Galerii: paavst kutsus üles Araabia maades vägivalda lõpetama

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Katoliku kiriku pea paavst Benedictus XVI kutsus oma tänases traditsioonilises ülestõusmisepühade pöördumises Urbi et orbi (linnale ja maailmale) üles asendama sõjategevuse Liibüas diplomaatiaga, suhtuma sõbralikumalt sõjapõgenikesse ning Lähis-Ida riigijuhte oma riikide kodanikke austama.

Püha Peetruse väljakule Roomas, kus paavst pidas oma traditsioonilise ülestõusmispühade pöördumise Urbi et orbi, oli kogunenud umbkaudu 100 000 palverändurit ja turisti, vahendas Associated Press.

Eredates värvides kevadlilledega kaunistatud väljakule kogunenud rahvahulga poole pöördudes avaldas paavst lootust, et Liibüa konfliktis asendavad diplomaatia ja dialoog peagi sõjategevuse ning humanitaarabi jõuab kõigi abivajajateni.

Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida riikidest rääkides avaldas paavst Benedictus XVI lootust, et sealgi saab teoks ühiskond, kus poliitilised valikud austavad üksikisiku väärikust. Paavst palvetas Püha Peetruse basiilika rõdul kõigi Lähis-Ida inimeste eest ning selle eest, et vägivalla, vihkamise ja lõhestatuse  pimeduse asendavad rahu valgus ja üksikisiku inimväärikuse austamine.

Ta rõhutas Põhja-Aafrika ja Lähis-Ida Araabia maade kodanike ja eriti noore generatsiooni rolli normaalse ja jõuka ühiskonna ülesehitamisel. Vägivalla, sõjategevuse ja mässude eest pagenud põgenike kohta ütles paavst, et inimesed peaksid neisse suhtuma heatahtlikumalt ja neile varjupaika pakkuma.

Paavst pöördus oma sõnavõtus veel Elevandiluuranniku ja Jaapani inimeste poole, kokku esitas ta oma pühadetervituse 65 keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles