Aasta parima loodusfoto auhind kuulub Sven Začekile

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aasta loodusfoto võistluse peaauhinna pälvis Sven Začek maastikufoto eest «Kevadkuldne hommik», mille ta pildistas mullu mai alguses Tartumaal helikopterilt.

«Pilt on tehtud 5. mai hommikul päikesetõusu ajal helikopterilt, väljas oli neli kraadi külma,» rääkis 30-aastane Kõrvekülast pärit Začek Postimees.ee´le.

«Tartumaal on sellisel ajal tavaliselt suured üleujutused ja väge niiske ja ma sattusin õhku hetkel , kui tekkis väga huvitav udu. Isegi piloot ütles, et ta pole sellist vaatepilti kunagi varem näinud – puuladvad ulatusid udu sees välja ja tekitasid kuldseid varje,» jätkas ta.

Začeki sõnul on «Kevadkuldne hommik» tegelikult vaid üks fragment palju suuremast projektist, mille tulemusena ilmub juunis fotoraamat «Pääsukese Eestimaa». Fotograafi sõnul kujutab see Eestit pääsukese perspektiivist ehk siis õhust vaadatuna.

Fotokonkursi korraldaja, Looduse Omnibussi eestvedaja Jaan Riis märkis, et konkursist võttis tänavu osa rekordarv autoreid. «Eelmisel aastal oli üle 1400 osavõtja ja siis tundus, et äkki konkursil ei olegi enam kasvuruumi. Aga nagu tänavune aasta näitas, osutus see hirm asjatuks,» märkis ta. Sel korral osales konkursil 1850 autorit.

Riisi sõnul nende fotokonkurss eriline selle poolest, et seal osalevad korraga lapsed, noored ja täiskasvanud, harrastus- ja professionaalsed fotograafid. «11 aasta jooksul olen saanud jälgida, kuidas lapsena alustanud fotograafid on jõudnud tänaseks noorte või täiskasvanute kategooriasse. Järjepidevuse tajumine on korraldaja suurim rõõm,» tõdes Riis.

Tema sõnul saab parimaid fotosid muusika taustal näha veelkord 1. mail Jõhvi kontserdimajas, kuhu huvilistel on võimalik sõita ka Looduse Omnibussiga.

Fotosid hindas kümneliikmeline žürii Rein Marani juhtimisel. Võitjad said Anne Türni tehtud tantsiva hundi skulptuuri.

Looduse Omnibuss, Eesti Energia ning Nordea Pank andsid ÜRO metsa-aastale pühendatud võistluse «Looduse aasta foto 2011» võitjatele auhinnad üle eile Estonias toimunud pidulikul üritusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles