud kirjutises soojalt oma sõpra ja kunagist Soome peaministrit Kalevi Sorsat (1930-2004), vahendas YLE.

«Võrdlen tema suuremeelsust nende kääbustega, kes tahavad täna Soomet valitseda, nende eetilisi väärtusi ja viha Portugali vastu – milline tohutu erinevus!»

«Täna usuvad soomlased, et spekulatiivsed turud ja kuritegelikud krediidireitinguagentuurid võivad hävitada rahvusi, kellel on selja taga 900 aastat iseseisvust. See on tohutu viga,» kirjutas Soares.

Soarese arvates annab ELi tugevate seas tooni solidaarsuse puudumine.

Põlissoomlaste edu hiljutistel parlamendivalimistel on mõjutanud Soome kuvandit mitmes riigis. Erakonda kujutatakse natsionalistliku ja paremäärmuslikuna, mis on Euroopa-vastane ja suhtub eitavalt immigrantidesse.

Portugali meedia kajastab jätkuvalt Soome võimalikku eitavat seisukohta laenugarantiidele. «Neli soomlast kümnest hääletas Portugali päästmisprogrammi vastu,» kirjutas ajaleht Diario de Noticia üleeile.

Ka on Soome valimistulemus andnud põhjust karikatuurideks. Näiteks ajalehes Expresso avaldatud pilapildil olid kõrvuti neiu Soome, härra EL ja räbalates kerjav Portugal. Neiu vibutab näppu ja ütleb, et «ärge laenake neile, sest nad raiskavad kogu raha narkootikumide peale ära».

Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ametnikud töötavad Lissabonis välja Portugali majanduse stabiliseerimiseks mõeldud abinõudepaketti. Meedia tuletab aga meelde, et nüüd sõltub Soomest, kas Portugal saab euromaade garanteeritud laene või mitte. Kõnealune programm eeldab euromaade üksmeelset otsust.

Portugalis valmistutakse rasketeks aegadeks, soomlaste eitavat suhtumist võetakse solvanguna ja isegi hülgamisena riigile nii raskel ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles