Enamus venekeelseid säutse Eesti ja NATO teemal tekitavad libakontod

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alar Truu/Õhtuleht

Valdav enamus venekeelsetest postitustest NATO kohaloleku kohta Eestis ja teistes Balti riikides, mis tehti sotsiaalmeedia keskkonnas Twitter, pärineb libakontodelt, selgub Riias tegutseva NATO strateegilise kommunikatsiooni oivakeskuse (StratCom) koostatud analüüsist.

StratComi uuringus vaadeldud perioodil 1. märtsist kuni 30. augustini Twitteris NATO tegevuse kohta Balti riikides ja Poolas tehtud postitustest Twitteris oli libakontode (bot) poolt avaldatud rohkem kui neli viiendikku.

Eesti puhul oli Twitteris kuue kuuga tehtud 4200 venekeelset säutsu, millest automatiseeritud libakontod olid teinud 87 protsenti. Läti puhul olid samad näitajad 2600 venekeelset mainimist ja neist 85 protsenti bot-ide tehtud, Leedu puhul oli venekeelseid mainimisi kuue kuuga 1600 ning neist 81 protsenti olid pärit libakontodelt. Poola ja NATO-ga seoses oli samal perioodil tehtud 1800 venekeelset säutsu, neist 80 protsenti robotkontodelt.

Kõige levinumat tüüpi libakontode venekeelsed postitused olid meediast võetud pealkirjad , seda kas koos lingiga vastavale artiklile või ilma. Selle tulemuseks on see, et valdav osa venekeelsest sotsiaalmeedia keskkonnast muutub traditsioonilise online- või ka internetivälise meedia pikenduseks, märkis StratCom oma ülevaates. Enamus Vene meediast on aga otse või kaudselt Vene riigi kontrolli all. Seetõttu kajastab isegi automatiseeritult genereeritav venekeelne rämps-uudistevoog Vene riigi juhitud meediasisu, märkis StratCom BNS-i Läti toimetuse vahendusel.

Ülevaatest selgus, et 70 protsenti venekeelseid kontosid olid valdavalt automaatselt toimivad libakontod. Samasuguseid ingliskeelseid kontosid oli ainult 28 protsenti. Uuringu koostajad põhjendasid seda sellega, et mitte-ingliskeelset meediruumi jälgitakse märksa vähem intensiivselt, mistõttu ei saa seal tegutsevad libakontod nii tugevat kriitilist reaktsiooni ja neid ei suleta nii kiiresti nagu ingliskeelseid.  

See on halb, kuna autoritaarsed režiimid kogu maailmas sunnivad meediat oma korraldusi täitma ja sotsiaalmeedia võiks pakkuda omakodanikele alternatiivset ruumi oma vaadete väljendamiseks. Twitteri suutlikkus seda funktsiooni pakkuda on raskendatud, kui libainfo maht kaalub üles tõelise sisu, märkis StratCom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles