Kaitseväe kirurgid alustasid teenistust Camp Bastioni haiglas

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe esimene kirurgiline meeskond Camp Bastioni haiglas: leitnant Alo Kullerkann, leitnant Lauri Kõrgvee, nooremveebel Annika Noorkõiv ja kaptenmajor Jaan Kirss.
Kaitseväe esimene kirurgiline meeskond Camp Bastioni haiglas: leitnant Alo Kullerkann, leitnant Lauri Kõrgvee, nooremveebel Annika Noorkõiv ja kaptenmajor Jaan Kirss. Foto: www.mil.ee

Afganistani Helmandi provintsi Camp Bastioni välihospidalis alustas sel nädalal teenistust Eesti kaitseväe kirurgide meeskond.

Meeskonna ülem üldkirurg kaptenmajor Jaan Kirss rääkis, et Camp Bastioni kolmanda taseme haigla on olnud viimase viie aasta jooksul sõjakollete haiglatest kõige intensiivsem ning seda peetakse maailma parimaks traumahaiglaks. "Tähtis on, et Eesti suurimad haiglad on siin meie meeskonna näol esindatud ja me viime väärtusliku kogemuse hiljem kodumaale," lisas ta.

Kaitseväe esimesse Afganistani lähetatud kirurgide meeskonda kuuluvad üldkirurg kaptenmajor Jaan Kirss Ida-Viru Keskhaiglast, anestesioloog leitnant Lauri Kõrgvee Tartu Ülikooli Kliinikumist, traumatoloog-ortopeed leitnant Alo Kullerkann Ida-Tallinna Keskhaiglast ja õde nooremveebel Annika Noorkõiv Tartu Ülikooli Kliinikumist. Hiljem liitub meeskonnaga üldkirurg major Jaan Tepp Põhja-Eesti Regionaalhaiglast.

Reservväelastest meedikud läbisid enne teenistuse algust Afganistanis koostööharjutuse Ühendkuningriigi meedikutega. Kolmekuulise missiooni jooksul saavad arstid ja õde kogemusi lahingvigastustega kannatanutega tegelemiseks haigla erakorralise meditsiiniosakonnas ning intensiivraviosakonnas.

Anestesioloog leitnant Lauri Kõrgvee sõnul võetakse Eesti meedikuid Camp Bastioni haiglas võrdsete partneritena ning tema kinnitusel töötatakse õlg õla kõrval Ühendkuningriigi ja Ameerika Ühendriikide relvajõudude meedikutega.

Camp Bastioni haiglasse tuuakse ravile Helmandi provintsi lahingutes haavata saanud
Rahvusvaheliste Julgeolekutagamisjõudude kaitseväelasi, Afganistani julgeolekujõudude sõdureid ja politseinikke ning kohalikke elanikke.

Camp Bastioni laiendatud välihospidal on võimeline ravima raskelt haavata saanuid, sealhulgas käsitulirelvade laskehaavu ning miinide ja isevalmistatud lõhkeseadeldiste plahvatuse tagajärjel tekkinud vigastusi. Haiglas on teenistuses ligi nelisada meedikut.

Varasematel aastatel on Camp Bastioni haiglas teeninud Eesti reservohvitseridest kirurgid major Tiit Meren ja kaptenmajor Jaan Kirss.

Kaitseväe suurimal ja raskeimal välisoperatsioonil Afganistanis teenib ligi 165 kaitseväelast. Suurem osa Eesti kontingendist tegutseb Lõuna-Afganistani Helmandi provintsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles