Kultuurikomisjon ERMi auditist: asjaajamine peab olema korrektne

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2016. aastal valiti Tartu aasta teoks Eesti Rahva Muuseumi uue hoone valmimine.
2016. aastal valiti Tartu aasta teoks Eesti Rahva Muuseumi uue hoone valmimine. Foto: Margus Ansu / Postimees

Riigikogu kultuurikomisjon leidis täna, et Eesti Rahva Muuseumi (ERM) rahastamisele hinnangu andmiseks tuleb ära oodata kultuuriministeeriumi uue aasta algul tellitava järelauditi tulemused.

Augustis avaldatud kultuuriministeeriumi auditis tegid audiitorid kriitilisi märkusi mitme valdkonna kohta. Näiteks leiti, et ERMi toiduäril on riigiabi risk, sest muuseumi omatulu teenivad üksused ei ole saavutanud oodatud tulemusi. Ka nähti selles, et ERM ostis Eesti Üliõpilaste Seltsist liputeemalisi kaupu, korruptsiooni- ja maineriski, kuna muuseumi avalike suhete juht Kaarel Tarand on ja direktor Tõnis Lukas on olnud EÜSi liige.

Kultuurikomisjoni kutsuti täna kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene, asekantsler Tarvi Sits ning audiitorid.

Riigikogu kultuurikomisjoni esimees Aadu Must (KE) selgitas, et peamiselt viis komisjon end ERMi tegevustega kurssi. Komisjoni liikmed olid küll auditit näinud, kuid kuulasid audiiorit täna esimest korda. «Loomulikult kuulasime ära ka ministeeriumi, sest parlamendikomisjon otseselt ei pea ju konkreetse vahetu täitevvõimu rolli täitma. Me tahtsime ikka teada, mida ministeerium on arvanud ja teinud,» ütles ta.

Arutelu oli Musta hinnangul huvitav ja konstruktiivne. «Ma ütleks, et isegi sümpaatne selles mõttes, et keegi ei rutanud kohe kedagi materdama. Ka audiitor ise andis väga hea eeskuju mitte rünnates, vaid mõnda asja analüüsides. Audit iseenesest oli ju midagi sellist, millest asutuse juhid peaksid saama päris palju abi,» rääkis ta.

Kõik kohalolijad olid poliitiku sõnul ERMi suhtes positiivselt meelestatud ja ERMi sõbrad.

Ühe teemana oli arutlusel ka ERMi sõprade selts – audiitor leidis, et muuseumi suhted muuseumi toetuseks loodud seltsiga pole selgetel alustel. MTÜ palku on pikka aega makstud ERMi eelarvest. «Me oleme ka seda meelt, et hea asja juures peab olema korrektne asjaajamine. Aga selles, et sõprade selts on midagi sellist, mida kogu Euroopas väga propageeritakse ja mis on hästi sümpaatne, ei kahelnud keegi,» rääkis Must.

«Paraku tuli tõdeda seda, et selles asjaajamises on lünki, mis tuleb korda teha ja reeglitega vastavusse viia,» lisas ta.

Täna lepiti kokku, et kultuuriministeerium teeb uue aasta algul terve aasta majandusülevaate raames muuseumile järelauditi. «Me ütlesime juba praegu oma soovi edasi, et me tullakse ja tutvustatakse meile ka selle auditi tulemusi. Siis on pikem ajalõik ja näeme, kas asjad on läinud paremuse poole ja saanud korda. Seejärel juba langetame järgmisi otsuseid,» rääkis ta.

Peakoka palk riigieelarvest

Augustis avaldatud mahukas audit enam kui sajal leheküljel esitas hulga küsitavusi ja puudusi, kirjutas Tartu Postimees.

Audiitori üks tähelepanekuid on, et toitlustusalal on mullu augustist novembrini makstud toitlustusjuhi ja peakoka töötasu riigieelarve rahast. Omatulu teenivate alade kulud tuleb katta riigiabi vältimiseks aga omatulust. Puudusi tuvastati toiduvaldkonna laomajanduses.

Kriitilisi tähelepanekuid oli mitme valdkonna kohta. Näiteks et ERM on ostnud Eesti Üliõpilaste Seltsist liputeemalisi kaupu, kuid selles võib näha korruptsiooni- ja maineriski, sest ERMi avalike suhete juht Kaarel Tarand on ja ERMi direktor Tõnis Lukas on olnud EÜSi liige.

Tõnis Lukas ütles Tartu Postimehele, et teema kajastuse juures üllatab teda, kuidas seda auditit esitatakse olevikusündmusena, justkui tegeldaks käesoleva aja puudustega, kuid auditi koostamine käis märtsis-aprillis ja esitatud kriitikale vastas muuseum juba siis. Suur osa ettepanekuid olevat juba ellu viidud.

Loe pikemalt: ERMi toiduäril on auditi järgi riigiabi risk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles