Obama mõistis hukka Süüria võimude metsiku jõukasutuse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Süürias.
Meeleavaldus Süürias. Foto: SCANPIX

Ühendriikide president Barack Obama kritiseeris Süüria võimude otsust avada rahva pihta tuli, milles sai uudisteagentuuri AFP andmetel surma vähemalt 72 inimest.

«See metsik jõukasutus protestide maha surumiseks peab kohe lõppema,» lausus Obama. «Selle asemel, et oma rahvast kuulata, süüdistab president Assad (Süüria president Bashar Al-Assad – toim) välisriike, otsides samal ajal Iraani abi Süüria kodanike ohjeldamiseks,» lisas Ühendriikide riigipea, kelle hinnangul kasutab Damascus sarnaselt Teheranile meeleavalduste maha surumiseks brutaalset taktikat, teatas BBC.

Süüria võimud lükkasid ümber opositsiooni ja inimõigusorganisatsioonide väite, nagu oleks nad eile rahva pihta tule avanud. Nende kinnitusel kasutasid nad rahva laiali ajamiseks pisargaasi ja veekahureid. Samas kinnitavad videoülesvõtted võimude väidetule vastupidist.

Võimude kinnitusel on protestijaid ja ka julgeolekujõude tulistanud relvastatud grupeeringud, kelle eesmärgiks on riigis läbi viia riigipööre. President Assadi hinnangul on riigipöördekatse taga välisriigid.

Süüria võimud kiitsid üleeile heaks seaduseelnõu, mis tühistas riigis 1963. aastast kehtinud eriolukorra, mis muu hulgas lubab ka rahumeelsed meeleavaldused. Samas on võimud hoiatanud rahvast protestiaktsioonides osalemise eest ning inimõigusorganisatsioonide sõnul jätab uus seadus võimudele õiguse meeleavaldused vägivaldselt maha suruda.

Süüria opositsioon on nõudnud vägivalla lõpetamist, kolmepäevase leinaperioodi välja kuulutamist, meeleavalduste käigus tapetute surma asjaolude uurimist, kõigi poliitvangide vabastamist ja Süüria põhiseaduse reformimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles