Eston Kohvri lõksu meelitanud FSB spioon istub Eestis trellide taga (4)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksim Gruzdev.
Maksim Gruzdev. Foto: Väljavõte kapo aastaraamatust

2014. aasta septembri alguses Eesti kaitsepolitseiniku Eston Kohvri lõksu meelitanud mees istub mullu veebruarist saati Eestis trellide taga, kirjutab Buzzfeed.

Kapo peadirektori asetäitja Aleksander Toots ütles ingliskeelses väljaandes Eesti ajakirjanikule antud intervjuus, et mees, kes Kohvri piiriäärsele kohtumisele meelitas, oli Maksim Gruzdev. Tootsi sõnutsi oli Gruzdev vahendajana lubanud Kohvrile, et viib ta kokku kolmanda isikuga. Sellele kolmandale inimesele oli mõeldud ka sularaha, mis Kohvri juurest leiti.

Tootsi sõnul oli Gruzdevi töö sellega tehtud ja FSB-l teda enam vaja ei läinud. FSB ega Gruzdev ise ei osanud aga kahtlustada, et mehe roll Kohvri röövimisel Eesti poolele tegelikult teada on.

Miks vahistati mees aga hoopis hiljem? Tootsi sõnul tabasid nad Gruzdevi 2015. aasta augustis Põlvas kuriteolt, kuid ei pidanud teda siis kinni, seda seetõttu, et Kohver istus siis veel Venemaal trellide taga ja spiooni kinnipidamine oleks olnud liialt riskantne.

2015. aasta 26. septembril vahetati Kohver lõpuks Aleksei Dresseni vastu välja, mis tähendas rohelist tuld ka spioon Gruzdevi kinnipidamisele ja nii võetigi mees nädal hiljem kinni.

Kohver vahetati Dresseni vastu.
Kohver vahetati Dresseni vastu. Foto: Kaitsepolitseiamet

Kes on Gruzdev?

2015. aasta oktoobris ja järgmise aasta alguses mõistis Tartu maakohus süüdi kolm meest, kes panid toime Eesti Vabariigi vastaseid kuritegusid. Kõik kolm meest tegid ebaseaduslikku koostööd Venemaa eriteenistustega. Kolmest otsusest viimase tegi kohus 2016. aasta veebruaris, kui mõistis 32-aastase Eesti kodaniku Maksim Gruzdevi süüdi ja neljaks aastaks vangi.

Süüdistuse järgi värbas Venemaa eriteenistus Gruzdevi 2013. aasta teisel poolaastal Venemaa territooriumil Pihkva oblastis. Gruzdev edastas sellest ajast alates kuni tema kinnipidamiseni läinud aasta oktoobris Venemaa eriteenistusele infot muu hulgas ka kaitsepolitseiameti töötajate tegevusest ning osales Venemaa eriteenistuse agentuur-operatiivtöös. 

Loe veel: 

Samal päeval, kui ajakirjandus sai spioonide tabamisest teada, korraldati riigiprokuratuuris pressikonverents, kus kapo peadirektor ja prokurör asja kommenteerisid. Küll aga ei olnud avalikkus toona teadlik, üks kolmest mehest – just Gruzdev – oli osaline plaanis, mis viis Eesti kaitsepolitseiniku röövimiseni. Salakaubavedajate seost kaitsepolitseiniku Eston Kohveri juhtumiga kapo ega prokurör siis ajakirjanikele ei kommenteerinud.

Mehest kirjutati ka paar kuud pärast süüdimõistmist ilmunud kapo aastaraamatus. Kapo info kohaselt värbas FSB mehe 2013. aastal, mil Pihkva oblastis sõlmiti koostöölepe. Kuni kinnipidamiseni mullu oktoobris edastas Gruzdev FSB-le informatsiooni Eesti uurimus- ja julgeolekuasutuste, muuhulgas kaitsepolitseiameti töötajate tegevuse kohta ning osales FSB agentuur-operatiivtöös Eesti territooriumil.

Samas nendib kapo, et kõike eelmainitud juhtumite ühisnimetajaks on asjaolu, et FSB värbab koostööle isiku, kes oli seotud kuritegelike ringkondadega. Ebaseaduslik piiriülene tegevus võimaldab FSB-l nad hõlpsasti koostööle värvata. Näiteks tegeles Gruzdev salasigaretiäriga.

Informatsioon, mida Venemaa soovib, on klassikaline – info sisepoliitika, välispoliitika kohta, suhete kohta liitlastega, kus paiknevad liitlased, mida harjutatakse ja milline on rahva meelsus nende osas.

Loe veel: FSB on asunud värbama «tavalisi» Eesti elanikke

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles