Savisaare protsess: Sõõrumaa poeg sai Savisaarelt korteriüüri sularahas (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar Harju maakohtus.
Edgar Savisaar Harju maakohtus. Foto: Mihkel Maripuu

Harju maakohtus Edgar Savisaare kohtuprotsessil rahapesu episoodis tunnistajana osalenud ärimees Urmas Sõõrumaa poeg Tõnis Sõõrumaa rääkis, et Savisaar üüris talt aastatel 2013-2014 korterit ning kogu üüritasu maksis Savisaar sularahas.

Sõõrumaa rääkis, et Savisaar jõudis ema korteri üürimiseni tema isa Urmas Sõõrumaa kaudu. «Isa ütles mulle, et tuttav otsib korterit ja ta uuris, kas minu korter on vaba,» rääkis Sõõrumaa.

Tõnis Sõõrumaa sõlmis Edgar Savisaarega 1. augustil 2013 üheaastase üürilepingu. Kogu lepingu kehtivuse vältel tasus Savisaar üüri sularahas.

Sõõrumaa sõnul ta isiklikult Savisaare käest sularaha ei saanud, tollase linnapeaga aitas asju ajada tema kolleeg Priit Põld Rotermanni kvartali haldusfirmast, kes käis tihti linnavalitsuses pabereid korda ajamas.

«Kogu asjaajamine Savisaarega käis Priit Põllu kaudu, tema tõi minu kätte üüriraha ja mina vormistasin paberi et raha on kätte saadud. Miks tasuti üüri sularahas, ei oska öelda, aga ega mul selle vastu otseselt midagi ei olnud. Et üür makstakse sularahas, oli fikseeritud ka üürilepingus,» rääkis Sõõrumaa.

Savisaar üüris Tõnis Sõõrumaalt korterit aadressil Rotermanni 10-17.

Savisaar ütles 2013. aasta septembris Postimehele, et maksab Rotermanni kvartalis asuva korteri eest 700 eurot kuus. «Selle kohta võib muide öelda, et see on üle turuhinna, aga see on ka õige, sest see on sisustatud korter,» märkis Savisaar.

Sellel aadressil oli registreeritud ka Edgar Savisaare elukoht. Korterisse sisse kirjutamine võimaldas tal kandideerida 2013. aasta sügisel kohalike omavalitsuste volikogude valimistel Tallinnas, kuna tema tegelik elukoht on Lääne-Virumaal Vihula vallas Hundisilma talus.

Savisaare raamatu illustreerija: tasu sain firmast Fixor Holding

2014. aasta jõulude ajal ilmunud Edgar Savisaare raamatu «Taimetark Maara jõuluime» illustreerija Kirsti Jahilo ütles täna Harju maakohtus, et ta sai lepingus ettenähtud tasu kätte ning raha kandis tema firma arvele üle ettevõte Fixor Holding.

Jahilo meenutas, et ettepaneku raamatu illustratsioonide tegemiseks sai ta 2014. aasta oktoobris, kui talle helistas Savisaare nõunik Moonika Batrakova, kes ühendas telefonikõne linnapeale Edgar Savisaarele. Linnapea kutsus ta linnavalitsusse, et leppida raamatu illustreerimise üksikasjades kokku. Jahilo sai Savisaarega kokkuleppele ning raamat ilmus paar kuud hiljem, detsembris.

Jahilo meenutas et ta sai Edgar Savisaarega kokku 3-4 korda. «Esimesel korral rääkisime enamuse asju ära, kui palju saan ma tasu, kui palju pilte raamatusse tuleb ja muu selline. Ühel korral käisin Savisaarele pilte näitamas ja ühel korral käisin linnavalitsuses raamatu esitluse üksikasju arutamas,» rääkis Jahilo.

Illustreerija ütles prokurör küsimusele vastates, et ta ei tea, miks tasus raamatu illustratsioonide eest just ettevõte Fixor Holding. Tema oli töö eest tasumise tingimised kirjas lepingus ning Fixor Holding tasus korrektselt kogu kokku lepitud tasu. Raha kandis Fixor Holding üle Jahilo ettevõttele OÜ Sulg ja Kaabu. Fixor Holdingut esindas Edgar Savisaare poeg Erki Savisaar.

Savisaare abilised: töötasu me otse Savisaare käest ei saanud

Edgar Savisaare kodutalus Hundisilmal tööd teinud abilised rääkisid kohtuistungil, et töö eest ei maksnud neile tasu mitte Savisaar, vaid raha tuli ettevõtetelt, milles nad sel ajal töötasid. 

Aare Niiliks tunnistas, et Savisaar on talle hea tuttav. Niiliks tunnistas, et töötas Fixor Holdingus, kus tal tuli kõike teha, näiteks raamatuid tassida. Niiliks selgitas, et ta tegi ajutusi töid Savisaare kodutalus Hundisilmal. 

Töö eest tasuti Niiliksi sõnul talle pangaüleannetega, kuigi summad olid väikesed. Sealjuures oli tema otseseks ülemuseks Fixor Holdingu juht Erki Savisaar ja ka raha tuli just Fixor Holdingust. Küsimusele, kas Edgar Savisaar on talle tasunud Hundisilmal tehtud tööde eest sularahas, vastas Niiliks eitavalt. 

«Raha teenin erineval  moel, mul on endal puutöökoda, teen metsa ja kunagi olin kalur ka. Kõik tulud olen ausalt deklareerinud,» rääkis Aare Niilikse.

Kohtus andis teisipäeval tunnistusi ka Aare Niilikse abikaasa Maiga Niilikse, kes rääkis, et on Lääne-Virumaal Savisaare naaber. Ta tunnistas, et Hundisilmal töötades oli tema tööandja OÜ Karia, kust ta sai töö eest tasu. Igakuine teenistus jäi Niilikse sõnul 200 euro kanti kuus.

«Mina töötasin koduabitöödega tegelevas firmas OÜs Karita ja firma saatis mind tööle Hundisilma tallu. Sinna sattusin ma ilmselt seetõttu, et firma juht Ülle Johanson tundis Vilja Savisaart (praegu Vilja Toomast - toim.), kes oli sel ajal Hundisilma talu perenaine,» ütles naine.

Küsimusele, kuidas sai Niilikse kanda Hundisilmal töötamise ajal mitmesaja tuhande krooni suuruseid summasid oma pangaarvele, siis vastas naine, et kasvatas taimi, sai sellest tulu ja kogus raha. Ühtlasi märkis Niilikse, et ei tea midagi Savisaare majanduskulude tasumise kohta.

Edgar Savisaare naaber Galina Grivorutško ütles tunnistajapingis, et tunneb Edgar Savisaart kui naaber ning mingit töösuhet tal Savisaarega ei olnud.

«Edgar lubas mul oma kasvuhoones lilletaimi ja tomateid kasvatada,» rääkis naine.

Prokurör Steven-Hristo Evestus uuris naiselt, kas ta tunneb Aare ja Maige Niilikset. Grivorutško rääkis, et on Aare Niilikset Savisaare juures majapidamistöid tegemas näinud, kuid ta väga ei süvenenud sellesse. Maige Niilikset ta enda sõnul Savisaare juures ei näinud.

«Olen kuulnud, et abistas, aga ei tea sellest täpsemalt midagi, meie külas naabrid väga ei suhtle. Nägin, et Aare niitis muru või pani puid kokku. Ma ei oska öelda, kas Aare töötas Hundisilma talus iga päev, kuna ma ise seal igapäevaselt ei olnud. Aga iga kord kui ma Hundisilma tallu tulin, siis ma teda nägin,» ütles naine.

Kofkini firma rendilepingu pikendamisega seotud ametnik: keegi ei avaldanud mulle survet

Ärimees Alexander Kofkinile Tallinna vanalinnas äriruumide rendileandmise episoodi kohta tunnistusi andnud linnaametnik Angela Reinlaid ütles täna, et keegi talle rendilepingu pikendamisel survet ei avaldanud.

Kohtuistung algas Tallinnas Mündi  2 / Raekoja plats 10 / Saiakang 1 äriruumide rendilepingu pikendamise episoodi uurimisega. Süüdistuse järgi nõustus Edgar Savisaar kasutama oma ametiseisundit linnapeana, et pikendada äriruumide rendilepingut.

Rendilepingu pikendamise ajal Tallinna Kesklinna valitsuse linnavaraosakonna juhatajana töötanud Angela Reinlaid meenutas, et puutus 2013. ja 2014. aastal kokku Alexander Kofkinile kuuluva Estkompexim Toitlustus OÜga, kui ettevõte taotles Raekoja platsi servas asuvate äriruumide rendilepingu pikendamist. Reinlaid märkis, et tema tööülesanne oli tegeleda selliste taotlusega ja tal tuli valmistada ette linnavalitsuse korralduse eelnõu otsustuskorras rendilepingu pikendamiseks. 

Reinlaid meenutas, et tema teada oli Estkompexim Toitlustus sellel pinnal väga pikalt tegutsenud. Sealjuures märkis Reinlaid, et linnavara kasutusse andmise kord annab võimaluse pikendada linna pikaajaliste partnerite  lepinguid ja seda ka kümneks aastaks. Nii tegi linnavõim ka Estkompexim Toitlustusega, samas ei suutnud Reinlaid meenutada, mis asjaoludest lähtuvalt linnavõim Kofkini firma taotluse täies ulatuses rahuldas ehk oli nõus pikendama rendilepingut kümneks aastaks. See oli tema sõnul tavapärane protsess. 

Kõigepealt vaatavad lepingu eelnõu üle linnaosavanem, vanema asetäitja ja linnaosavalitsuse haldussekretär. Seejärel liigub eelnõu edasi linnavaraametisse kus selle vaatavad üle ameti juhataja ja  tema asetäitja. Linnavaraametist liigub dokument edasi linnakantselei õigusteenistusele ja sealt edasi linnavara kureerivale abilinnaeale ja linnasekretärile. Seejärel jõuab eelnõu linnavalitsuse istungile. Reinlaid lisas prokurör Steven-Hristo Evestuse täpsustava küsimuse peale, et linnavara kureeriv abilinnapea oli sellel ajal Eha Võrk.

Äriruumide allrendi kohta märkis Reinlaid, et Estkompexim Toitlustus alguses allrendiõigust ei taotlenud, küll aga soovisid nad seda hiljem. Miks see hiljem esitati, seda Reinlaid ei mäletanud, ühtlasi ei kinnitas ta, et allrendi küsimustega enam ise ei tegelenud. Küsimusele, miks ei kuulutanud linn välja avalikku konkurssi kõne all olevatele ruumidele, vastas Reinlaid, et tavapäraselt tehakse seda tühjade ruumidega.

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi toimusid 2014. aasta suvel Meritoni hotellis kohtumised Edgar Savisaare ja Alexander Kofkini vahel, mille käigus osapooled arutasid altkäemaksukokkuleppe asjaolusid seonduvalt Kofkini ettevõttele OÜ Estkompexim Toitlustus kuuluvate vanalinna kinnistute rendilepingute pikendamisega Tallinna linnaga.

Kofkini soovis, et Savisaar kasutaks oma ametiseisundit Tallinna linnapeana ning korraldaks Tallinna Kesklinna valitsuse ning Kofkinile kuuluva ettevõtte vahelise äriruumide aadressil Mündi tn 2 / Raekoja plats 10 / Saiakang 1, Tallinn, rendilepingu tähtaja pikendamise, pikendades seda tavapärase viie aastase tähtaja asemel kümne aasta võrra, seisab süüdistuses.

Süüdistuse järgi nõustus Savisaar kasutama oma ametiseisundit linnapeana rendilepingu tähtaja pikendamise korraldamiseks, kinnitades, et on andnud vastava korralduse rendilepingu pikendamise korraldamiseks. Oma ametiseisundit kasutades andiski Savisaar 2014. aasta suvel Tallinna abilinnapea Eha Võrgule korralduse valmistada ette 6. augustil 2014 toimuvaks Tallinna linnavalitsuse istungiks nimetatud äriruumide korralduse eelnõu rendilepingu pikendamiseks kümneks aastaks, seisab riigiprokuratuuri süüdistuses.

6. augustil 2014 võttis Tallinna linnavalitsus vastu korralduse, millega otsustas sõlmida Kofkinile kuuluva ettevõttega otsustuskorras vanalinnas asuvate äriruumide rendileping kümneks aastaks. Linnavalitsuse korraldusele kirjutas alla tollal linnapea ametis olnud Edgar Savisaar.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles