Tallinna noorte esindajad ei toeta Repsi pakutud gümnaasiumilävendit (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariigi presidendi vastuvõtt parimatele gümnaasiumilõpetajatele. Pildil haridusminister Mailis Reps.
Vabariigi presidendi vastuvõtt parimatele gümnaasiumilõpetajatele. Pildil haridusminister Mailis Reps. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinna linna noortevolikogu ei toeta haridusminister Mailis Repsi ideed seada gümnaasiumi pürgijatele põhikooli lõpuklassi keskmisel hindel põhinev lävend, märkides, et see ei lahenda hariduse tegelikke probleeme.

Gümnaasiumi sissesaamise lävendiga loodetakse Paabo sõnul lahendada kolme täiesti erinevat probleemi: paljud noored ei jätka pärast põhikooli lõppu õpinguid, kutsekoolide maine on madal ning gümnaasiumidest on suur väljalangevus. Pakutud lahendus ei garanteeri aga Paabo hinnangul gümnaasiumidest väljalangevuse kahanemist.

«Samamoodi ei tõsta madalamate akadeemiliste tulemustega õpilaste kutsekooli suunamine nende asutuste mainet. Haridusel on oluline roll inimese ja ühiskonna kujunemisel, kuid selle nimel ei saa ära võtta kõige põhilisemaid valikuvabadusi. Tõstatatud haridusprobleemid vajavad kahtlemata lahendust ning nende leidmiseks tasub küsida ka noorte arvamust.»

Tänane haridussüsteem toimib vaba tahte põhimõttest, mis annab õpilasele valiku langetada ning võtta vastu ise otsuseid, milline on pärast põhikooli tema edasine haridustee. 

«Mõtteviis vähendada oluliselt noorte inimeste võimalusi ühiskonnas käib vastu nii demokraatlikele kui liberaalsetele väärtustele, mida Eestis senini tugevalt hoitud on,» lausus noortevolikogu peasekretär Miikael Raun.

Haridusminister Mailis Reps pakkus neljapäeval välja, et tulevikus saaksid gümnaasiumisse sisse vaid need, kelle põhikooli lõputunnistuse keskmine hinne on vähemalt 3,75 ning need, kes lävendit ei ületa, saadetakse kutsekooli.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles