Vene pensionärid ajasid Savisaarele ja Kallole Ühtse Venemaa rahaga kärbseid pähe

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna linnapea kohalt kõrvaldatud Edgar Savisaare kohtuprotsess jätkub ettevõtja Hillar Tederi ja linnavolikogu esimehe Kalev Kallo kuriteoepisoodide arutamisega.

30. novembril 2014. aastal kohtus Edgar Savisaar ja Keskerakonna finantssekretär Kalev Kallo Poska majas Kadriorus Tallinna Majanduskooli õpilaskodus valvurina töötava Vladimir Tarassoviga ja transpordiettevõtjana äri ajava Stanisalv Alteriga.

Kaitsepolitsei ülekuulamisel tunnistas Alter, et ta ütles Savisaarele ja Kallole ainult Tarassovi tööle aitamiseks, et ta tunneb Venemaa võimupartei Ühtse Venemaa peamist laekurit ja tal on võimalik küsida toetust Keskerakonnale. «Tegelikkuses ma Ühtse Venemaa pealaekturit ei tunne, tean küll mõningaid selle partei liikmeid, kuna töötan Venemaal, kuid mitte neid, kes rahaga kokku puutuvad. Tegelikkuses ei esitanud ma kellelegi palvet Keskerakonda rahaliselt toetada,» tunnistas Alter.

Sama tunnistas Alter täna kohtu ees.

«See kõik oli fiktsioon.»

Ärimees Stanislav Alter rääkis kohtule, et tunneb Edgar Savsiaart kui linnapead, tutvus temaga kaks-kolm aastat tagasi. «Mind kutsus Tarassov kohtumisele ja pärast seda ma ei ole teda kordagi näinud,» lausus ta.

Tarassovit tunneb Alter aga umbes 20-30 aastat. 2014. aastal pöördus Tarassov tema poole seoses kohtumisega. Postimees on varem kirjutanud, Savisaare ja Kallo uude idarahaskandaali kiskunud kohalikud ettevõtjad pole mingid juhuslikud tegelased, vaid sajandivahetusel Tallinna linnavõimu juures niite tõmmanud endised vene poliitikud. 2015. aastaks oli aga Tarassov töötuks jäänud ja tahtis Savisaare kaudu Tondiraba jäähallis linna palgale ametlikku töökohta leida.

«Me kohtusime Kadriorus ilmselt Keskerakonna residentsis,» meenutas Alter. Ta rääkis, et Tarassov ütles talle, et tal ei olnud tol hetkel töökohta ja ta soovis tööle asuda. «Ta palus, et mina aitaksin teda. Nad soovisid kohtuda ärimehega, kuna Keskerakond vajas raha. Ma ütlesin, et olgu, lähme kohtume, sest sellest ei teki kellelegi halba,» kõneles Alter kohtu ees.

Alteri sõnul Savisaar põhiliselt vaikis, peamiselt rääkis Kallo. Viimane ütles, et Keskerakonnal on praegu rahaga natuke halvasti ja kas oleks võimalik aidata. Kui raha leitakse, siis tagatiseks on Keskerakonna hoone.

«Mina tahtsin ära kuulata nende ettepanekud. Nad ütlesid, et kui raha kandub nende kontole, siis nad võivad pantida oma maja vanalinnas ja kui raha tagastatakse, siis pant tühistatakse,» selgitas Alter.

«Ma küsisin, et kas raha peaks laekuma arvelduskontole või võib ka sularahas. Selle peale Kallo vastas, et see ei ole soovitatav, parem oleks ülekandega,» jätkas mees.

Prokurör küsis, kas juttu oli ka Venemaast. «Jah, mina küsisin, kas raha võiks olla pärit Venemaalt. Selle peale Kallo vastas, et see ei ole soovitatav, parem oleks asutada siit äriühing, et nende jaoks oleks kõige parem, kui kõik oleks legaalne, kuna Keskerakonda väga jälgitakse. Ma arvasin, et nad soovisid seda kõike jätta minu õlgadele,» märkis ta.

Alteri selgitusel soovisid Kallo ja Savisaar, et raha oleks Eestisse jõudnud ja laekuks ametlikult. Sellest, kes äriühingu asutaks, juttu ei olnud.

Keskerakonna toetamiseni vene ärimees siiski ei jõudnud. «Mina ei ole mingil moel Keskerakonda toetanud ja läksin sellele jutuajamisele Kallo ja Savisaarega ainult selle eesmärgiga, et Tarassov tööle vormistada.»

Alter teatas kohtus, et tegelikult ta ei kavatsenudki selle asjaga tegeleda, vaid ta üritas Tarassovit tööle vormistada. «See kõik oli fiktsioon,» märkis ta.

Viktor Tarassov rääkis kohtule, et tunneb Savisaart ajast, mil too töötas linnavolikogus. Tarassov on pikaajaline Keskerakonna liige. 2014. aastal oli tal juhutöö, ta töötas valvurina. Tarassov meenutas, et küsis Alterilt, kas viimasel oleks võimalik teda aidata töökoha saamisel. Kohtumise algatus Kallo ja Savisaarega tuli temalt ning Alteriga viis linnajuhid kokku tema. Alteri rahalist seisu Tarassov ei tednud.

«Kohtumise mõte seisnes selles, et kas keegi ärimees, kelleks oli Alter, saaks tulevastel valimistel aidata. Kapo salvestas kõiki jutuajamisi ja oli selge, et sellega see jutuajamine lõppeski,» lausus ta. Tarassiovi mäletamist mööda lepiti kohtumisel kokku, et kui tekib vajadus raha järele, siis tema kohtub Kalev Kalloga. 

Tarassov kohtus Kalloga korduvalt. Linnavolikogu esimees kinnitas talle, et kõik sujub ja abi pole vaja.

Prokuröri küsimusele, kas kohtumisel oli juttu ka Putini parteist Ühtne Venemaa, vastas Tarassov, et tema ei tunne sealt kedagi. «Ma ei mäleta. Mind see absoluutselt ei huvitanud!»

Linnapea resolutsioon kinnistute vahetamiseks

Kohtusse on kutsutud täna tunnistusi andma üheksa inimest.

Esimesena andis tunnistus Tallinna linnavaraameti juhataja Einike Uri, kes meenutas, et ettepanek vahetada Mäekalda tänava ja Koidula tänava kinnistud jõudis 2015. aastal temani abilinnapea Eha Võrgu resolutsiooniga, millele oli kõigepealt resolutsiooni esitanud linnapea Edgar Savisaar..

Uri rääkis, et temani jõudnud kirjas tehti ettepanek vahetada Mäekalda tänava ja Koidula tänava kinnistud Promptus Capital OÜga. Promptus Capitali juhatuse liige on Hillar Tederi abikaasa Natalie Teder.

Einike Uri sõnul ei erinenud selle ettepaneku menetlemine kuidagi tavapärastest. «Ma arvan, et mul jäi aega paar nädalat,» lausus ta. Uri rääkis, et edastas kirja ettepanekute tegemiseks linnamaade ja maakorralduse osakonna juhatajale Alo Brandtile. «Tuli kaalutleda, kas taotlus on põhjendatud, millised on edasised sammud, anda hinnang selle sisule,» selgitas ta.

Veebruari lõpus said nad kommunaalameti juhilt Ain Valdmannilt kirja, et selline kinnistute vahetus ei ole võimalik.

«See memo oli väga selge, see oli väga üheselt tõlgendatav, seal olid ajaloolised pildid juures. See tähendab seda, et selline võõrandamine vahetuse kaudu ei ole otstarbekas,» vastas Uri prokurörile.

Ta selgitas, et nad koostasid linnavaraametis kommunaalameti memo põhjal vastuse. «Alguses oligi vastus üldine, kuid lõpuks läks välja veidi täpsemana ja Kalle Klandorfi allkirjaga,» lisas ta.

«Mina arvan, et linn käitus siin täiesti õigesti,» märkis Uri. Naine kinnitas, et seda küsimust lahendama ei mõjutanud teda keegi. «See oli üks täiesti tavaline tööülesanne,» ütles ta.

Uri selgitas kaitsjale, et seesugune vahetus on linnavalitsuses väga harv ja seda kaalutakse tavaliselt väga põhjalikult.

Alo Brandt ise rääkis kohtule, et tema sai teada Promptus Capitalist siis, kui temani jõudis ettepanek teha vahetus kinnistutega Kadriorus. Brandt rääkis sarnaselt Urile, et lõpliku vastuse koostas kommunaalamet ja sellele vastusele kirjutas alla abilinnapea Kalle Klandorf.

Brandt leidis, et kuna need ei ole võrdsed maatükid, mida saaks vahetada, siis käitus linnavalitsus õigesti. Promptus Capitali seoseid Hillar Tederiga ta ei teadnud. Ka tema kinnitas, et keegi teda otsuse tegemisel ei mõjutanud ja kinnistute vahetamise sisulist põhjust ehk investori soovi nad ei analüüsinud.

Brandt leidis, et linnapea resolutsioon dokumendil teda kuidagi otsust langetama ei mõjutanud.

Tederi ja Kallo episood

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi toimus 2015. aasta jaanuari keskpaigas Tallinna linnavalitsuses Edgar Savisaare ja Keskerakonna finantssekretäri Kalev Kallo vahel kohtumine, mille käigus Kalev Kallo vahendas Edgar Savisaarele Hillar Tederi soovi, et Tallinna linnapea, vastutasuna Keskerakonnale vara lubamise eest, kasutaks oma ametiseisundit ning korraldaks Promptus Capital OÜ-le, mille juhatuse liikmeks on Hillar Tederi abikaasa Natalie Teder, kuuluva kinnistu Mäekalda tänaval vahetuse Tallinna linnale kuuluva kinnistuga L. Koidula tänaval.

Osapooled kohtusid 19. jaanuaril 2015 Tallinna linnavalitsuses linnapea töökabinetis. Kohtumisel esitas Savisaar Tederile omapoolse soovi ametiseisundi kasutamise eest. Nimelt oli Savisaar valmis oma ametiseisundit kasutama ning korraldama kinnistute vahetuse, kui vastutasuna annab Hillar Teder Keskerakonnale valimiste tarbeks raha. Eeltoodust tulenevalt andiski Teder MTÜ-le Keskerakond vara, korraldades oma pojale Rauno Tederile kuuluva Retail Real Estate OÜ poolt 275 000 euro ülekandmise Paavo Pettaiga seotud ettevõttele Midfield OÜ, kes kasutas kõnealust summat Keskerakonna kampaaniaarvete eest tasumiseks. 17. veebruaril 2015 toimus Savisaare ja Tederi vahel uus kohtumine, mille käigus Teder kordas omapoolset palvet ning Savisaar lubas vastutasuna Keskerakonnale 275 000 euro andmise eest korraldada kõnealuste kinnistute vahetuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles