Nõva kooli direktorile anti usaldamatuse tõttu kinga (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõva kool.
Nõva kool. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Vallavanem Kalle Saar vallandas mõni päev enne kooliaasta algust Nõva kooli direktori Virve Tautsi, ja seda kaotatud usalduse pärast, kirjutab Lääne Elu.

Vallavalitsus otsustas koolidirektori vallandada 25. augustil ja vallandamisteade anti Virve Tautsile üle esmaspäeval. Saare sõnul oli vallandamise taga usalduse kaotus. Varem direktorina töötanud Tauts jätkab koolis tööd kehalise kasvatuse õpetajana. Direktori kohusetäitjaks saab aga endine Läänemaa päästepealik ja Lääne-Nigula volikogu aseesimees Andres Liiv, kirjutab Lääne Elu.

«Direktorile olid hoolekogu otsused tähtsamad kui vallavalitsus,» ütles Saar Lääne Elule. «Tegelikult on tema tööandja ikkagi vallavalitsus ja hoolekogul on nõuandev roll.»

Virve Tauts töölepingu lõpetamise otsusele oma allkirja ei andnud. «Kui oleksin seda põhjendatuks pidanud, siis oleksin ka allkirjastanud,» ütles Tauts Lääne Elule. «Järgmiste sammude otsust pole ma veel langetanud, sest liiga vähe on aega olnud. Koolis peab algama õppetöö 1. septembril.»

Tüli ühelt poolt vallajuhtide ja teisalt koolidirektori ning hoolekogu vahel sai alguse juba 2016. aasta jaanuaris. Osa hoolekogu liikmeid kahtlustas, et vallajuhid olid võtnud eesmärgiks Nõva kool sulgeda või see nii koomale tõmmata, et saaks kooli praegusest majast minema kolida.

Suvel soovitas Lääne maavanem Neeme Suur algatada Nõva vallavalitsusel koolis teenistuslik järelevalve, sest kooli kohta oli laekunud maavalitsusele mitu kaebust. Selle oleks pidanud ellu viima vallavalitsus haridusministeeriumi nõustaja abiga.

«Takistuseks sai see, et järelevalve korraldamiseks peab direktor olema kättesaadav. Püüdsin direktorit kaks-kolm korda töötelefonilt kätte saada, aga ta ei vastanud. Lõpuks sain ta kätte mobiililt ja ta ütles, et on 20. augustini puhkusel,» rääkis Saar Lääne Elule.

Vallavanem ütles, et proovis korduvalt koolidirektori kui valla allasutuse juhiga kooli asjade arutamiseks kokku saada, kuid direktor tuli kohtumistele ainult koos hoolekogu liikmetega.

«Üksi kaheksa vastu pole mõtet. Sellist suhtumist, et hoolekogu mehed tulevad siia rünnakule, ei saa olla. Sellest need pinged tulid,» selgitas Saar Lääne Elule. «Hoolekogu mehed tahtsid, et ma neile aru annaks. Mina olen volikogu alluvuses. Direktor on koolijuht ja on vallavanema alluvuses. Aga seda kooli direktor enam ei juhtinud, hoolekogu oli selle üle võtnud.»

Nõva kooli hoolekogu juhi Ivo Karindi sõnul on koostöö puudumise jutt uus ettekääne.

«Jutt, et direktor tuleb vallandada, oli juba juulis, kui kunagine vallavanem Enn Laansoo kirjutas kirja, milles oli hulk etteheiteid direktorile. Siis olid süüdistused hoopis muud, täiesti absurdsed. Kõik need põhjused kadusid. Praegune oli uus otsitud põhjus, sest varasemad olid nii kergesti ümberlükatavad. Nüüd mindi koolile lihtsalt kiirkorras 1:0 ära tegema,» rääkis Karindi Lääne Elule.

Karindi kahtlustab volikogu esimeest Peeter Kallast ja eelmist vallavanemat Deiw Rahumäge selles, et mehed tahavad kooli või vähemalt selle põhikooliosa kaotada, et saaks kooli kolida praegusesse vallamajja. Tühja koolimajja saaks nad teha hooldekodu.

«See plaan ei ole kuhugi kadunud. Neil on vaja maja, on vaja praegused kooli ruumid vabastada,» ütles Karindi Lääne Elule.

Kooli kokkutõmbamiseks üritavat vallajuhid tõestada, et 20 õpilasega kool on põhikoolina iseseisvalt toimimiseks liiga väike. Õpilaskoha maksumuseks rehkendati möödunud aastal 4257 eurot, mida Karindi peab absurdselt kõrgeks. See on saadetud sisendiks ka Põhja-Läänemaa koolivõrgu strateegiasse.

Karindi ja hoolekogu liige Risto Kaasik kinnitavad, et nii kõrgeks tõusis maksumus alles viimase aastaga, pärast seda, kui kooli kütte ja vee eest hoolitseva Nõva Kilgi juhiks sai volikogu esimees Peeter Kallas.

«70 protsenti kooli kuludest läheb Nõva Kilgile,» ütles Lääne Elule Karindi, kelle sõnul suurendas ainult küttekulude kasv õpilaskoha maksumust aastaga üle kahe korra. «Ilma küttekulude kasvuta oleks õpilaskoha maksumus olnud 2016. aastal 2014 eurot.»

Kaasiku sõnul teeb hoolekogu kõik, et leida võimalusi kooli kulude vähendamiseks, aga see ei ole võimalik, sest hoolekogu ega direktor kooli rahaasju ei tea. Teada saamiseks esitas direktor vallale teabenõude, mida vallavanem nüüd talle aga ette heitis.

Karindi ja Kaasiku hinnangul ei ole vallavalitsus saanud hakkama ka koolile uue ja taskukohase toitlustaja leidmisega. Samuti ei kinnitanud vallavalitsus hoolekogu otsust jätkata sel kooliaastal nelja veerandiga. Enne seda ei saadud samas hakata e-koolis uue kooliaasta tunniplaani koostama.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles