Süüria võimud avasid protestijate pihta tule

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opositsiooni meeleavaldus Banias.
Opositsiooni meeleavaldus Banias. Foto: SCANPIX

Süüria julgeolekujõud avasid pealinna Damascuse lähedal asuvas Doumas meeleavaldajate pihta tule, haavates inimõiguslaste sõnul viit protestijat.

Väidetavalt leidis vahejuhtum aset vahetult pärast palvust, kui tuhanded inimesed marssisid Douma tänavatel ja nõudsid president Bashar al-Assadi tagasiastumist. BBC andmetel avasid julgeolekujõud tule veel Homsi ja Hama linnas, rahvas tuli tänavatele ka riigi lõunaosas asuvas Deraa linnas.

Süüria võimud kiitsid eile heaks seaduseelnõu, mis tühistas riigis 1963. aastast kehtinud eriolukorra, mis muu hulgas lubab ka rahumeelsed meeleavaldused. Samas on võimud hoiatanud rahvast protestiaktsioonides osalemise eest ning inimõigusorganisatsioonide sõnul jätab uus seadus võimudele õiguse meeleavaldused vägivaldselt maha suruda.

Süüria opositsioon on nõudnud vägivalla lõpetamist, kolmepäevase leinaperioodi välja kuulutamist, meeleavalduste käigus tapetute surma asjaolude uurimist, kõigi poliitvangide vabastamist ja Süüria põhiseaduse reformimist.

Rahvusvahelise inimõigusorganisatsiooni Amnesty International andmetel on 15. märtsil puhkenud rahutustes hukkunud vähemalt 200 inimest. Võimude kinnitusel on protestijaid ja ka julgeolekujõude tulistanud relvastatud grupeeringud, kelle eesmärgiks on riigis läbi viia riigipööre. President al-Assadi hinnangul on riigipöördekatse taga välisriigid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles