Toobal: praegu ma garantiikirjale enam allkirja ei annaks (2)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna endine peasekretär Priit Toobal Harju maakohtus.
Keskerakonna endine peasekretär Priit Toobal Harju maakohtus. Foto: Eero Vabamägi

Keskerakonna endise peasekretäri Priit Toobali sõnul võib ta praegu tagantjärele öelda, et ei annaks allkirja Keskerakonna garantiikirjale, mis tõi parteile kaasa rohkem kui poole miljoni euro suuruse kohustuse Paavo Pettaile kuuluva OÜ Midfield ees.

«Tagantjärgi võin öelda, ei ma ei ole sellele alla kirjutanud. Kui ma oleks teadnud, et seda garantiikirja nii vääralt tõlgendatakse, poleks usaldanud nõuandjaid,» ütles Toobal Postimehele.

Toobal ei kommenteerinud arbitraažikohtu otsust, mis jättis Keskerakonna ja OÜ Midfieldi vaidluses õiguse Pettai firmale.

«Ma pole arbitraažikohtu otsust näinud. Kuna arutelu käik ja otsuse sisu on konfidentsiaalsed, ei saa ma seda kuidagi kommenteerida. Seal oli mitmeid episoode, aga mis otsuses lõpuks kirja pandi, ei oska ma ei kuidagi kommenteerida,» ütles Toobal.

Keskerakond teatas laupäeval, et arbitraažikohus tegi Keskerakonna ja Paavo Pettaile kuuluva OÜ Midfieldi garantiikirjade vaidluses otsuse, mille järgi peab Keskerakond ettevõttele maksma 533 000 eurot. Arbitraažikohtu otsus on lõplik.

Erakonna peasekretär Mihhail Korb teatas laupäeval, et arbitraažikohus rahuldas hagi vaid osaliselt, sest koos viivisega oli nõude suuruseks üle 800 000 euro.

Korbi sõnul ongi kõikide rahaliste nõuete täitmiseks Keskerakonnale kuuluv kinnistu Tallinna Vanalinnas aadressil Toom-Rüütli 3/5 müügis ning sõlmitud on juba ka eelleping.

Keskerakond lootis garantiikirjade tühistamist

Mullu septembris jõudis avalikkuse ette, et Keskerakonna endine peasekretär Priit Toobal allkirjastas 2014. aasta detsembris Keskerakonna kauaaegse kampaaniameistri Paavo Pettai firmale Midfield kaks garantiikirja kogusummas 730 000 eurot.

Keskerakonna kaitsestrateegia arbitraažikohtus põhines sellel, et endine peasekretär Priit Toobal on võtnud Keskerakonnale nii erakordselt rumala ja parteid kahjustava kohustuse, et see pole siduv.

Keskerakonda arbitraažikohtus esindanud vandeadvokaat Paul Varul ütles mullu sügisel Postimehele, et endine peasekretär Priit Toobal on oma allkirjaga Keskerakonnale võtnud liiga üldise ja laiapõhjalise kohustuse, andnud niiöelda globaaltagatise.

Nimelt kinnitab üks garantiikirjade punkt, et «Keskerakond garanteerib kõiki Midfield OÜ rahalisi kohustusi kolmandate isikute ees», mis põhimõtteliselt tähendab, et Midfieldi iga suvalise rahalise kohustuse võib panna Keskerakonna õlule.

Varul märkis, et globaaltagatise puhul on riigikohus varem seoses hüpoteekidega leidnud, et selline tehing võib olla heade kommetega vastuolus ja seetõttu algusest peale tühine.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles